Hyppää sisältöön

Askel askeleelta eduskuntaan – kansanedustajat tempaisevat arkiliikunnan puolesta

Liikkumattomuuskriisi pahenee ja arkiliikunnan määrä vähenee. Olympiakomitea ja UKK-instituutti kutsuivat sivistysvaliokunnan ja eduskunnan liikuntaverkoston kansanedustajia mukaan mittaamaan askeleitaan viikon ajan ja nostamaan liikkumisen merkitystä myös vaaliteemoissaan.

Kampanjalla nostetaan konkreettisella tavalla esiin arkiliikunnan tärkeyttä ja kannustetaan ehdokkaita pohtimaan henkilökohtaista liikkumistaan ja liikunnan yhteiskunnallista merkitystä. Samalla käydään leikkimielinen kisailu ehdokkaiden välillä askelmääristä, jotka julkistetaan Olympiakomitean sivuilla päivittäin.

– Suomalaisten toimintakyky on tulevina vuosina niin haasteellisessa asemassa, että meidän on pakko useilla eri tavoin pyrkiä nostamaan tämä yhteiskunnalliseen keskusteluun. Nyt kun on vaalikevät, meillä on loistava mahdollisuus myös poliitikkojen kautta nostaa asiaa esille tekemällä hieman erilainen kampanja, sanoo Olympiakomitean Liike ja liikunnallinen elämäntapa -yksikön johtaja Petri Keskitalo.

Kansanedustajien askelia seurataan UKK-instituutin kehittämän liikemittarin avulla, jota käytetään myös suomalaisissa väestötutkimuksissa.

– Pidän äärimmäisen arvokkaana sitä, että UKK-instituutti yhdessä Olympiakomitean kanssa lähestyy ehdokkaita, jotka saavat henkilökohtaisesti tutustua mitattuun liikkeeseen, joka oikeasti voi olla isokin apu esim. heille, jotka syystä tai toisesta kaipaavat liikuntaneuvontaa tai muuta kannustusta liikkumisen lisäämiseen. Mitä enemmän meillä on liikunta ja liikkuminen esille ennen vaaleja, sitä todennäköisempää on, että jonain päivänä meillä voisi olla vaikka liikunta-, työkyky- tai toimintakykytyyppisiä ohjelmia käynnissä, kun valtioneuvosto aloittaa työnsä joskus vaalien jälkeen. Tavoittelemme tällä sitä, että teema saadaan pysymään hyvin ennen vaaleja esillä ja, että ehdokkaille jäisi tästä omakohtaisia muistijälkiä, UKK-instituutin johtaja Tommi Vasankari toteaa.

Askeleita mittaamassa 14 kansanedustajaa sivistysvaliokunnasta ja eduskunnan liikuntaverkostosta

Kampanjaviikolla 20.–26.3. seurataan 14 kansanedustajan askelmääriä. Mukana ovat:

Marko Asell (sd.), Eeva-Johanna Eloranta (sd.), Kike Elomaa (ps.), Sari Essayah (kd.), Veronika Honkasalo (vas.), Saara Hyrkkö (vihr.), Ville Kaunisto (kok.), Mikko Kinnunen (kesk.), Pauli Kiuru (kok.), Noora Koponen (vihr.), Hanna Kosonen (kesk.), Sari Multala (kok.), Mikko Ollikainen (rkp.) ja Sari Sarkomaa (kok.).​

Verrokkihenkilöiksi mukaan rohkaistuivat Tommi Vasankari ja Petri Keskitalo. Molemmat ovat entisiä huippu-urheilijoita, mutta liikunnallisesta elämäntavasta huolimatta Keskitalo epäilee, ettei pärjää askelmäärissään kansanedustajille, joista kaikki ovat ehdokkaana myös tulevissa eduskuntavaaleissa ja urakoivat vaalikampanjoidensa loppusuoralla.

– On ensinnäkin huikea mahdollisuus, että pääsen itse tutustumaan UKK:n liikemittariin. Toisaalta vähän pelottaa kuinka hirvittävän alas ne omat askeleet jää, mutta veikkaanpa, että askeleita tulee kerrytettyä normaalia enemmän yksistään siksi, että on liikemittari lanteilla, Keskitalo naurahtaa.

Lisätietoja:

Petri Keskitalo, Suomen Olympiakomitea
petri.keskitalo(a)olympiakomitea.fi, 040 557 8711

Tommi Vasankari, UKK-instituutti
tommi.vasankari(a)ukkinstituutti.fi, 040 505 9157

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan