Hyppää sisältöön

Kävely on tehokasta liikuntaa ja monipuolinen terveyspommi

Kävely on on turvallista, helppoa, useimmille sopivaa, ajasta tai paikasta riippumatonta ja tehokasta. Kävely onkin hyvää perusliikuntaa kaikille.

Vähän liikkuneille kävely on tuttu ja helppo tapa lisätä liikettä arkeen. Aktiiviliikkujille kävely voi toimia joko muusta liikunnasta palauttavana liikkumisena tai omana tehokkaana harjoituksenaan.

Kävelylenkistä monenlaisia terveyshyötyjä

Kävelyllä on kokonaisvaltaisia vaikutuksia terveyteen. Kävelyn useudesta, vauhdista, kestosta ja ympäristöstä riippuen vaikutukset voivat vaihdella terveys- ja hyvinvointivaikutuksista kuntovaikutuksiin.

Kävely

  • kohottaa kestävyyskuntoa
    Jo puolen tunnin päivittäinen kävely voi parantaa kestävyyskuntoa 10–15 % muutamassa kuukaudessa. Toki liikkujan lähtötaso vaikuttaa; mitä huonompi kunto on, sitä nopeammin se kohenee säännöllisen kävelyn vaikutuksesta.

  • kuormittaa ja vahvistaa erityisesti alaraajojen lihaksia eli reisiä, pakaroita ja pohkeita.
    Myös asentoa ylläpitävät lihakset keskivartalossa vahvistuvat. Vaihtelevassa maastossa käveleminen haastaa myös liikehallintaa kuten tasapainoa.

  • tekee hyvää nivelille
    Kävely on nivelystävällisempi liikkumismuoto kuin esim. juoksu. Erityisesti pehmeillä alustoilla kuten hiekalla ja metsämaastossa käveleminen kuormittaa niveliä vähemmän kuin asfaltti.

  • voi auttaa tuki- ja liikuntaelinvaivoissa
    Kehon lämpötila nousee, lihakset aktivoituvat, aineenvaihdunta ja verenkierto vilkastuvat ja elimistön hapensaanti tehostuu. Pehmeillä alustoilla kävely auttaa mm. selkävaivoihin.
  • laskee verenpainetta, parantaa veren rasva-arvoja (erityisesti hyvä HDL kolesteroli nousee ja triglyseridipitoisuus pienenee) ja tehostaa rasva- ja sokeriaineenvaihduntaa.
    Nämä kaikki pienentävät sydän- ja verisuonisairauksien riskiä.
  • auttaa painonhallinnassa
    Kävely lisää energiankulutusta.
  • parantaa ruuansulatusta ja tasaa verensokeria
    Esimerkiksi kevyt kävely työpäivän lomassa lounaan jälkeen tasoittaa verensokeria.
  • parantaa mielialaa
    Erityisesti luonnossa käveleminen on yhteydessä parempaan mielen hyvinvointiin; verenpaine ja syke laskevat, stressi lievenee, mieli rauhoittuu, mieliala parantuu.
  • parantaa kognitiivisia toimintoja
    kuten esim. keskittymiskykyä, toiminnanohjausta ja muistia
  • auttaa ehkäisemään monia pitkäaikaissairauksia
    kuten 2 tyypin diabetestä ja sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksia. Myös tiettyjen syöpien (esim. rinta- ja eturauhassyöpä, paksusuolen syöpä) riski pienenee aktiivisesti liikkuvilla
  • parantaa unen laatua ja helpottaa nukahtamista
    erityisesti, kun liikkuu muutamaa tuntia ennen nukkumaanmenoa.

Mukauta kävelyä oman mielesi mukaan

Jokaisen kannattaa valita oma tapansa ja ympäristönsä kävellä. Tärkeintä on opetella kuuntelemaan itseään ja valita kävelytavat ja -paikat, jotka tuntuvat itselle mielekkäimmiltä.

Kannattaa valita sellainen aika, josta pystyy pitämään useimmiten kiinni. Jos kävelylle on vaikea lähteä enää töistä tultua, kannattaa kokeilla kävelylenkkiä aamuisin ennen töihin lähtöä tai kävelyä osana työmatkaa.

Yksi tykkää kävellä asiointimatkoja, toinen tekee tehokkaita hikilenkkejä kävellen ja kolmas viihtyy rauhallisilla kävelyillä luonnonhelmassa. Nämä kaikki ovat hyviä tapoja ja terveyshyödyt lisääntyvät, kun yhdistelet niitä:

  • Hyötyliikuntana toteutettu kävely lisää liikkumista arkeen ja vähentää paikallaanoloa.
  • Tehokkaat kävelylenkit kohottavat kuntoa.
  • Rauhalliset kävelyt palauttavat ja elvyttävät muun elämän aiheuttamasta kuormituksesta ja tukevat mielen hyvinvointia.

Ympäristöllä on yksilöllinen vaikutus mielialaan: Joku nauttii luonnossa kävelemisestä, toinen tykkää kävellä reiteillä, joissa näkee muita ihmisiä. Epätasaisessa ja pehmeässä maastossa käveleminen kehittää tasapainoa ja kehon hallintaa ja voi aiheuttaa nivelille vähemmän iskutyyppistä rasitusta kuin asfaltilla tai hiekalla käveleminen.

Tehosta kävelylenkkiä sauvoilla ja uusilla maastoilla

Huonokuntoisen kannattaa aloittaa lyhyistä ja kevyistä kävelytuokioista ja tehdä niitä aluksi muutaman kerran viikossa. Kestoa ja määrää lisätään pikkuhiljaa oman jaksamisen ja mahdollisuuksien mukaan.

Kävelyn kuntovaikutuksia voi tehostaa esim. ottamalla sauvat mukaan. Verrattuna tavalliseen kävelyyn syke nousee ja energiankulutus kasvaa hieman sauvoja käytettäessä. Sauvakävely on jopa 20 % tehokkaampaa kuin kävely ilman sauvoja. Vaikutukset ovat kuitenkin yksilöllisiä.

Sauvat ovat hyvä keino saada kävelyssä yläraajatkin työskentelemään tehokkaammin. Samalla syke nousee ja askel pitenee. Kävelyvauhtia voi myös lisätä, matkaa pidentää ja hakea reitille mäkiä.

Vauhdin vaihdokset ovat hyvä tapa kehittää kuntoa. Lisäksi niillä pystyy taas lisäämään mielenkiintoa kävelyyn, jos innostus tavalliseen kävelyyn alkaa hiipua.

Tutustu sauvakävelyn tekniikkaan

30.10.2020

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan