Hyppää sisältöön

Ikäihmisten elintapaohjauksen erityispiirteet -webinaarisarja

ajankohdat Tiistai 12.4. klo 14–16 Teemoina muistisairauksien ehkäisy sekä voimauttava ohjaus
Keskiviikko 20.4. klo 14–16 Teemana liikkuminen
Tiistai 26.4. klo 14 –16 Teemana ravitsemus
Tiistai 3.5. klo 14 –16 Teemoina Uni ja mielen hyvinvointi
opiskelumuoto verkkokoulutus, webinaarit 
hinta koko webinaaripaketti 100 €, yksittäiset luentokerrat 30 € 
ilmoittautuminen Voit valita koko webinaarisarjan tai sinulle sopivimmat luentokerrat. 

Kenelle? 

Sosiaali- ja terveydenhuollon, liikunta-alan sekä muille elintapaohjaustyötä tekeville ammattilaisille, järjestötoimijoille ja opiskelijoille, jotka työskentelevät ikäihmisten parissa ja haluavat syventää elintapaohjaukseen liittyvää osaamistaan. 

Webinaarit

Kukin webinaari koostuu 2 x 45 minuutin esityksistä sekä 2 x 15 minuutin keskusteluosuuksista. Jokaisen esityksen jälkeen sinulla on mahdollisuus kysyä mieltä askarruttavista asioista esityksen teemaan liittyen. Osallistuminen ei vaadi kameraa tai mikrofonia, vaan viestiminen onnistuu chatin kautta. Kaikki webinaarit tallennetaan, joten voit esteen sattuessa katsoa tallenteen jälkikäteen.

Tiistai 12.4. klo 14–16 Teemoina muistisairauksien ehkäisy sekä voimauttava ohjaus

hinta 30 € 

a) Muistisairauksien ehkäisy elintapaohjauksen avulla

Elintapaohjauksella voidaan ehkäistä muistisairauksia. Suomalaisen FINGER-tutkimuksen pohjalta on luotu muistisairauksien ennaltaehkäisyyn tähtäävä elintapaohjauksen toimintamalli terveydenhuollon toimijoille. Webinaarista saat vastaukset mm. seuraaviin kysymyksiin: Miten muistisairauksia voidaan ehkäistä tutkimusnäyttöön perustuen? Miten elintapaohjausta tekevä ammattilainen voi huomioida ja tukea muistisairauksien ehkäisyä asiakastyössä?

Luennoitsijana Jenni Lehtisalo, erikoistutkija, FT, Itä-Suomen yliopisto/ Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

b) Ratkaisukeskeinen ja voimaantumista vahvistava ohjaus

Millaista on voimaantumista vahvistava ohjaus? Miten ratkaisukeskeisyys näkyy ohjaustyössä? Miten kannustat, rohkaiset ja tuet ikäihmistä? Webinaarissa saat vinkkejä vahvuuksien ja voimavarojen tunnistamiseen ja ikääntyneiden kohtaamiseen ratkaisukeskeisesti ja voimaantumista vahvistaen.

Luennoitsijana Paula Noronen, YTM, nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaaja, ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti (valmistuu 12/2022), suunnittelija, Ikäinstituutti  

Keskiviikko 20.4. klo 14-16 Teemana Liikunta lääkkeenä Miten ohjaan ja motivoin iäkästä liikkumaan?

hinta 30 € 

Ikääntyminen vaikuttaa vääjäämättä fyysiseen liikunta-, toiminta- ja suorituskykyyn. Säännöllisen ja monipuolisen liikkumisen merkitys puolestaan korostuu ikävuosien myötä, ja liikunta toimii lääkkeenä monen vaivaan. Mutta millaista liikuntaa, ja miten paljon ikääntyneen henkilön tulisi tutkimusten mukaan harjoittaa? Millaisia terveysvaikutuksia liikunnalla on iäkkäälle? Saako iäkkäänä pinnistellä ja hengästyä? Miten motivoida iäkästä liikkumaan säännöllisesti? Millaisia työvälineistä liikuntaneuvonnan ja -ohjauksen välineiksi on olemassa? Webinaarista saat ajankohtaista tietoa liikkumisen suosituksista yli 65-vuotiaille ja työvälineitä liikuntaohjauksen avuksi.

Luennoitsijana Maarit Piirtola, FT, vanhempi tutkija, UKK-instituutti / Helsingin yliopisto

Tiistai 26.4. klo 14-16 Teemana Terveyttä ja elinvoimaa ravinnosta – Miten tukea ikääntyvän hyvää ravitsemusta?  

hinta 30 € 

Millainen on ikääntyvän terveyttä ja hyvinvointia edistävä ravitsemus? Miten ikääntyminen vaikuttaa ravitsemukseen ja sen tarpeeseen? Miten ammattilainen voi ottaa ravitsemusasiat puheeksi ikääntyneen asiakkaan kanssa? Miten tukea ja ohjata ikääntyvää ravitsemukseen liittyvissä asioissa? Webinaarista saat ajankohtaista tietoa ikääntyneiden ravitsemussuosituksista ja työvälineitä ravitsemusohjaukseen.

Luennoitsijana Niina Taimisto, TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti, Tays

Tiistai 3.5. klo 14-16 Teemoina Uni ja mielen hyvinvointi

hinta 30 € 

a) Ikäihmisten uni ja unihäiriöiden hoito

Ikääntyminen tuo mukanaan monenlaisia muutoksia, jotka heijastuvat myös uneen. Miten uni muuttuu iän myötä ja miksi? Millaisia ovat ikäihmisten unihäiriöt? Miten niitä selvitellään ja hoidetaan? Milloin unilääkkeet ovat perusteltuja? Mitä muita keinoja on iäkkäiden unihäiriöiden hoitoon kuin lääkehoidot? Webinaari tarjoaa sinulle tietoa ja työvälineitä uni-asioiden puheeksi oton tueksi. Lisäksi sinulla on webinaarin lopussa mahdollisuus kysyä suoraan lääkäriltä ikäihmisten uneen liittyvistä asioista.

Luennoitsijana Eevert Partinen, yleislääkäri, unen liiketoimintajohtaja, Terveystalo Helsinki Uniklinikka

b) Ikäihmisten mielen hyvinvoinnin huomioiminen elintapaohjauksessa

Mitä on mielen hyvinvointi ja miten sitä vahvistetaan? Miten herätellään ikäihmisen innostusta ja motivaatiota? Webinaarissa perehdytään mielen hyvinvointiin ikääntyessä ja sen vahvistamiseen arjessa.

Luennoitsijana Paula Noronen, suunnittelija, Ikäinstituutti

Kokoa oma opiskelupakettisi 

Kaikkien neljän webinaarin yhteishinta on 100 €, jolloin hinta sisältää pakettialennuksen 20 €. Voit myös valita yksittäisiä webinaareja, jolloin hinta on 30 €/webinaari.

Kysy lisää koulutus(a)ukkinstituutti.fi 

Peruutusehdot 

Viimeistään seitsemän päivää ennen koulutuksen alkua tehtävistä peruutuksista peritään toimistokuluina 20 €. Jos peruutus tapahtuu alle 7 päivää ennen koulutuksen alkua, perimme puolet koulutuksen hinnasta. Mikäli ilmoittautunut jää osallistumatta koulutukseen ilman peruutusta, perimme koulutusmaksun kokonaan. 

Päivitetty: 15.6.2022

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan