Hyppää sisältöön

Terve juoksija

Lämmittelyohjelman vaikutukset juoksuvammojen ehkäisyssä aloittelevilla juoksun harrastajilla

Vaikuttavuus

Tutkimuksella pyritään edistämään liikunnan harrastajien terveyttä ja liikunnallisen elämäntavan pysyvyyttä terveydenhuollon resursseja säästäen sekä ehkäistä vammojen aiheuttamia lyhyt- ja pitkäaikaisvaikutuksia.

Tausta

Juoksu on suosittu liikuntamuoto Suomessa. Säännöllinen juoksuharjoittelu kehittää kuntoa ja on hyväksi terveydelle. Lisäksi juoksu on halpa liikuntamuoto, joka ei vaadi paljoa varusteita ja jota voi toteuttaa lähes paikasta riippumatta. Valitettavasti tuki- ja liikuntaelimistön vammojen esiintyvyys on suuri juoksijoilla. Liikuntavammoilla on lyhyt- ja pitkäaikaisia haittoja yksilön terveydelle ja hyvinvoinnille. Toistuvat ja vakavat vammat vähentävät liikuntahalukkuutta, aiheuttavat poissaoloa työstä ja opiskelusta, lisäävät painon nousun ja lihavuuden sekä aikaisen nivelrikon riskiä.

Tavoite

Tutkimuksen päätarkoituksina on 1) selvittää erilaisten lämmittelyohjelmien vaikutuksia alaraajavammojen ehkäisyyn ja 2) selvittää harjoittelun vaikutuksia aloittelevien juoksijoiden suorituskykyyn (juoksun biomekaniikka sekä voima). Tutkimuksen sekundaarisia tarkoituksia ovat (1) arvioida juoksijoiden tietotaitoa, asenteita ja uskomuksia vammojen ehkäisystä, (2) selvittää harjoittelun omaksumista ja ylläpitämistä interventiojakson jälkeen, (3) monitoroida fyysistä aktiivisuutta liikemittarilla, ja (4) tutkia sykevariaation yhteyttä palautumiseen aloittelevilla juoksun harrastajilla.

Asetelma

Satunnaistettu kontrolloitu interventiotutkimus. Tutkimus käynnistyi elokuussa 2020 tutkittavien rekrytoinnilla lokakuussa toteutettavia pilottimittauksia varten. Rekrytointi toistettiin alkuvuodesta 2021. Ensimmäinen interventiovuosi käynnistyi tutkimusmittauksilla maalis-huhtikuussa 2021 ja jatkui syyskuun 2021 loppuun. Toinen interventiovuosi toteutetaan samankaltaisena vuonna 2022. Tutkimusaineiston analysointi ja raportointi alkavat toisen interventiovuoden päätyttyä.

Vastaava tutkija

Jari Parkkari, Kati Pasanen

Tutkijaryhmä

Jari Parkkari (Jyväskylän yliopisto), Kati Pasanen (Sport Injury Prevention Research Centre, Faculty of Kinesiology, University of Calgary, Tampereen urheilulääkäriasema, UKK-instituutti), Leppänen Mari (Tampereen urheilulääkäriasema, UKK-instituutti), Piia Kaikkonen (Tampereen urheilulääkäriasema, UKK-instituutti), Heidi Jarske (Tampereen urheilulääkäriasema, UKK-instituutti), Tommi Vasankari (UKK-instituutti), Tron Krosshaug (Oslo Sports Trauma Research Center, Norwegian School of Sport Sciences), Penny Werthner (Faculty of Kinesiology, University of Calgary), Benno M. Nigg (Human Performance Laboratory, Faculty of Kinesiology, University of Calgary)

Yhteistyössä

Calgaryn yliopisto, Oslo Sports Trauma Research Center, Jyväskylän yliopisto

Rahoitus

Opetus- ja kulttuuriministeriö

Alkamisvuosi

2020

Eettisen toimikunnan käsittely

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin eettinen toimikunta 21.8.2020 (ETL-koodi R20042)

Julkaisut

Hip and core exercise programme prevents running-related overuse injuries in adult novice recreational runners: a three-arm randomised controlled trial (Run RCT)

Effects of joint specific intervention protocols on lower limb strength in recreational runners

Intra-rater reliability and analysis of learning effects of the Y Balance Test

Harjoitteluinterventioiden vaikutus juoksun kinematiikkaan

Intrarater Reliability and Analysis of Learning Effects in the Y Balance Test

Test-Retest Reliability of Isokinetic Ankle, Knee and Hip Strength in Physically Active Adults Using Biodex System 4 Pro

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan