Hyppää sisältöön

UKK 6 min -kävelytestillä arvioit helposti kestävyyskuntoa

UKK 6 min -kävelytesti on yksinkertainen ja luotettava työkalu terveiden aikuisten kestävyyskunnon arvioimiseen ympäri vuoden. 

Mitä kuuden minuutin kävelytesti mittaa? 

Testi arvioi maksimaalista hapenottokykyä (VO2max) yhtä luotettavasti kuin esim. perinteinen UKK 2 km -kävelytesti. Testin ennustetarkkuus on 1 MET. 

Kenelle UKK 6 min -kävelytesti soveltuu? 

UKK 6 min -kävelytesti soveltuu terveille 20–70-vuotiaille aikuisille, joilla ei ole hengitys- ja verenkiertoelimistön tai tuki- ja liikuntaelimistön sairautta tai oiretta, joka estää tai haittaa nopeaa kuuden minuutin kestoista kävelyä. Testin soveltuvuus selviää täyttämällä UKK 6 min -kävelytestin testikortissa oleva soveltuvuuden arvio. 

Testi toimii parhaiten yksilötestauksena, mutta se voidaan myös tehdä pienissä 3–5 hengen ryhmissä. 

UKK 6 min -kävelytestiä on käytetty mm. Terveys 2011- ja KunnonKartta 2017 -väestötutkimuksissa. Testi soveltuu myös erilaisten liikuntainterventioiden seurantatyökaluksi. 

Missä UKK 6 min -kävelytesti voidaan järjestää? 

Testi voidaan tehdä paikassa, josta löytyy tasaista ja esteetöntä tilaa 15 metrin radalle käännösalueineen. 

Yksilötesti voidaan toteuttaa esimerkiksi 18 m pitkällä ja 1,5 m leveällä käytävällä. Ryhmätestin järjestäminen vaatii tätä isomman sisätilan, esimerkiksi liikuntasalin. 

Kaksi naista kävelee UKK 6 min -kävelytestiä liikuntasalissa, miestestaaja istuu ottamassa aikaa.
UKK 6 min -kävelytesti käynnissä ryhmätestinä.

Tukimateriaalit UKK 6 min -kävelytestiin 

Ohjevideo ja käyttöopas neuvovat kävelytestin suorittamisen alkuvalmisteluista tulosten käsittelyyn 

Ohjevideo esittelee UKK 6 min -kävelytestin tilatarpeen, tarvittavat välineet ja testin kulun. Videon kesto 3,5 min. 

Testikortti soveltuvuuden arviointiin ja testitietojen kirjaamiseen 

Testin turvallisuuden varmistamiseksi testattavan soveltuvuus UKK 6 min -kävelytestiin tulee arvioida ennen kävelyn aloittamista. Testikortti sisältää terveyskyselyn, jonka myötä testattavan soveltuvuus voidaan arvioida. Testin tekemisen jälkeen testattavan syke ja kävelty matka kirjataan samaan testikorttiin. 

Tuloslaskuri kertoo kävelytestin tuloksen  

Testattavan syke ja kävelty matka voidaan syöttää UKK 6 min -kävelytestin tuloslaskuriin, joka ilmoittaa arvion testattavan kestävyyskunnosta ja mahdollistaa kuntoluokan määrittelyn viitearvojen avulla. 

UKK Walk -tuloslaskentaohjelma

UKK Walk -tuloslaskentaohjelma on verkkopohjainen työkalu kuntotestauksen ammattilaisille UKK 6 min ja UKK 2 km -kävelytestien tekemiseen ja testaustulosten hallintaan. 

  • Verkkopohjaisella tuloslaskentasovelluksella voit tallentaa ja tulostaa testausraportteja. 
  • Vuosilisenssillä toimivan verkkosovelluksen raporttivaihtoehdot ovat yksilöraportti ja seurantaraportti aikaisemmista kävelytesteistä sekä ryhmäyhteenvedot halutuista ryhmistä. 

Kouluttaudu verkossa UKK 6 min -kävelytestin ohjaajaksi 

UKK-instituutti kouluttaa kävelytestin ohjaajia. Ohjatussa verkkokoulutuksessa saat valmiudet suunnitella, järjestää ja toteuttaa UKK 6 min -kävelytesti luotettavasti ja turvallisesti terveille aikuisille. Lisäksi opit tulkitsemaan ja ymmärtämään testituloksia osana yksilöllistä liikuntaneuvontaa sekä annostelemaan kestävyysliikuntaa tulosten perusteella. 

Tutustu ohjaajakoulutukseen

Asiantuntijaluennot UKK 6 min -kävelytestistä

UKK 6 min -kävelytestin hyödyntämiseen järjestöissä on tuotettu myös kolme luentotellennetta. Videoilla UKK-instituutin kokeneet kuntotestaajat opastavat testin turvalliseen käyttöön ja tuloslaskurin hyödyntämiseen.

UKK 6 min -kävelytesti UKK-instituutin tutkimuksissa 

Tutustu tutkimuksiin: 

UKK 6 min -kävelytestin kehitys 

Alkuperäinen 6 minuutin kävelytesti on kehitetty sydän- ja keuhkosairaiden potilaiden suoritus- ja toimintakyvyn arvioimiseen sekä eri potilasryhmien lääketieteellisten toimenpiteiden vaikuttavuuden seurantaan. 

Viime vuosina on tutkittu testin soveltuvuutta myös terveille aikuisille ja lapsille. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) toteuttamaan Terveys 2011 -tutkimukseen sisältyi Fyysinen aktiivisuus ja kunto -alaotos, joka sisälsi muutamia kenttäolosuhteisiin soveltuvia terveyskuntotestejä. Kestävyyssuorituskyvyn arvioimiseen käytettiin 6 minuutin kävelytestiä, joka toteutettiin pienissä sisätiloissa 15 m radalla ympäri maata. 

Samaan aikaan UKK-instituutissa käynnistettiin tutkimukset 6 minuutin kävelytestin pätevyydestä arvioida terveiden työikäisten aikuisten kestävyyssuorituskykyä. Pilotti- ja validointitutkimussarjan jälkeen voitiin todeta, että 6 minuutin kävelytesti 15 m radalla toteutettuna on luotettava kenttäkäyttöinen arviointimenetelmä terveille työikäisille aikuisille. 

Ari Mänttäri, Jaana Suni, Harri Sievänen, Pauliina Husu, Henri Vähä-Ypyä, Heli Valkeinen, Kari Tokola & Tommi Vasankari. Six-minute walk test: a tool for predicting maximal aerobic power (VO2max) in healthy adults. Clin Physiol Funct Imaging 2018;38(6):1038–1045. doi:10.1111/cpf.12525 

6 minuutin kävelytestiä 15 metrin radalla toteutettuna on käytetty jo useissa UKK-instituutin toteuttamissa tutkimuksissa. 

UKK 2 km -kävelytesti 

Tutustu myös vanhaan tuttuun UKK 2 km -kävelytestiin ja ohjaajakoulutukseen

Päivitetty: 18.8.2023

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan