Hyppää sisältöön

Testi: Ponnistushyppy

Tuki- ja liikuntaelimistön kunnon testit: lihasvoima

Ponnistushyppy on terveyskuntotesti, jolla mitataan alaraajojen ojentajalihasten maksimaalista tehoa.

Välineet

  • ponnistushyppytaulu
  • magnesiumjauhoa
  • mittanauha
  • kostea sieni tai liina

Suoritusohjeet

Tavoite on hypätä mahdollisimman korkealle. Testattava kastaa dominoivan käden keskisormen magnesiumjauheeseen, asettuu seisomaan dominoivan käden puoleinen kylki hyppytaulun telinettä vasten ja nostaa käden suoraksi ylös hyppytaulua vasten. Magnesiumjauheeseen kastettu keskisormi painetaan tauluun (aloituskorkeus). Tämän jälkeen testattava siirtyy noin 15 cm:n etäisyydelle hyppytaulun telineestä ja suorittaa testihypyt.

Testiohje

”Hyppää paikalta mahdollisimman korkealle polvia notkistaen ja käsiä apuna käyttäen. Kantapäät tai jalkaterät eivät saa irrota vauhdinoton aikana alustalta. Kosketa hypyn lakipisteessä magnesiumjauheeseen kastetulla keskisormella taulua.”

Harjoittelu ja suoritusten lukumäärä

Testaaja näyttää suorituksen. Testiin kuuluu yksi harjoitushyppy ja kaksi testisuoritusta.

Mittaustekniikka

Testaaja mittaa mittanauhalla sormimerkkien yläreunojen (aloituskorkeus ja hyppykorkeus) pystysuoran etäisyyden toisistaan 1 cm:n tarkkuudella.

Katso ohjevideo ponnistushyppytestin suorittamisesta.

Testin ohjevideo: ponnistushyppy

UKK-terveyskuntotestit-oppaasta (2022) löydät tarkat testiohjeet, testistä pois sulkemisen kriteerit ja viitearvot naisille ja miehille ikäryhmittäin. Tutustu ja tilaa opas UKK-instituutin verkkokaupasta.

Päivitetty: 22.2.2024

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan