Hyppää sisältöön

Sovellettu pilatestyyppinen harjoittelu tehoaa selkäkipuun

Tiedote 9.8.2019 

Selän asennon ja liikkeen hallintaan tähtäävä pilatestyyppinen harjoitusohjelma vähensi merkitsevästi selkäkivun voimakkuutta, työtä haittaavaa selkäkipua sekä vaikeuksia fyysisesti rasittavissa hoitotyön tehtävissä. Lisäksi selän liikehallinta ja vatsalihasvoima paranivat. 

– Selkäkivun voimakkuus väheni merkittävästi vähintään kerran viikossa harjoitelleilla hoitotyöntekijöillä, kertoo Tampereella toteutetun tutkimuksen tutkija Annika Taulaniemi UKK-instituutista. 

Selkäkipu on yleinen työikäisten vaiva etenkin fyysisesti raskaissa ammateissa, kuten rakennustöissä ja hoiva-alan ammateissa. Suuri osa selkäkipujaksoista paranee, mutta kivulla on taipumus uusiutua, ja moni potee selkävaivoja toistuvasti. 

– Fyysisesti raskaassa työssä tarvitaan tietty kuntotaso, mutta selän terveyden ylläpitämiseksi se ei yksin riitä, Taulaniemi huomauttaa. 

Liikuntaa suositellaan sekä kroonisten selkävaivojen kuntoutukseen että uusien kipujaksojen ehkäisyyn. Tutkijat eivät kuitenkaan ole yksimielisiä harjoittelun sisällöstä, ja sitä on usein kuvattu tutkimuksissa puutteellisesti. 

– Selkäkipu muuttaa liikkumista sekä asennon ja liikkeen hallintaa, mihin tulee kiinnittää huomiota harjoittelussa ja sen ohjauksessa, Taulaniemi korostaa. 
– Tamperelaistutkimus oli myös yksi harvoista pilateksen vaikutuksia tarkastelleista tutkimuksista, joissa tutkittavien selkäkipu ei ollut vielä kroonistunut. 

UKK-instituutin NURSE-tutkimuksessa selvitettiin lihaskuntoharjoittelun ja/tai selkäneuvonnan vaikutuksia hoitohenkilöstön selkäkipuun ja muihin siihen liittyviin ongelmiin. Tutkittavat, 219 naista, työskentelivät fyysisesti raskaissa tehtävissä Tampereen kaupungin terveystoimessa ja yliopistollisessa sairaalassa, ja heillä oli ollut selkäkipuja alle 6 kuukautta. 

Tutkittavat arvottiin neljään ryhmään: ainoastaan tutkimusmittauksiin osallistuneeseen vertailuryhmään sekä kolmeen tutkimusryhmään, jotka osallistuivat joko selän asennon hallintaan tähtäävään, sovellettuun pilatestyyppiseen harjoitteluun, selkäneuvontaan tai edellisten yhdistelmään puolen vuoden ajan. Tutkimuksen pääraportti ilmestyi joulukuussa, ja nyt julkaistussa tutkimuksessa tulokset analysoitiin uudelleen vertailemalla harjoitelleiden tuloksia ei-harjoitelleisiin. 

TULE-ystävällinen joogapilates -ohjaajakoulutus 

UKK-instituutti järjestää syksyn 2019 ja talven 2020 aikana TULE-ystävällisen joogapilateksen ohjaajakoulutuksen. Koulutuksessa hyödynnetään NURSE-tutkimuksen tutkittua tietoa. 
Lue lisää koulutuksesta 

Alkuperäisjulkaisu: 

Taulaniemi A, Kankaanpää M, Tokola K, Parkkari J, Suni JH. Neuromuscular exercise reduces low back pain intensity and improves physical functioning in nursing duties among female healthcare workers; secondary analysis of a randomised controlled trial. BMC Musculoskelet Disord 2019;20:328. 

Haastattelupyynnöt: 

UKK-instituutti, väitöskirjatutkija Annika Taulaniemi, 050 434 4532, annika.taulaniemi(a)ukkinstituutti.fi 

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan