Hyppää sisältöön

Uusi opas terveyskuntotesteistä liikunta- ja terveysalan ammattilaisille

UKK-instituutin tuottama opas tarjoaa ohjeet työikäisten UKK-terveyskuntotestien ja ikäihmisten liikkumis- ja suorituskykytestien tekemiseen. 

UKK-instituutin asiantuntijoilta kysytään usein testiohjeita ja viitearvoja terveyskunnon eri osa-alueiden testaamiseen ja arvioimiseen. UKK-terveyskuntotestit-oppaaseen on nyt koottu UKK-instituutin tutkimuksissa käytettyjä terveyskunnon testimenetelmiä, joita liikunta- ja terveysalan ammattilaiset käyttävät työssään. 

– Oppaassa kuvatuilla testeillä arvioidaan työikäisten tuki- ja liikuntaelimistön kuntoa ja liikehallintaa sekä ikäihmisten liikkumis- ja suorituskykyä. Uudessa oppaassa esiteltävät testit ovat yksinkertaisia kenttätestejä, jotka eivät vaadi erityislaitteita, kertoo oppaan toimittaja, vanhempi tutkija Pauliina Husu.  

Opas on tarkoitettu ensisijaisesti liikunta- ja terveysalan ammattilaisten käyttöön. 

Oppaasta suoritusohjeet ja viitearvot terveyskuntotesteihin 

Opas esittelee neljän terveyteen liittyvän taustatekijän mittaamisen sekä 13 työikäisten testiä, joilla arvioidaan liikehallintaa sekä tuki- ja liikuntaelimistön kuntoa. 

– Oppaassa on esitetty myös viisi liikkumis- ja suorituskykytestiä, joita käytetään UKK-instituutin Ikäihmisten liikunta ja liikkuminen -väestötutkimuksessa, täydentää oppaan toinen toimittaja, liikuntasuunnittelija Katriina Ojala

60-sivuisen oppaan alussa kuvataan testien yhdenmukaisen suorittamisen periaatteita ja testeihin valmistautumista.  

– Kustakin testistä esitetään testin tarkoitus, yhteys toimintakykyyn, vasta-aiheet, suoritus- ja testiohjeet, mittaustekniikka, tulosten kirjaaminen ja viitearvot, Ojala summaa.  

Sähköinen opas sisältää myös kaksi esimerkkiä Terveysseula-lomakkeesta, jonka tarkoituksena on arvioida testien turvallisuutta ja soveltuvuutta testattavalle henkilölle sekä esimerkit mittauspöytäkirjoista työikäisten ja ikäihmisten testeihin. 

Tutustu ja tilaa opas UKK-instituutin verkkokaupasta 

Pauliina Husu & Katriina Ojala (toim.): UKK-terveyskuntotestit – liikehallinta, tuki- ja liikuntaelimistön kunto ja liikkumiskyky. UKK-instituutti 2022. 

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan