Hyppää sisältöön

Talviliikunta virkistää ja kohottaa kuntoa

Talvinen luonto kutsuu liikkumaan. Liikunnan fysiologisten vaikutusten lisäksi ulkona raikkaassa ilmassa liikkuminen on mieltä virkistävää ja rentouttavaa, jolloin talviliikunta voi toimia hyvänä stressin purkajana.

Kävele, patikoi tai lumikenkäile. Lähde ladulle, jäälle tai rinteeseen. Ota nastarenkaat alle ja polkaise pyörälenkille. Suuntaa pulkkamäkeen tai polkukelkkailemaan. Valitse liikkumismuoto kelin ja mieltymystesi mukaan. Pääasia, että lähdet ulos liikkumaan!

Lue liikuntasuunnittelijamme Katriina Ojalan koosteet tyypillisten talviliikuntamuotojen terveyshyödyistä ja huomioitavista seikoista.

Perhe hiihtää UKK-instituutti

Hiihto on tehokasta terveysliikuntaa

Murtomaahiihto on yksi parhaista liikuntamuodoista. Se kehittää kestävyyskuntoa, lihasvoimaa ja liikehallintakykyä eli terveyskunnon kaikkia osa-alueita. Hiihdolla on monia myönteisiä vaikutuksia terveyteen, esimerkiksi riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin pienenee.

Hiihtoa voivat harrastaa kaikenikäiset ja kaikentasoiset liikkujat. Hiihtäessä voi helposti vaikuttaa maaston valinnalla ja vauhtia säätämällä, miten tehokkaasti itseään rasittaa.

Itselle sopivalla hiihtotyylillä, positiivisella mielellä ja asianmukaisilla välineillä hiihto on oivaa terveys- tai kuntoliikuntaa.

Lue lisää hiihdosta terveysliikuntana

Luistelu UKK-instituutti

Luistelu kehittää tasapainoa ja lihaskuntoa

Luistelu on hyvää terveysliikuntaa. Luistellessa kehittyvät erityisesti tasapainotaito ja lihaskunto, usein myös kestävyyskunto. Luistelu sopii kaikenikäisille ja luisteluharrastuksen voi aloittaa kuka tahansa ilman aiempaa kokemusta tai kuntovaatimuksia oman taitotasonsa mukaan. Luistelutekniikan perusteet on hyvä opetella oli luistelumuoto mikä tahansa.

Jääpelejä voi harrastaa myös kuntoilumielessä esimerkiksi perheen kesken tai kaveriporukalla. Luistelu luonnonjäillä on kasvattanut suosiotaan viime vuosina. Järvien jäillä on aurattuja luistelureittejä jo kymmenillä paikkakunnilla Suomessa.

Lue lisää luistelun eri muodoista kuntoliikuntana

Laskettelu UKK-instituutti

Vauhdikas laskettelu ja lautailu kehittävät kuntoa monipuolisesti

Laskettelu sopii hyvin talviliikunnaksi niille, jotka nauttivat vauhdin hurmasta. Laskettelu kehittää tehokkaasti tasapainoa ja koordinaatiota sekä lihaskuntoa. Lajin kuuluvat nopeat käännökset ja jarrutukset ovat lihaksille, luille ja nivelille hyödyllisiä etenkin kasvuiässä. Laskettelu ja lumilautailu kohottaa myös mielialaa aivan kuten muukin ulkona liikkuminen.

Laskettelurinteissä viilettämisessä on omat tapaturmariskinsä. Rinteessä sattuneet vammat ovat kuitenkin useimmissa tapauksissa helposti torjuttavissa.

Lue lisää miten saat riskit haltuun ja nautit laskettelusta

Lumikenkäily UKK-instituutti

Lumikenkäily on hauskaa retkeilyä ja tehokasta hikiliikuntaa

Lumikenkäily on helppoa ja hauskaa terveysliikuntaa, joka sopii kaikenikäisille ja -kuntoisille. Sitä voi suositella myös koko perheen yhteiseksi talviulkoilumuodoksi. Lumikenkäilijä pääsee kulkemaan poluilla, umpihangessa, rinteissä tai niitä varten merkityillä reiteillä.

Lumikenkäily parantaa ensisijaisesti hengitys- ja verenkiertoelimistön kuntoa eli kestävyyskuntoa ja jossain määrin myös lihasvoimaa ja tasapainoa.

Lue lisää lumikenkäilyn terveysvaikutuksista

Talvipatikointi UKK-instituutti

Kävely ja sauvakävely ovat hyvää kestävyysliikuntaa

Oli sää tai lumitilanne millainen tahansa, kävely onnistuu. Sauvat tuovat kävelyyn vauhtia, tehoa ja vaihtelua. Talven liukkailla keleillä sauvat antavat myös tukea.

“Sauvojen ulkoiluttaminen” vastaa teholtaan tavallista kävelyä, kun taas hyvä sauvojenkäyttötekniikka tehostaa liikkumista reippaasti.

Lue lisää sauvakävelytekniikasta ja venyttelystä sauvojen kanssa

Päivitetty: 14.1.2021

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan