Hyppää sisältöön

Lupaisitko jotain uudeksi vuodeksi?

Reumaliitto kutsuu kaikki mukaan tekemään tule-terveystekoja vuonna 2020. Kerro lupauksesi sosiaalisen median kanavissa: #lupaan #uudenvuodenlupaus #tinjanhuoltamo. 

Pian eletään taas sitä aikaa vuodesta, kun iltapäivälehtien palstatilat ja sosiaalisen median kanavat täyttyvät uudenvuodenlupauksista. Haikaillaan painonhallintaa, vähempiä kiloja, terveellisempiä elämäntapoja, liikkumisen lisäämistä, henkistä hyvinvointia, enemmän aikaa perheen ja ystävien kanssa, rutiinien muuttamista, uuden oppimista. Monen uudenvuodenlupaus liittyykin hyvinvointiin, usein terveellisempään ravintoon ja liikkumiseen. 

Mitäpä, jos tulevana vuodenvaihteena näitä lupauksia oikein innostettaisiin? Heräteltäisiin ihmiset tekemään varsinkin hyviä tuki- ja liikuntaelinterveyttä tukevia tule-terveyspäätöksiä ja -tekoja? Tuki- ja liikuntaelimet tarvitsevat säännöllistä huoltoa siinä missä mikä tahansa koneisto tai rakenne, jonka pitäisi kestää liki sata vuotta jatkuvaa, päivittäistä käyttöä. Tule-terveys on tasapainoista itsestä välittämistä sekä huolehtimista kohtuudella ja hyvällä mielellä osana arkea. 

Tervetuloa Tinjan huoltamoon! 

Reumaliitto kumppaneineen on käynnistänyt Tinjan huoltamo -nimisen hankkeen, jossa kannustetaan ihmisiä julkisesti kertomaan, mitä lupauksia he tekevät oman terveyden edistämiseksi. Tuki- ja liikuntaelinterveyttä tukevia tule-terveyslupauksia voi tehdä 31.12.2019 mennessä. Lupausten toteutumista ja tule-terveystekoja seurataan 29.2.2020 eli karkauspäivään saakka. 

Hankkeen tavoitteena on edistää väestön tuki- ja liikuntaelinterveyttä ja lisätä kansalaisten tietoa tuki- ja liikuntaelinterveydestä sekä -sairauksista. Hankkeen sivusto tinjanhuoltamo.fi antaa taustatietoa hankkeesta, johdattaa syventävän ja luotettavan lisätiedon lähteille sekä ohjeistaa, mitä meistä kukin voi tehdä itse tule-terveytemme edistämiseksi. 

Tee tule-lupauksesi somessa 

Hanke käynnistyi some-kampanjalla joulukuun alussa, ja radiokampanja toteutetaan joulun välipäivinä. Hankkeessa hyödynnetään muutenkin vahvasti sosiaalista mediaa, ja osallistujia kannustetaan tekemään #lupaan-päivityksiä eri sosiaalisen median kanavilla. Lisäksi osallistujia tuetaan sopivalla taustamateriaalilla ja verkostoitumisella hyödyntäen nykyaikaista vuorovaikutteista verkkoympäristöä. 

Lupausten toteutumista edistetään parin viikon välein lähetettävillä valmennus- ja tsemppausviesteillä sekä Facebook-ryhmällä. Lisäksi luvassa on pysyvämpään elintapamuutokseen ohjaavia palkintoja: lupauksensa 29.2.2020 asti pitäneet osallistuvat arvontaan, jossa voi voittaa pääsyn omavalintaiseen hyvinvointitapahtumaan. Edun voi käyttää myös esimerkiksi valitsemansa yhdistyksen tai seuran liikuntaryhmän kausimaksuun. 

Tule-terveyttä myös hankkeen jälkeen 

Oman toiminnan muuttaminen ja tule-terveyden edistäminen vaativat tahtoa ja motivoitumista. Motivaatio on toiminnan alullepanija, ja motivoitumisessa auttavat selkeä ja realistinen tavoitteen asettaminen sekä päätös pyrkiä kohti päämäärää. Tinjan huoltamo -hankkeessa lähdetään liikkeelle hyvällä mielellä ja syyllistämättä. Pienilläkin teoilla ja arjen muutoksilla ollaan menossa oikeaan suuntaan. Kaikki voivat osallistua ja saada onnistumisen kokemuksia. Hankkeen päättyessä kiteytetään lopputulokset hyvien onnistumisten esimerkein sekä kannustaen kaikkia jatkamaan tule-terveystekoja. 

Ihanaa, tule-tervettä tulevaa vuotta 2020! 

Kirjoittaja: 
Tinja Saarela, liikuntasuunnittelija, Reumaliitto 

Lisätietoa Tinjan huoltamosta: 
Reumaliiton verkkosivu 
Facebook-ryhmä 

Terveysliikuntauutiset-teemalehti 

Joulukuussa 2019 ilmestyvän Terveysliikuntauutiset-teemalehden aiheena on elintapaohjaus järjestökentässä. Lehti on suunnattu erityisesti SOSTEn jäsenjärjestöille elintapaohjauksen edistämiseksi. Kirjoittajina toimii sekä järjestöjen että sairaanhoitopiirien ja UKK-instituutin toimijoita. 

10.12.2019 

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan