Hyppää sisältöön

UKK Walk -tuloslaskentaohjelma kuntotestauksen ammattilaisten avuksi

UKK Walk -tuloslaskentaohjelma on verkkopohjainen työkalu kuntotestauksen ammattilaisille kävelytestien hallintaan sekä raporttien luomiseen. UKK-instituutin uudella verkkosovelluksella voi kätevästi tallentaa ja tulostaa testausraportteja.

UKK Walk tarjoaa ajan tasalla olevan, suojatun työkalun kävelytestien hallinnointiin.

– UKK Walk -tuloslaskentaohjelma on tarkoitettu UKK 6 min ja UKK 2 km -kävelytestejä tekeville yrityksille, järjestöille, tutkimus- ja oppilaitoksille sekä yksityisille henkilöille, jotka haluavat tallentaa testattavien tuloksia, luoda niistä tulosraportteja ja seurata kävelytestitulosten kehittymistä, kertoo liikuntafysiologi Ari Mänttäri.

Uuden tuloslaskentaohjelman myötä testauksen ammattilainen saa käyttöönsä sekä UKK 2 km että UKK 6 min -kävelytestit viitearvoineen. Viitearvoja tullaan päivittämään väestötutkimusten tuottaman tuoreen tiedon myötä.

– Vanha FinWalk3-ohjelma, jolla hallinnoitiin UKK 2 kilometrin kävelytestiä, jää samalla pois käytöstä eikä sitä enää myydä tai päivitetä, Mänttäri selventää.

Kätevä sovellus luotettavien testien hallintaan

Molemmat UKK-instituutin kävelykuntotestit ovat luotettavia työkaluja suomalaisen aikuisväestön kestävyyskunnon arviointiin.

– UKK 6 min -kävelytesti on ympärivuotisuutensa ansiosta parhaimmillaan erilaisten interventioiden yksilötestien toteuttamisessa ja UKK 2 km -kävelytesti puolestaan isojen ryhmätestien hallinnassa, Mänttäri kuvailee.

Sovelluksella tallennetaan testattavan syntymäaika, sukupuoli, pituus, paino ja kävelytestitiedot. Esitietojen ja testaustietojen perusteella testattaville voidaan tulostaa henkilökohtainen yksilöraportti, seurantaraportti tai ryhmäyhteenveto halutusta osallistujajoukosta.

Esi- ja testaustietojen kirjaamiseen voi käyttää 6 min -kävelytestin testikorttia ja 2 km -kävelytestin testikorttia, jotka voi ladata maksutta UKK-instituutin verkkokaupasta.

UKK 6 min -kävelytesti

UKK 6 min -kävelytesti on yksinkertainen ja luotettava työkalu terveiden aikuisten kestävyyskunnon arvioimiseen ympäri vuoden. Testi arvioi maksimaalista hapenottokykyä yhtä luotettavasti kuin esimerkiksi perinteinen UKK 2 km -kävelytesti. Testin ennustetarkkuus on 1 MET.

UKK 6 min -kävelytesti soveltuu terveille 20–70-vuotiaille aikuisille, joilla ei ole hengitys- ja verenkiertoelimistön tai tuki- ja liikuntaelimistön sairautta tai oiretta, joka estää tai haittaa nopeaa kuuden minuutin kestoista kävelyä. Testin soveltuvuus selviää täyttämällä UKK 6 min -kävelytestin testikortissa oleva soveltuvuuden arvio.

Testi toimii parhaiten yksilötestauksena, mutta se voidaan myös tehdä pienissä 3–5 hengen ryhmissä. UKK 6 min -kävelytestiä on käytetty mm. Terveys 2011- ja KunnonKartta 2017 -väestötutkimuksissa. Testi soveltuu myös erilaisten liikuntainterventioiden seurantatyökaluksi.

UKK 2 km -kävelytesti

Perinteinen UKK 2 km -kävelytesti arvioi UKK 6 min -kävelytestin tapaan maksimaalista hapenottokykyä ikä ja sukupuoli huomioiden. Testissä kävellään kaksi kilometriä tasaisella vauhdilla mahdollisimman nopeasti terveyttä vaarantamatta.

Kahden kilometrin kävelytesti on tarkoitettu 20–65-vuotiaiden aikuisten kestävyyskunnon testaamiseen. Se sopii henkilöille, joilla ei ole ripeää kävelyä rajoittavaa sairautta tai vammaa tai sydämen sykkeeseen vaikuttavaa lääkitystä. Erittäin hyväkuntoisille testiä ei suositella.

Testi toimii mainiosti yksilötestinä ja erittäin hyvin suurienkin ryhmien massatestauksessa.

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan