Hyppää sisältöön

Lasten ja nuorten liikkumisen edistämishankkeet

UKK-insituutti edistää lasten ja nuorten liikkumista erilaisin hankkein ja osana perustoimintaansa. Tutustu Terve koululainen, Smart Moves ja Terve urheilija -hankkeisiin.

Mikä Terve koululainen?

TEKO – Terve koululainen ehkäisee lasten ja nuorten liikuntavammoja ja vapaa-ajan tapaturmia sekä edistää liikkumista koulussa ja vapaa-ajalla.

TEKOn kohderyhmänä ovat erityisesti yläkoulun terveystiedon ja liikunnan opettajat, 5.–6.-luokkien luokanopettajat ja liikunnanopettajat sekä kouluterveydenhuollon ammattilaiset. Hankkeen tuotokset palvelevat myös muita kouluikäisten liikkumisen ja terveyden edistäjiä.

Tervekoululainen.fi-sivustolla on tarjolla tietopaketteja, tehtäviä ja toimintamalleja, jotka tukevat terveellistä ja turvallista liikuntaa. Materiaalit ovat maksuttomia ja vapaasti käytettävissä suomeksi ja suppeammin ruotsiksi.

Sivustolla avattiin vuonna 2022 lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean tuottama lääkekasvatuksen osio. Laaja oppimateriaali on tarjolla sekä alakouluun että yläkouluun suomeksi ja ruotsiksi sekä suppeampana englanniksi. Aineistot päivitetään vuosittain osana toimijoiden yhteistyötä.

Hanke sai rahoitusta kehittämiseen sosiaali- ja terveysministeriöltä vuosina 2010–2012 ja jalkauttamiseen opetus- ja kulttuuriministeriöltä vuosina 2013–2018. Tervekoululainen.fi-sivustoa on ylläpidetty, päivitetty ja kehitetty sen jälkeen osana UKK-instituutin perustoimintaa.

Mikä Smart Moves?

Smart Moves edistää opiskelijoiden hyvinvointia ja fyysisesti aktiivista toimintakulttuuria toisen asteen oppilaitoksissa. Kohderyhmänä ovat toisen asteen opiskelijat ja oppilaitosten henkilöstö.

Smart Moves lisää nuorten hyvinvointia

  • tuottamalla monipuolista oppimateriaalia
  • kehittämällä käytännön työkaluja nuorten ja oppilaitosten arkeen yhdessä asiantuntijoiden ja opiskelijoiden kanssa
  • järjestämällä täydennyskoulutusta oppilaitosten henkilöstölle.

Hankkeen tuottama maksuton materiaali on verkossa vapaasti käytettävissä Smartmoves.fi-sivustolla. Sivustolla on suomenkielistä sisältöä suppeampi versio ruotsiksi ja englanniksi. Sivustoa pidetään yllä osana UKK-instituutin perustoimintaa.

Hanke sai rahoitusta opetus- ja kulttuuriministeriöltä 2014–2023 ja 2024–2025 (liikunnallisen elämäntavan valtakunnalliset kehittämisavustukset).

Mikä Terve urheilija®?

UKK-instituutin ja Tampereen urheilulääkäriaseman Terve urheilija® -ohjelma edistää terveyttä tukevaa urheilua ja valmennusta. Se vie terveyttä tukevia ja vammoja tehokkaasti ehkäiseviä sekä tutkitusti toimivia käytäntöjä valmennukseen. Ohjelma pyrkii juurruttamaan niitä pysyviksi käytänteiksi lasten ja nuorten urheilijoiden valmennukseen.

Ohjelman ensisijaisena kohderyhmänä ovat nuorten urheilijoiden valmentajat ja ohjaajat sekä huipulle tähtäävien urheilijoiden ja huippu-urheilijoiden valmentajat. Toisena kohderyhmänä ovat urheiluseuroissa liikkuvat lapset ja nuoret sekä heidän huoltajansa.

Ohjelman viestinnän pääkanavia ovat terveurheilija.fi-sivusto sekä Instagram-tili. Ne tarjoavat tutkittua tietoa urheilijan terveydestä, vammojen ehkäisystä ja ravitsemuksesta yleiskielellä.

Päivitetty: 2.7.2024

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan