Hyppää sisältöön

Terve juoksija -tutkimus

Rekrytointi-ilmoitus 5.1.2022 

Etsimme aloittelevia juoksuharrastajia koehenkilöiksi juoksututkimukseen

Etsimme koehenkilöitä Tampereen urheilulääkäriaseman ja UKK-instituutin toteuttamaan Terve juoksija -tutkimukseen. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, voidaanko tietynlaisella harjoittelulla ehkäistä aloittelevien juoksuharrastajien vammoja sekä parantaa voimaa, tasapainoa ja juoksumekaniikkaa.

Saatatte soveltua tutkimukseen mikäli 

  • olette 18–55-vuotias 
  • juoksu on pääliikuntamuotonne 
  • olette harrastaneet juoksua säännöllisesti viikoittain enintään kahden vuoden ajan 
  • haluatte osallistua UKK-instituutin juoksuharjoitteluryhmään, jossa järjestetään juoksuharjoituksia ohjatusti ja säännöllisesti tutkimuksen 24 viikon ajan 
  • teillä ei ole juoksuharjoittelua estäviä perussairauksia tai tuki- ja liikuntaelimistön vammoja. 

Tutkimuksen kulku

Tutkimus alkaa maalis–huhtikuussa 2022 tutkimusmittauksilla. Tutkimuksen harjoitteluvaihe alkaa toukokuussa ja kestää 24 viikkoa lokakuulle 2022.

Tutkimuskäynnit

Tutkimus sisältää säännöllisiä käyntejä tutkimusmittauksissa ja harjoituksissa UKK-instituutilla.

Ensimmäisellä tutkimuskäynnillä osallistujille tehdään tutkimustestit, jotka sisältävät juoksutekniikan analyysin, reiden, lonkan ja nilkan voimamittauksia sekä tasapainomittauksia. Tutkimustestit toistetaan tutkimuksen lopussa (yhteensä kaksi testikertaa, yhden testikerran kesto on noin kaksi tuntia).

Tutkittavat osallistuvat UKK-instituutin järjestämään juoksuharjoitteluryhmään, jonka tavoitteena on parantaa kestävyyttä ja juoksukuntoa. Ennen harjoittelun alkua, osallistujat arvotaan kolmeen ryhmään. Jokainen ryhmä saa erilaisen alkulämmittelyohjelman. Lisäksi ryhmät saavat juoksuharjoitteluohjelman. Osallistujat käyvät ohjatuissa juoksuharjoituksissa UKK-instituutilla tai muussa harjoitustilassa Tampereen keskustan lähistöllä kaksi kertaa viikossa tutkimuksen keston ajan toukokuusta lokakuuhun, yhteensä 24 viikkoa. Lisäksi tutkittavat saavat koko 24 viikon ajaksi harjoitusohjelman, joka sisältää ohjattujen harjoitusten lisäksi 1–3 omatoimista, vapaaehtoista harjoitusta viikossa.

Tutkittavien harjoittelua ja terveydentilaa seurataan mobiilisovelluksen ja kyselyiden avulla.

Tutkimuksen hyödyt osallistujalle 

Tutkimukseen osallistumisesta ei makseta palkkaa eikä kulukorvauksia. Tutkimuskäynnit ja juoksuharjoitukset ohjelmineen ovat osallistujalle veloituksettomia. Tutkittavat saavat palautteen voima- ja tasapainotesteistä tutkimuksen päätyttyä.

Tutkijat ja tutkimuspaikka 

Tutkimuksen vastaavat tutkijat ovat liikuntalääketieteen erikoislääkäri Jari Parkkari (Jyväskylän yliopisto, Tampereen urheilulääkäriasema) ja apulaisprofessori Kati Pasanen (Calgaryn yliopisto, Tampereen urheilulääkäriasema). Tutkimusta rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö. 

Tampereen yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueen alueellinen eettinen toimikunta on arvioinut tutkimussuunnitelman ja antanut siitä puoltavan lausunnon.

Tutkimus tehdään UKK-instituutissa, osoite Kaupinpuistonkatu 1, 33500 Tampere. 

Mikäli olette kiinnostunut osallistumaan tutkimukseen, pyydämme teitä ottamaan yhteyttä lisätietojen saamiseksi (yhteystiedot alla). Yhteydenotto ei sido teitä mihinkään. 

Yhteydenotot

  • puhelimitse arkipäivisin klo 10‒15, p. 050 349 8726
  • sähköpostitse juoksututkimus(a)ukkinstituutti.fi

Vastaavien tutkijoiden yhteystiedot: 

Jari Parkkari
liikuntalääketieteen erikoislääkäri, dosentti
p. 03 282 9201
jari.parkkari(a)ukkinstituutti.fi

Kati Pasanen
apulaisprofessori, fysioterapeutti
kati.pasanen(a)ukkinstituutti.fi

Rekrytointi-ilmoitus 2022 pdf-tiedostona

Päivitetty: 26.2.2024

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan