Hyppää sisältöön

Hiihto kehittää kuntoa monipuolisesti

Murtomaahiihto on yksi parhaista liikuntamuodoista. Se kehittää kestävyyskuntoa, lihasvoimaa ja liikehallintakykyä eli terveyskunnon kaikkia osa-alueita. Hiihtoa voivat harrastaa kaikenikäiset ja kaiken tasoiset liikkujat. Hiihtäessä jokainen voi helposti säädellä, miten tehokkaasti itseään rasittaa. Tasaisessa maastossa tai jäällä voi kuntoilla kevyesti. Enemmän tehoa hiihtoon taas saa valitsemalla vaihtelevan maaston, jossa on reiluja ylä- ja alamäkiä. 

Hiihto on tehokasta terveysliikuntaa 

Itselle sopivalla hiihtotyylillä, positiivisella mielellä ja asianmukaisilla välineillä hiihto on oivaa terveys- tai kuntoliikuntaa.

Hiihdolla on monia myönteisiä vaikutuksia terveyteen, esimerkiksi riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin pienenee. Näiden fysiologisten vaikutusten lisäksi ulkona raikkaassa ilmassa liikkuminen on mieltä virkistävää ja rentouttavaa, jolloin hiihto voi toimia hyvänä stressin purkajana. 

Hiihto 

  • parantaa hapenottokykyä. Hiihto vahvistaa tehokkaasti verenkierto- ja hengityselimistöä, koska koko kroppa on mukana hiihtoliikkeissä. 
  • ylläpitää toimintakykyä monipuolisesti. Hiihto ei kehitä pelkästään kestävyyttä vaan vahvistaa myös lihaksia ja kehittää liikehallintaa kuten tasapaino- ja koordinaatiokykyä. Hiihtäessä kehittyvät erityisesti reisi-, vatsa-, selkälihakset sekä käsivarren lihakset. 
  • soveltuu nivelvaivoista ja kulumista kärsiville. Esimerkiksi kävelyssä tai juoksussa niveliin kohdistuu iskuja tai paineita enemmän kuin perinteisen tyylin hiihdossa. 
  • sopii pitkäkestoiseksi kestävyysliikunnaksi. Huonompikuntoinenkin jaksaa hiihtää useita tunteja ilman rasitusvammojen riskiä, kunhan säätelee vauhtiaan ja valitsee tasaisen maaston. 
  • kuluttaa energiaa. Hiihdettäessä sekä ala-, keski- että ylävartalon lihakset työskentelevät tehokkaasti, jolloin kuluu paljon energiaa. 
Kaksi iäkästä, hymyilevää naista hiihtämässä.
Kuva Marc Felder.

Hiihto on tekniikkalaji 

Hiihtotyylejä on kaksi; perinteinen ja vapaa hiihtotyyli eli luisteluhiihto. Perinteinen hiihtotyyli sopii hyvin vasta-alkajille ja huonokuntoisille, koska siinä pystyy vapaata hiihtotyyliä paremmin säätelemään vauhtia. Vapaa hiihtotyyli on raskaampaa ja vaatii enemmän tasapainotaitoa kuin perinteisen hiihto. 

Hyvä hiihtotekniikka on taloudellinen ja tehokas. Hiihtotekniikasta löytyy hyviä videoita. Tutustu esimerkiksi Suomen Ladun hiihtotekniikkavideoihin. Tässä muutama suora linkki YouTubeen: 

Hiihdon tekniikkaopetusta järjestetään monilla paikkakunnilla sekä lapsille että aikuisille. Hiihtokoulusta voit saada itsellesi hyviä vinkkejä hiihtotekniikkaan. 

Hiihtovälineet ja varusteet kuntoon 

Suksien, monojen ja sauvojen valinta voi aloittelijasta tuntua hankalalta, sillä tarjonta on runsasta. Urheilukaupan asiantuntijalta kannattaa kysyä neuvoa. Hiihdon voi aloittaa helposti peruspaketilla, joka ei maksa kohtuuttomasti. Aloittelijan pakettiin kuuluu useimmiten perinteisen hiihtotyylin sukset, jotka toimivat lähes säällä kuin säällä, eivätkä kaipaa voitelua. Mikäli sukset vaativat voitelua, voi aloittelija viedä sukset huoltoon, jossa niille tehdään perusvoitelu (luistovoitelu + pitovoitelu perinteisen tyylin suksiin). Tämän jälkeen pärjää yhden hiihtokauden ajan kaupassa myytävillä pikavoiteilla. 

Olennainen asia hiihtolenkille suunnatessa on pukeutua kerroksittain. 
Kerrospukeutuminen: 

  • alusasu, joka päästää hien kohti seuraavia kerroksia. Mikrokuituiset asut toimivat hyvin. 
  • välikerros, joka siirtää kosteutta kohti kuorikerrosta. Väliasua ei tarvita välttämättä lauhalla säällä. 
  • kuorikerros eli päällimmäinen vaate, joka suojaa tuulelta, lumelta ja sateelta. 

Kovalla pakkasella on syytä kiinnittää erityistä huomiota vaatetukseen ja kasvojen suojaamiseen. Pakkassäässä liikkeelle tulisi lähteä tunnustellen, sillä kylmä ilma kuormittaa enemmän sydäntä muun muassa siksi, että se nostaa verenpainetta. Kun pakkanen kiristyy noin 15 asteeseen, kannattaa harkita sisäliikuntaa hiihtolenkin tilalle. 

Latuetikettiä noudattaen hiihdosta saadaan kaikille kivaa 

Suomen Ladun hiihtoetiketti sisältää seitsemän vinkkiä, joiden avulla laduilla säilyy sopu ja hiihtäjillä hyvä mieli koko talven. Tutustu latuetikettiin

Päivitetty: 23.2.2024

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan