Hyppää sisältöön

Uusi tutkimusprojekti selvittää aloittelevien juoksun harrastajien juoksutekniikkaa ja terveyttä

Keväällä 2021 käynnistynyt UKK-instituutin Terve juoksija -tutkimus on osa kansainvälistä hanketta, jonka tavoitteena on edistää juoksun harrastajien terveyttä ja liikunnallisen elämäntavan pysyvyyttä.   

Juoksu on suosittu liikuntamuoto maailmanlaajuisesti. Säännöllinen juoksuharjoittelu kehittää kuntoa ja on hyväksi terveydelle. Juoksu on halpa liikuntamuoto, joka ei vaadi paljon varusteita ja jota voi toteuttaa lähes paikasta riippumatta. Valitettavasti monen innostuneen juoksijan harrastus päättyy erilaisiin tuki- ja liikuntaelimistön ongelmiin.  

UKK-instituutin Terve juoksija -tutkimus selvittää aloittelevien juoksun harrastajien juoksutekniikkaa, fyysistä kuntoa ja terveydentilaa. Tutkimukseen on rekrytoitu 150 juoksijaa, jotka osallistuvat maalis-huhtikuussa UKK-instituutissa tehtäviin tutkimusmittauksiin. Toukokuussa juoksijat alkavat harjoittelemaan UKK-instituutin fysioterapeuttien ohjaamissa juoksukouluryhmissä. Juoksukauden päätteeksi tutkimusmittaukset uusitaan. Vuonna 2022 sama tutkimus toistetaan uusien juoksun harrastajien kanssa. 

– Tutkimusmittauksissa selvitetään 3D-liikeanalyysilla juoksijoiden suoritustekniikkaa. Juoksun biomekaniikkaa ja sen merkitystä aloittelevien juoksijoiden terveenä pysymiseen on vain vähän tutkittu. Lisäksi mittaamme erilaisilla testeillä juoksijoiden tasapainoa ja alaraajojen lihasvoimaa, kertoo biomekaniikan väitöskirjatutkimusta tekevä Heidi Jarske.  

Tutkimuksen vastaavat tutkijat ovat Tampereen urheilulääkäriaseman ylilääkäri Jari Parkkari ja Calgaryn yliopiston apulaisprofessori Kati Pasanen. Tutkimus on osa Calgaryn yliopiston suunnittelemaa ja johtamaa hanketta, jossa vastaavanlainen tutkimus toteutetaan Suomen lisäksi myös Kanadassa.  

– Juoksu on äärimmäisen hyvä kuntoilumuoto. On tärkeää saada tutkimustietoa, miten juoksuun liittyviä kipuja ja vaivoja voidaan vähentää, vastaavat tutkijat toteavat.  

Liikkumisen turvallisuuden lisääminen on yksi UKK-instituutin painopistealueista. Tutkimusta rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö.

Terve juoksija -tutkimus UKK-instituutin tutkimushakemistossa

Lisätiedot

Mari Leppänen, tutkimus- ja kehittämispäällikkö, UKK-instituutti

Juoksutekniikkaa tutkitaan UKK-instituutin 3D-liikeanalyysilaboratoriossa. Osallistujien keholle ja kenkiin kiinnitetään heijastavat markkerit, joiden liikettä tallennetaan high speed -kameroilla.

3D-laboratorion kuvaa tutkittavasta tietokoneen ruudulla.
Oranssi lenkkari, johon on kiinnitetty 3D-laboratorion mittauksia varten markkereita.

Kuvat: Marc Felder

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan