Hyppää sisältöön

Kunnon osa-alueet

Terveyskunnolla tarkoitetaan fyysisen kunnon osa-alueita, jotka ovat yhteydessä terveyteen tai toimintakykyyn ja joihin liikkuminen vaikuttaa myönteisesti. 

 
Terveyskunto koostuu monesta osa-alueesta 

Aerobinen eli kestävyyskunto on terveyskunnon osa-alueista tutkituin ja tunnetuin. Kestävyyskunto tarkoittaa hengitys- ja verenkiertoelimistön suorituskykyä, jota voidaan arvioida esimerkiksi UKK 6 min -kävelytestillä tai Cooperin testillä. 

Motorinen kunto eli liikehallinta käsittää tasapainon, asennon ja liikkeiden hallinnan, koordinaation, rytmikyvyn ja liikenopeuden eli ketteryyden. 

Tuki- ja liikuntaelimistön kunto kattaa lihasvoiman, lihaskestävyyden, notkeuden ja luuston lujuuden. 

Kehon koostumuksella tarkoitetaan sopivaa painoa ja rasvakudoksen jakautumista kehossa. 

Aineenvaihdunnalla tarkoitetaan etenkin hiilihydraatti(sokeri)- ja rasva-aineenvaihduntaa. Fyysinen aktiivisuus on ainoa tapa lisätä yksilön energiankulutusta. 

Osa-alueista kokonaisuuteen 

Terveyskunnon osa-alueet vaikuttavat toinen toisiinsa. Esimerkiksi aineenvaihdunta vaikuttaa kestävyyskuntoon ja kehon koostumukseen. Lihasvoima ja kestävyyskunto puolestaan vaikuttavat aineenvaihduntaan. Verkkosivuilla tarkastellaan kutakin kunnon osa-aluetta erikseen. Aineenvaihduntaa käsitellään kestävyyskunnon, kehon koostumuksen ja tuki- ja liikuntaelimistön kunnon yhteydessä. 

Tutustu 

Kestävyyskunto

Liikehallinta

Liikkuvuus

Lihasvoima ja lihaskestävyys

Luuston lujuus

Kehon koostumus

Päivitetty: 28.9.2023

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan