Hyppää sisältöön

Ukkinstituutti.fi: Liikkumisen suositukset kiinnostivat edelleen eniten

UKK-instituutti, liikuntasuositus, lasten liikuntasuositus ja UKK kävelytesti. Näillä hakusanoilla ukkinstituutti.fi-sivustolle saavuttiin eniten vuonna 2023. Sivustolla vierailtiin kaikkiaan 515 000 kertaa. Vierailujen aikana kertyi yli 1,2 miljoonaa sivujen katselua. Katselumäärä nousi 14 % edellisestä vuodesta.

Sivuston suosituimpana sisältönä säilyi edellisten vuosien tapaan liikkumisen suositusten osio. Liikkumisen suositusten esittelysivuille kertyi lähes viidesosa kaikista sivukatseluista. Evästeet hyväksyneet vierailijat katsoivat aikuisten suosituksen esittelysivua 83 000 kertaa, lasten ja nuorten suositusta 47 000 kertaa ja yli 65-vuotiaiden suositusta 38 000 kertaa.

Muut liikkumista koskevat sivut keräsivät reilut 15 % sivukatseluista. Fyysisen kunnon osa-alueita ja niiden testaamista käsittelevää osiota katseltiin 14 % kaikista sivukatseluista.

Myös harjoitusohjelma päänsäryn hoitoon kiinnosti. UKK-instituutin ja Metropolia Ammattikorkeakoulun tutkimuksessa päänsäryn konservatiivisena hoitona käytetyn niskan ja hartianseudun harjoitusohjelman esittelysivua katsottiin lähes 57 000 kertaa. Harjoitusohjelma avattiin sivustolla toukokuussa 2023.

Tuolijumppa ja 6 minuutin kävelytestin materiaalit suosituimpia aineistoja

UKK-instituutin verkkokaupassa on yli 200 maksutta ladattavaa aineistoa ja 22 maksullista materiaalia. Aineistojen tuotekortteja avattiin viime vuonna yli 155 000 kertaa.

Eniten katseltu aineisto oli tuolijumpan liikepankki. Se yksi osa viiden liikepankin sarjasta, mistä aloitteleva ohjaaja voi poimia vinkkejä liikuntaryhmien tuntisisällöiksi. Seuraavaksi eniten avattiin UKK 6 min -kävelytestin soveltuvuusarviota ja testikorttia sekä UKK Walk -tuloslaskentaohjelman tuotekorttia.

Luetuimmat uutiset staattisesta venyttelystä sekä liikuntaharjoittelusta masennus- ja ahdistusoireiden vähentäjänä

Uutisartikkelit ja tiedotteet keräsivät 68 000 katselua evästeet hyväksyneiltä vierailijoilta. Staattisen venyttelyn hyötyjä käsitelleen meta-analyysin verkkouutinen oli vuoden luetuin. Maaliskuussa julkaistun tiivistelmän laativat tutkija Heidi Jarske ja tutkimusassistentti Emma Siippainen.

Toiseksi luetuin uutinen tiivisti kahden tuoreen katsauksen annin liikkumisen merkityksestä ahdistus- ja masennusoireisiin. Vanhempana tutkijana työskentelevän Pauliina Husun kirjoittama kooste levisi laajasti UKK-instituutin somekanavilla ja poiki mediahaastatteluja.

Kolme seuraavaksi avatuinta uutista olivat edellisten vuosien luetuimpiin uutisiin kuuluneet asiantuntijoiden suositus urheiluun palaamisesta koronan jälkeen, päivitetty liikuntavammojen ensiapuohje sekä uudistunut lasten ja nuorten liikkumissuositus.

Verkkosovellukset kovassa käytössä

UKK-instituutin sivustolla on tarjolla viisi maksutonta verkkosovellusta. UKK 6 min -kävelytestin laskuri on suosituin sovellus. Vuonna 2023 laskuri täytettiin loppuun yli 73 000 kertaa, mikä on lähes yhtä paljon kuin edellisenä vuonna.

Arvioi liikkumisesi -verkkosovellus on aikuisten kohderyhmille tarkoitettu maksuton sovellus. Se täytettiin viime vuonna loppuun asti reilut 22 000 kertaa.

Liikkumattomuuden ja paikallaanolon kustannuslaskuri avattiin sivustolla toissa syksynä. Viime vuonna kustannuslaskurilla katsottiin kuntakohtaisia ja hyvinvointialuekohtaisia kustannusarvioita yhteensä yli 9 000 kertaa.

Sivustolla on tarjolla myös lasten ja nuorten liikkumisen tarkasteluun tuotettu verkkosovellus sekä ikäihmisten kaatumisvaaran sähköinen itsearviointitesti.

Katso suosituimmat sivut vuonna 2023

 1. Aikuisten liikkumisen suositus
 2. Harjoitusohjelma osana päänsäryn hoitoa
 3. Lasten ja nuorten liikkumissuositus
 4. Arvioi liikkumisesi -verkkosovellus suomeksi
 5. Liikkumisen suositusten koostesivu

Tutustu vuoden 2023 luetuimpiin artikkeleihin

 1. Onko staattisesta venyttelystä hyötyä – tuore meta-analyysi kokosi tutkittua tietoa
 2. Liikuntaharjoittelu vähentää masennus- ja ahdistusoireita – kaksi tuoretta katsausartikkelia
 3. Asiantuntijaryhmä suosittelee malttia urheiluun palaamisessa koronavirustaudin jälkeen
 4. Liikuntavammojen ensiapu- ja hoito-ohje päivittyi – varhainen kuntoutus korostuu
 5. Uudistunut lasten ja nuorten liikkumissuositus julki

Katso avatuimmat aineistot vuonna 2023

 1. Aloittelevan ohjaajan liikepankki: tuolijumppa
 2. UKK 6 min -kävelytestin soveltuvuuden arvio ja testikortti
 3. UKK Walk -tuloslaskentaohjelma
 4. 18–64-vuotiaiden aikuisten liikkumisen suositus -esite
 5. Oma liikkumiseni -lomake 18–64-vuotiaille (täytettävä liikkumisen suositus)

Tutustu verkkosovelluksiin

UKKinstituutti.fi on UKK-insituutin tärkein viestintäkanava. Sivusto tarjoaa tutkittua tietoa ja toimivia työkaluja terveydenhuollon, liikunnan ja opetuksen ammattilaisille liikkumisen ja terveyden ehdistämiseen, terveyskunnon testaamiseen sekä liikuntavammojen ja iäkkäiden kaatumisten ehkäisemiseen.

Raija Oksanen ja Emma Siippainen

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan