Hyppää sisältöön

Jumppaliikkeitä äidille ja vauvalle

Tällä sivulla esiteltyjen turvallisten ja monipuolisten jumppaliikkeiden tekemisen voi aloittaa noin 2 kuukautta synnytyksen jälkeen, kun vauva on oppinut kannattelemaan päätään. Ohjeet sisältävät kolme lämmittelyliikettä, neljä lihaskuntoliikettä ja kaksi venyttelyliikettä.

  • Tee jokaista liikettä vähintään puolen minuutin ajan.  
  • Jos sinulla on aikaa ja vauva viihtyy liikkeissä, toista sarja. 

Lämmittely 

1. Paikallaan marssi  

Marssi paikallasi ja pyöritä hartioita etukautta ympäri 8 kertaa, vaihda sitten pyörityksen suuntaa. 

2. Sivukosketus  

Ojenna jalka sivulle ja kosketa isovarpaalla lattiaa. Kierrä samalla ylävartaloa ja vauvaa vastakkaiseen suuntaan. 

3. Vartalon pyöristys ja ojennus

Seiso polvet koukussa, paino oikealla jalalla, ja kannattele vauvaa edessä. Ojenna vartalo ja vie vasen jalka taakse ja nosta samalla vauva ylös. Jännitä ojennusvaiheessa vatsalihakset. Vaihda tukijalkaa neljän suorituksen jälkeen. 

Lihaskunto 

4. Reisi- ja hauislihakset  

Istu tuolilla selkä suorana ja kannattele vauvaa kyynärvarsien päällä. Nouse seisomaan ja koukista samalla kyynärpäitä niin, että vauva tulee lähemmäksi vartaloasi. Istuudu takaisin tuolille. 

5. Pakarat, alaselkä ja reiden takaosan lihakset  

Asetu selinmakuulle siten, että vauva on alavatsan ja reisien päällä. Nosta lantio rullaten ylös ja laske alas nikama nikamalta. 

6. Vatsalihakset  

Makaa selällään ja nosta vauva kohotettujen sääriesi päälle. Kohota ylävartaloa ja katso vauvaa silmiin. Laske sitten hartiat ja pää takaisin alustalle. 

7. Yläselän lihakset  

Istu tuolilla jalat harallaan, ja aseta vauva eteesi lattialle selinmakuulle. Laita kädet kevyesti takaraivolle ja pyöristä selkä ja hartiat alaspäin niin, että voit kurkistaa vauvaa silmiin. Ojenna selkä, vie samalla kyynärpäitä taakse ja aukaise rintakehää. 

Venyttelyt 

Tee jokaista venytystä 30 sekuntia. 

8. Niska ja hartiat  

Istu tuolilla selkä suorana ja tartu vasemmalla kädellä tuolin reunaan. Kallista päätä oikean olkapään suuntaan. Toista sama liike vasemmalle puolelle. 

9. Rintalihakset  

Paina oikea käsi esimerkiksi seinää vasten ja kierrä ylävartaloa rauhallisesti vasempaan. Pidä lantio paikallaan. Venytys tuntuu oikeassa rintalihaksessa. Toista liike vasemmalla puolella. 

Päivitetty: 16.2.2024

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan