Hyppää sisältöön

Lasten ja nuorten liikkumisen LIITU-tutkimus on käynnistynyt – tutkimus toteutetaan sekä perusopetuksessa että toisen asteen oppilaitoksissa 

Lasten ja nuorten liikuntakäyttäytyminen Suomessa (LIITU) -tutkimus tuottaa sekä valtakunnallista että paikallista tietoa perusopetuksen oppilaiden ja toisen asteen opiskelijoiden liikkumisesta, paikallaanolosta ja unesta. Tutkimus on parhaillaan käynnissä useilla paikkakunnilla ympäri Suomea. 

Jyväskylän yliopiston johtamassa LIITU-tutkimuksessa kerätään tietoa lasten ja nuorten liikkumisesta, liikunta- ja terveyskäyttäytymisestä, paikallaanolosta ja unesta sekä liikuntaan liittyvistä asenteista, arvoista ja kokemuksista sähköisen kyselyn sekä liikemittarin avulla. 

– Isoista kaupungeista tietoa kerätään tällä hetkellä Helsingissä, Jyväskylässä, Kuopiossa, Oulussa, Tampereella, Turussa ja Vantaalla. Lisäksi tutkimusmittauksia toteutetaan muun muassa Naantalissa, Nurmijärvellä ja Tuusulassa sekä useilla muilla paikkakunnilla ympäri Suomen, vahvistaa tutkimuksen johtaja, professori Sami Kokko Jyväskylän yliopistosta.  

Tiedonkeruu toteutetaan tiiviissä yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa. 

Kysely- ja liikemittaritiedot täydentävät toisiaan  

LIITU-tutkimuksen sähköisellä kyselyllä selvitetään muun muassa lasten ja nuorten liikkumista, heidän hyödyntämiään liikuntatilaisuuksia ja -paikkoja, urheilun seuraamista, koettua liikunnallista pätevyyttä, liikunnan esteitä ja merkityksiä, kavereiden ja vanhempien tukea liikunnan harrastamiselle, urheiluseuratoimintaan osallistumista sekä liikuntavammoja. 

Osa lapsista ja nuorista käyttää myös liikemittaria seitsemän peräkkäistä vuorokautta. Mittari rekisteröi liikkumisen keston ja tehon, paikallaanolon keston ja tavan sekä yöunen pituuden. UKK-instituutti toteuttaa mittaukset yhdessä alueellisten yhteistyökumppaneiden kanssa. 

– Liikemittarin avulla voidaan tunnistaa paitsi liikkumisen ja paikallaanolon kokonaisajat, myös niiden kertyminen eri pituisista jaksoista sekä sijoittuminen vuorokauden eri aikoihin, kuvailee tutkimuksen liikemittarimittauksista vastaavan UKK-instituutin johtaja Tommi Vasankari.  
– Liikemittarimittauksiin osallistuvat lapset ja nuoret saavat henkilökohtaisen palautteen omasta viikon aikaisesta liikkumisen, paikallaanolon sekä unen määrästä. Toivomme, että tämä motivoisi mahdollisimman monen osallistumaan tutkimukseen, Vasankari kannustaa.  

Lisätietoa LIITU-tutkimuksesta 

Lasten ja nuorten liikuntakäyttäytyminen Suomessa (LIITU) -tutkimusta on toteutettu aiemmin vuosina 2014, 2016, 2018, 2020 ja 2022. Nyt LIITU-tutkimuksen aineistonkeruu toteutetaan sekä perusopetuksessa että toisen asteen oppilaitoksissa lukuvuoden 2023–2024 aikana. LIITU-tutkimuksen aineisto kerätään eri puolilla Suomea. Seuraava aineistonkeruu tapahtuu lukuvuonna 2027–2028. 

Lisätietoa ja haastattelupyynnöt  

Jyväskylän yliopisto, professori, LIITU-tutkimuksen johtaja Sami Kokko, p. 040 805 3561  

UKK-instituutti, johtaja Tommi Vasankari, p. 040 505 9157 

Kuva: UKK-instituutti / Studio Reetta Muranen

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan