Hyppää sisältöön

Liikuntavammojen ensiapu ja hoito

Toimi oikein ja nopeasti liikuntavamman sattuessa.

Kaikkia liikunnassa sattuvia vammoja ei voida ennaltaehkäistä. Urheiluvamman sattuessa, on tärkeää toimia oikein ja nopeasti. Näin voidaan vähentää vamman aiheuttamia haittoja.

Toimintaohjeet tapaturman sattuessa

  • Tunnista hätätilanne ja soita 112.
    • mm. pään vamma ja tajunnan menetys, niskavammat, avomurtumat, voimakas verenvuoto, kaulan alueen iskuvammat
  • Toimita loukkaantunut henkilö päivystykseen nopeaa arviota vaativissa tilanteissa.
    • mm. pään vamma ilman tajunnan menetystä, murtumaepäilyt, alaraajavamma, jos ei pysty varaamaan jalalle, yläraajavamma, jos on liikerajoitusta, rintakehävammat, silmävammat
  • Ohjaa loukkaantunut henkilö muiden vammojen osalta fysioterapeutin ja tarvittaessa lääkärin arviointiin.
    • mm. venähdykset, revähdykset, ruhjeet.

Paina mieleen PEACE & LOVE

Päivitetty ohje korvaa aiemman KKK-ohjeen (kompressio–koho–kylmä).

Liikuntavamman ensiapuohje (PEACE)

Vamman sattuessa muista PEACE eli Protect – Elevate – Avoid anti-inflammatory modalities – Compress – Educate. Liikuntavamman ensiavulla pyritään vähentämään verenvuotoa ja turvotusta vamma-alueella. Mitä pienempi vuoto ja turvotus, sitä pikaisempi paraneminen.

Suojele – P: Protect

Vältä varausta ja rajoita liikettä ensimmäisten päivien (1–3) aikana vamman jälkeen vähentääksesi verenvuotoa ja välttääksesi lisävaurioiden muodostumista vamma-alueelle.

Kohota – E: Elevate

Nosta mahdollisuuksien mukaan vammautunut alue sydämen yläpuolelle helpottaaksesi kudosnesteen poistumista vamma-alueelta.

Harkitse – A: Avoid anti-inflammatory modalities 

Käytä tulehdusprosessiin vaikuttavia hoitomenetelmiä harkiten. Tulehdusprosessiin vaikuttavat tekijät, kuten tulehduskipulääkkeet, voivat vähentää tulehdusreaktion hyödyllisiä vaikutuksia kudosten toipumisessa. Kylmähoidon tehosta ei ole riittävää näyttöä akuuttien urheiluvammojen hoidossa, ja pitkittynyt kylmähoito voi myös häiritä paranemista. Käytä siis tulehduskipulääkkeitä ja kylmähoitoa harkiten, ja suosi kivunhoidossa mieluummin parasetamolia.

Purista – C: Compress

Vamma-alueen mekaaninen kompressio vähentää turvotusta ja kudoksensisäistä verenvuotoa.

Ohjeista – E: Educate

Kannusta potilasta aktiiviseen ja omatoimiseen kuntoutumiseen. Passiivisista hoitomuodoista on harvoin hyötyä akuutin vamman hoidossa. Anna realistinen kuva paranemisen kestosta.

Liikuntavamman jatkohoito-ohje (LOVE)

Kuormita – L: Load

Lepo suositellaan korvaamaan sopivalla kuormituksella. Uusi suositus korostaa kuormituksen aloittamista ja normaalien toimintojen jatkamista heti oireiden salliessa. Sopivalla kuormituksella vältetään kivun voimistumista ja vahvistetaan kudosten paranemista liikkeen avulla. Normaali harjoittelu on usein vaihdettava korvaaviin harjoitteisiin, jotta muodostuva arpi olisi mahdollisimman pieni ja kestävä.

Pysy positiivisena – O: Optimism

Tue myönteistä asennoitumista paranemista kohtaan pysyen samalla realistisena paranemisen aikataulusta. Huoliajattelu, masentuneisuus ja liikkeen pelko yhdistyvät heikompaan lopputulokseen vammasta toipuessa.

Tue verenkierron palautumista – V: Vascularisation

Muutama päivä vamman jälkeen aloitettu aerobinen harjoittelu edistää normaalin verenkierron palautumista auttaen kudosten paranemista. Varhain aloitettu liikkuminen parantaa toimintakykyä ja vähentää kipulääkkeiden tarvetta.

Harjoittele – E: Exercise

Aloita kuntouttava harjoittelu aikaisessa vaiheessa palauttaen liikeratoja, voimaa ja asentotuntoaistia. Vältä kivun lisäämistä, ja anna kivun lievittymisen ohjata harjoitusohjelmassa etenemistä. Terapeuttinen hermo-lihasjärjestelmää tukeva harjoittelu ehkäisee uusien vammojen sattumista. Aktiivisen kuntoutuksen laiminlyönti heikentää vamma-alueen myöhempää rasituksensietoa lisäten vamman uusiutumisriskiä.

Lue lisää liikuntavammojen hoidosta ja kuntoutuksesta

asiantuntijat: Olli Kattilakoski, LL – Kerttu Toivo, LL – Jari Parkkari, LT, EL

Päivitetty: 4.10.2023

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan