Hyppää sisältöön

Lasten ja nuorten liikkumisen edistämishankkeet

UKK-insituutti edistää lasten ja nuorten liikkumista erilaisin hankkein. Tutustu hankkeisiin.

Mikä Terve koululainen?

TEKO – Terve koululainen ehkäisee lasten ja nuorten liikuntavammoja ja vapaa-ajan tapaturmia sekä edistää liikkumista koulussa ja vapaa-ajalla.

TEKOn kohderyhmänä ovat erityisesti yläkoulun terveystiedon ja liikunnan opettajat, 5.–6.-luokkien luokanopettajat ja liikunnanopettajat sekä kouluterveydenhuollon ammattilaisett.

Hanke on tuottanut tervekoululainen.fi-sivustolle tietopaketteja, käytännönläheisiä materiaaleja ja toimintamalleja, jotka tukevat terveellistä ja turvallista liikuntaa. Materiaalit ovat maksuttomia ja vapaasti käytettävissä suomeksi ja ruotsiksi.

TEKO lisää liikettä ja liikkumisen turvallisuutta

  • tarjoamalla monipuolisia aineistoja ja oppimateriaaleja peruskoulun liikunnan ja terveystiedon opetukseen
  • tuottamalla käytännön työkaluja oppimisen tueksi
  • kouluttamalla peruskoulujen henkilökuntaa ja oppilaita
  • kannustamalla koulujen henkilökuntaa yhteistyöhön
  • haastamalla oppilaita pohdintaan sekä asenteiden ja toimintatapojen muutokseen

Mikä Smart Moves?

Smart Moves -hanke edistää opiskelijoiden hyvinvointia ja fyysisesti aktiivista toimintakulttuuria toisen asteen oppilaitoksissa.

Smart Moves -hanke lisää nuorten hyvinvointia

  • tuottamalla monipuolista oppimateriaalia
  • kehittämällä käytännön työkaluja nuorten ja oppilaitosten arkeen yhdessä asiantuntijoiden ja opiskelijoiden kanssa
  • järjestämällä täydennyskoulutusta oppilaitosten henkilöstölle.

Hanke tuottaa maksutonta materiaalia verkkoon vapaasti käytettäväksi. Smartmoves.fi-verkkosivuston materiaalit on suunniteltu hyödynnettäviksi oppilaitosten arjessa. Hanke tukee toisen asteen Liikkuva opiskelu -toimintaa.

Hanke saa vuonna 2021 rahoitusta opetus- ja kulttuuriministeriöstä (liikunnallisen elämäntavan valtakunnalliset kehittämisavustukset).

Mikä Terve urheilija?

UKK-instituutin ja Tampereen urheilulääkäriaseman Terve urheilija -ohjelma puolestaan edistää terveyttä tukevaa urheilua ja valmennusta ja vie liikuntavammoja tutkitusti ehkäiseviä käytäntöjä valmennukseen. Terveyttä tukevat ja vammoja tehokkaasti ehkäisevät toimenpiteet halutaan juurruttaa pysyviksi käytänteiksi lasten ja nuorten urheilijoiden valmennukseen.

Ohjelman ensisijaisena kohderyhmänä ovat nuorten urheilijoiden valmentajat ja ohjaajat sekä huipulle tähtäävien urheilijoiden ja huippu-urheilijoiden valmentajat. Toisena kohderyhmänä ovat urheiluseuroissa liikkuvat lapset ja nuoret sekä heidän perheensä.

Päivitetty: 24.2.2023

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan