Motionsveckor för barn och unga

Ladda ner gratis

Öppna exempelbilderna

Kuvaus

Exempelbilderna visar på vilka olika sätt en målmedvetet eller självständigt motionerande femteklassare, åttondeklassare och andra stadiets förstaårsstuderande får ihop motion. Exempelbilderna kan användas som hjälp av till exempel lärare, skolhälsovårdare och tränare.

Se exempelbilderna:

  • motionsvecka för femteklassare som motionerar självständigt
  • motionsvecka för femteklassare som sportar målmedvetet
  • motionsvecka för åttondeklassare som motionerar självständigt
  • motionsvecka för åttondeklassare som sportar målmedvetet
  • motionsvecka för förstaårets studerande på andra stadiet som motionerar självständigt
  • motionsvecka för förstaårets studerande på andra stadiet som sportar målmedvetet

De olika färgerna motsvarar motionens intensitet. Intensitetsområdena förklaras i exempelbildens övre kant. Mörkgrön motsvarar ansträngande motion, ljusgrön motsvarar rask motion, gul motsvarar lätt motion och turkos motsvarar muskel- och skelettstärkande motion.

Flera färger under en motionsgång visar att motionen innehåller olika typer av motion av olika intensitet. Med den turkosa färgen vill man också förstärka betydelsen av mångsidig uppvärmning. Färgen påminner om hur viktig uppvärmningen är som förberedelse före träning och för att förhindra motionsrelaterade skador. En bra uppvärmning innehåller motion som höjer pulsen och gör dig andfådd samt styrkeövningar och övningar i rörelsekontroll som aktiverar musklerna och nervsystemet.

För någon som motionerar självständigt har rask och ansträngande motion (enligt rekommendationen för fysisk aktivitet) räknats med i den helhetliga motionsmängden. För ett barn eller en ungdom som motionerar målmedvetet har både lätt och rask samt ansträngande motion räknats med i den helhetliga motionsmängden. För barn och unga som motionerar målmedvetet borde olika typer av motion bilda en sammanlagd motionsmängd på minst 20 timmar. Motionen bör vara mångsidig, för att olika egenskaper ska kunna utvecklas jämnt. Mångsidig motion stöder också förebyggandet av motionsskador.

Publicerare: UKK-institutet 2024
Innehållsexpert: Pauliina Husu och Mari Leppänen, UKK-institutet
Förverkligande: Pauliina Husu, Mari Leppänen, Teea Mäkinen och Tuula Äyräväinen / UKK-institutet
UKK-institutet har producerat exempelbilderna med hjälp av utbildnings- och kulturministeriets projektfinansiering.

Se även följande material utifrån samma rekommendation:

Läs mera om rekommendationen om fysisk aktivitet för barn och unga på vår nätsida.