Hyppää sisältöön

Uusi verkkosovellus liikkumistottumusten arviointiin

Omien liikkumistottumusten tunnistaminen voi auttaa huomaamaan mahdollisia muutostarpeita. Uuden verkkosovelluksen avulla omia tottumuksia on mahdollista verrata liikkumisen suositukseen.

Omat käyttäjäpolut eri kohderyhmille

Verkkosovelluksen avulla on mahdollista selvittää, vastaavatko käyttäjän nykyiset tottumukset liikkumisen suositusta. Maksuton sovellus auttaa arvioimaan liikkuuko käyttäjä tarpeeksi (kevyt liikuskelu, reipas ja rasittava liikkuminen sekä lihaskunto ja liikehallinta), tauottaako hän paikallaanoloaan ja nukkuuko hän riittävästi.

– Sovellusta voi käyttää omatoimisesti, ja se soveltuu hyvin myös liikunta- ja terveysalan ammattilaisten ohjaus- ja neuvontatyöhön, kertoo erikoistutkija Pauliina Husu UKK-instituutista.

Sovelluksessa on omat käyttäjäpolkunsa työikäisille aikuisille, yli 65-vuotiaille ikäihmisille, raskaana oleville ja synnyttäneille sekä aikuisille, joiden liikkuminen on jonkin verran vaikeutunut ja jotka käyttävät liikkumiseen apuvälinettä tai pyörätuolia.

Henkilökohtaista palautetta ja yhteenveto nykytilanteesta

Käyttäjän vastausten pohjalta verkkosovellus antaa lyhyen palautteen kustakin liikkumisen suosituksen osa-alueesta. Se tarjoaa myös tutkittua tietoa liikkumisen suosituksen eri osa-alueiden merkityksestä terveydelle ja hyvinvoinnille. Lopuksi sovellus tuottaa yhteenvedon käyttäjän omasta tilanteesta eri osa-alueilla.

– Lisäksi sovelluksen kautta on mahdollista tutustua eri kohderyhmille suunnattuihin vinkkeihin oman nykytilanteen kohentamiseksi. Moni sovelluksen testaukseen osallistunut henkilö toivoi näitä vinkkejä, Husu täydentää.

Verkkosovelluksen testaamiseen osallistui eri vaiheissa joukko sovelluksen kohderyhmien edustajia sekä liikunta- ja terveysalan ammattilaisia. Mobiiliresponsiivista sovellusta täydennettiin ja viimeisteltiin heiltä saadun arvokkaan palautteen perusteella.

– Sovelluksen lopussa on edelleen mahdollisuus antaa palautetta mm. sovelluksen sisällöstä ja toimivuudesta. Kaikki palautteet ovat tervetulleita, Husu rohkaisee.

Lisätietoa verkkosovelluksesta

erikoistutkija, terveystieteiden tohtori, Pauliina Husu, UKK-instituutti
hallinto- ja kehitysjohtaja, liikuntatieteiden maisteri, Anne-Mari Jussila, UKK-instituutti

Kuva: Marc Felder

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan