Hyppää sisältöön

Uudet videot kannustavat kilpirauhassairaita liikkumaan

KILPI – Suomen Kilpirauhas- ja lisäkilpirauhasliitto ja UKK-instituutti tekivät yhteistyössä videot Kilpirauhasen vajaatoiminta ja liikunta sekä Kilpirauhasen liikatoiminta ja liikunta. Idea ja tarve videoille syntyi Kilpirauhasliiton järjestämillä kuntoutumiskursseilla.

Kuntoutumiskurssien osallistujat toivat esiin sitä, miten kilpirauhassairaus on vähentänyt heidän liikkumistaan. Etenkin raskaan ja kuormittavan liikunnan harrastaminen ei enää onnistu kuten ennen. Kilpirauhasen vajaatoiminnassa esimerkiksi painon nousu ja nivelkivut sekä aineenvaihdunnan hidastuminen ovat saaneet liikunnan tuntumaan ikävältä.

Liikatoiminnassa puolestaan aineenvaihdunnan kiihtyminen ja jo valmiiksi kohonnut syketaso saa välttämään kuormittavaa liikuntaa. Näiden seurauksena liikunta usein vähenee tai jää kokonaan pois. Entisille liikuntaharrastuksille on vaikea löytää vaihtoehtoja.

Videoiden tavoitteena on kannustaa liikkumaan ja auttaa löytämään vaihtoehtoisia liikunnan harrastamisen tapoja. Videoilta saa liikuntavinkkien lisäksi tietoa liikunnan hyödyllisyydestä, vaikka liikunta olisi kevyempääkin.

UKK-instituutti löytyi yhteistyökumppaniksi videoiden tekemiselle UKK-instituutin järjestötyöntekijöille suunnatun Elintapaohjauksen perusteet -verkkovalmennuksen kautta, johon Kilpirauhasliiton edustaja osallistui. Videoiden suunnitteluun saimme asiantuntijaksi liikuntasuunnittelija Katriina Ojalan. KILPI – Suomen Kilpirauhas- ja lisäkilpirauhasliitto kiittää UKK-instituutin asiantuntijapanosta videoiden sisällön tuottamisessa.

Asta Salonen
järjestöasiantuntija
Suomen Kilpirauhasliitto ry

Tietoa kilpirauhasen vajaatoiminnasta ja liikatoiminnasta löydät Kilpirauhasliiton sivuilta www.kilpirauhasliitto.fi.

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan