Hyppää sisältöön

Liikunta kuluttaa energiaa

Kaikki lihasten avulla tehty työ suurentaa energiankulutusta. Kulutettu määrä riippuu eniten liikunnan kestosta ja tehosta eli rasittavuudesta, mutta myös ihmisen painosta.

Energiankulutus ilmaistaan usein energiankulutuksena aikayksikköä kohden, esimerkiksi kilokalorina (kcal)/minuutti.

Liikunnan teho ja kesto

Rauhallinen liikunta kuluttaa vähemmän energiaa kuin kova rehkiminen. Kevyttä liikuntaa vaaditaan siis ajallisesti enemmän kuin raskasta liikuntaa, jotta saavutetaan sama energiankulutus. Esimerkiksi puolen tunnin juoksu ja tunnin kävely kuluttavat suunnilleen yhtä paljon energiaa.

Liikkumisen tehoa ilmaistaan MET-kertoimella.

Monelle ylipainoiselle rauhallinen liikunta on miellyttävämpää kuin kova rehkiminen. Rauhallinen liikunta on myös turvallista.

Hyvä muistaa
Jokainen askel kuluttaa energiaa. Koko vuorokauden energiankulutus ei ole riippuvainen yksittäisen liikuntakerran tehosta, vaan energiansaannin ja -kulutuksen erotuksesta. Painonhallinnan kannalta kaikella fyysisellä aktiivisuudella on merkitystä riippumatta sen rasittavuudesta.

Kehon paino

Kehon paino, etenkin rasvattoman kehonosan paino, vaikuttaa sekä perusaineenvaihdunnan että liikunnan energiankulutukseen. Perusaineenvaihdunta kuvaa peruselintoimintojen levossa kuluttamaa energiamäärää.

Kehon painon merkitys on erityisen huomattava lajeissa, joissa omaa painoa joudutaan kannattamaan, esimerkiksi juoksu ja kävely. Kun tavoite on vähentää painoa, energiankulutuksen kannalta on siis hyödyllistä harrastaa liikuntaa, jossa käytetään lihasvoimaa kehon siirtämiseen paikasta toiseen. Jos liikapainoa on paljon, tulee kuitenkin huomioida, että tällainen liikunta kuormittaa myös enemmän kehon painoa kannattelevien alaraajojen niveliä.

Joissakin lajeissa omaa painoa ei kannateta juuri lainkaan, esimerkiksi uidessa tai pyöräillessä. Silti tällaisissakin lajeissa suurempi henkilö kuluttaa suuremman aktiivisen massansa takia samassa vauhdissa enemmän energiaa kuin kevyempi henkilö.

Erilaisten kehon painojen takia fyysisesti passiivinen, lihava henkilö saattaa kuluttaa päivän aikana enemmän energiaa kuin hoikka, mutta aktiivinen henkilö.

Liikunnan taloudellisuus

Liikunnan taloudellisuus tarkoittaa sitä, että kaksi samankokoista ihmistä voi kuluttaa eri määrän energiaa samanlaisen liikuntarupeaman aikana. Toisella on niin sanottu hyvä hyötysuhde kun taas toinen käyttää enemmän energiaa.

Liikunnan taloudellisuus on yksilöllinen ominaisuus, jota energiankulutusta laskennallisesti ennustettaessa on vaikea ottaa huomioon ja johon on vaikea itse vaikuttaa.

Lisätietoa

Terveyskirjasto: Energiankulutuslaskuri eri liikuntamuodoille

Lähteet

Fogelholm, M. & Kaukua J. 2017. Lihavuus. Teoksessa I. Vuori, S. Taimela & U. Kujala (toim.) Liikuntalääketiede. Helsinki: Kustannus Oy Duodecim, 423–437.

Päivitetty: 4.8.2023

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan