Hyppää sisältöön

Iäkkäiden kaatumisten ehkäisyn maailmanlaajuiset suositukset sovitettu Suomeen

Kaikille iäkkäille suositellaan kaatumisriskin arviointia ja neuvontaa tehokkaaseen liikuntaharjoitteluun maailmanlaajuisessa kaatumisten ehkäisyn suosituksessa. Kotimainen asiantuntijaryhmä käänsi ja sovitti suosituksen Suomeen.

Kaatumiset ja niihin liittyvät vammat ovat yleisiä iäkkäillä ihmisillä. Kaatumisilla ja kaatumisvammoilla on haitallinen vaikutus toimintakykyyn ja elämänlaatuun. Ne ovat myös yhteydessä lisääntyneeseen sairastavuuteen, kuolleisuuteen ja terveydenhoitoon liittyviin kustannuksiin.

Iäkkäiden kaatumisten ehkäisyyn on luotu näyttöön perustuvia suosituksia. Kansainvälinen työryhmä päivitti suositukset vastaamaan uusinta tieteellistä näyttöä vuonna 2022. 

‒ Suositus painottaa iäkkään kaatumisriskin systemaattista kysymistä, yksilöllisten riskitekijöiden tunnistamista sekä ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä iäkkään toimintakyvystä ja asuinpaikasta riippumatta, tiivistävät suosituksen Suomeen sovittaneen asiantuntijaryhmän jäsenet Maarit Piirtola UKK-instituutista ja Sirpa Hartikainen Itä-Suomen yliopistosta.

Kaikille iäkkäille suositellaan tehtäväksi kaatumisten arviointi. Hoivapalveluissa ja sairaaloissa kaikille iäkkäille tulee tehdä laaja kaatumisvaaran ja kaatumisen pelon arviointi. 

‒ Suuressa riskissä oleville tulee kaatumisia ehkäisevät toimenpiteet suunnitella ja toteuttaa monialaisesti, sanoo Hartikainen.

‒ Jokaiselle iäkkäälle suositellaan myös liikuntaharjoittelua. Harjoittelun tulee sisältää monipuolista, asteittain vaativammaksi muuttuvaa tasapaino- ja voimaharjoittelua, Piirtola avaa suositusta.

Suosituksen Suomeen sovittamiseen ovat osallistuneet Sirpa Hartikainen Itä-Suomen yliopisto, Maarit Piirtola UKK-instituutti ja Helsingin yliopisto, Marja Äijö Savonia-ammattikorkeakoulu, Tuija Ylitörmänen Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Riitta Koivula Terveyden ja hyvinvoinnin laitos sekä Tiina Pitkänen iäkkäiden toimintakyvyn ja kaatumisten ehkäisyn asiantuntija, fysioterapeutti.

Lisätietoa Suomeen sovitetusta suosituksesta:

vanhempi tutkija Maarit Piirtola, UKK-instituutti
p. 050 554 3897, maarit.piirtola(a)ukkinstituutti.fi

tutkimusjohtaja, emeritaprofessori Sirpa Hartikainen
p. 041 441 3209, sirpa.hartikainen(a)uef.fi

Kuva: UKK-instituutti/ Studio Reetta Muranen

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan