Hyppää sisältöön

Vinkkejä uniapneaa sairastavan liikuntaneuvontaan

Hengitysliitto ja UKK-instituutti ovat laatineet yhteistyössä uniapneaa sairastavan liikuntaneuvonnan muistilistan, jota liikunta- ja elintapaneuvonnan ammattilaiset voivat hyödyntää työssään. 

Uniapneaa sairastavan liikuntaneuvonnan muistilista täydentää sairauskohtaisten muistilistojen kokonaisuutta, jonka UKK-instituutti on laatinut järjestöjen kanssa.

– Uniapneaa sairastavan liikuntaneuvonnan muistilistan tarkoitus on antaa käytännön läheistä tietoa ammattilaisille muun muassa liikunnan hyödyistä ja vaikutuksista osana omahoitoa, kertoo liikunnan asiantuntija ja Unilukkarit-hankkeen vastaava Mika Nurminen Hengitysliitosta.

– Sairauskohtaisesta muistilistasta on helppo katsoa asiat, jotka tulisi huomioida liikuntaneuvonnassa. Toivottavasti tieto leviää laajasti, Nurminen toteaa.

Hengitysliitto on tehnyt Unilukkarit-hankkeessaan listasta myös oman lyhyemmän versionsa ammattilaisten työn tueksi.

Tukimateriaalia kahdeksaan eri sairauteen

UKK-instituutti on laatinut kahdeksan kansanterveys- ja potilasjärjestön kanssa liikuntaneuvonnan muistilistat tukimateriaaliksi liikunta- tai terveysalan ammattilaisille. Muistilistat toimivat liikuntaneuvonnan tukena sellaisten asiakkaiden kanssa, joilla on sairaus tai liikuntarajoite, joka vaikuttaa liikkumiseen.

– Hienoa, että näitä listoja on tehty laajemminkin ja kannustamme hyödyntämään niitä. Kaikki listat löytyvät UKK-instituutin sivuilta, muistuttaa Nurminen.

Tutustu diagnoosipohjaisiin liikuntaneuvonnan muistilistoihin, jotka auttavat ammattilaista toteuttamaan liikuntaneuvontaa asiakkaalle, jolla on

  • epäspesifiä selkäkipua / Selkäliitto
  • keuhkoahtaumatauti/Hengitysliitto
  • MS-tauti/Neuroliitto
  • osteoporoosi/Luustoliitto
  • polven tai lonkan nivelrikko / Reumaliitto ja Suomen Nivelyhdistys
  • sepelvaltimotauti/Sydänliitto
  • tyypin 2 diabetes / Diabetesliitto
  • uniapnea/Hengitysliitto

Muistilistat ovat maksutta ladattavissa ja tulostettavissa UKK-instituutin verkkosivuilta. Katso muistilistojen esittelysivu tai poimi haluamasi lista aineistopankista.

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan