Hyppää sisältöön

Veikkausliigan terveystutkimus – vammojen ja sairauksien esiintyvyys miesten jalkapallossa

Finnish Football Injury Study ‒ epidemiology of injuries and illnesses in Finnish elite football

Miesten pääsarjatasolla pelaavien jalkapalloilijoiden terveydentila, vammojen ja sairauksien esiintyvyys, vammojen riskitekijät sekä vaikutukset harjoitteluun ja pelaamiseen.

Vaikuttavuus

Tutkimuksella saatujen tietojen perusteella vammojen ja sairauksien ennaltaehkäisyn keinot voidaan suunnitella aiempaa paremmin. Vammojen ja sairauksien viikoittaisella rekisteröinnillä pyritään tunnistamaan urheilua häiritsevät terveysongelmat varhaisessa vaiheessa ja ennaltaehkäisemään ongelmien syntymistä. Vammojen ennaltaehkäisy lisää terveitä harjoituspäiviä, pienentää vammojen seurauksena syntyvien pitkäaikaishaittojen (kuten nivelrikon) riskiä sekä vähentää yhteiskunnalle vammoista aiheutuvia suoria ja epäsuoria kustannuksia.

Tausta

Tutkimustieto suomalaisten jalkapalloilijoiden vammoista on lapsia lukuun ottamatta vähäistä. Aikaisempi koko kauden kattava vammojen rekisteröinti miesten pääsarjatasolla (Veikkausliiga) tehtiin vuonna 1993. Sekä jalkapallo lajina että vammojen ehkäisy ja hoito ovat kehittyneet kuluneen 26 vuoden aikana huomattavasti.

Tavoite

Tutkimuksessa selvitetään miesten pääsarjatasolla pelaavien jalkapalloilijoiden terveydentilaa, vammojen ja sairauksien esiintyvyyttä, vammojen riskitekijöitä sekä vaikutuksia harjoitteluun ja pelaamiseen. Tutkimushankkeen tavoitteena on edistää jalkapalloilijoiden terveyttä ja lisätä terveitä harjoituspäiviä.

Asetelma

Tutkimus on yhden kauden kestävä, prospektiivinen seurantatutkimus. Kaudella 2019 Veikkausliigassa on 12 miesten joukkuetta ja noin 433 pelaajaa. Pelaajat ovat iältään noin 15-40-vuotiaita. Tutkimuksen tiedonkeruussa käytetään esitietolomaketta, viikoittaista terveyskyselyä sekä harjoitus- ja kilpailutietojen keräystä. Urheilijoille tapahtuvia vammoja ja sairauksia seurataan prospektiivisesti viikoittaisella kyselyllä. Päälopputulosmuuttujat ovat jalkapalloon liittyvät äkilliset ja rasitusvammat. Sekundaarimuuttujana on muut terveysongelmat (sairaudet).

Vastaava tutkija

Mari Leppänen

Tutkijaryhmä

Mari Leppänen, Tuomas Brinck (Helsingin yliopisto, Helsingin yliopistollinen sairaala, Suomen Palloliitto, HJK), Jari Parkkari, Pekka Kannus, Timo Hänninen, Einari Kurittu (Bathin yliopisto, Suomen Palloliitto), Klaus Köhler (Helsingin Urheilulääkäriasema), Olli J. Heinonen (Paavo Nurmi -keskus, Turun yliopisto), Tommi Vasankari (tutkimuksen johtaja)

Yhteistyössä

Suomen Palloliitto, Veikkausliiga, Jalkapallon Pelaajayhdistys

Rahoitus

OP Vakuutus

Alkamisvuosi

2019

Eettisen toimikunnan käsittely

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin (PSHP) eettinen toimikunta 9.11.2018 (ETL-koodi R18187)

Julkaisut

Urheiluvammat piinaavat suomalaisia huippujalkapalloilijoita

Incidence and prevalence of injuries in Finnish top level football

Injury incidence and prevalence in Finnish top-level football – one-season prospective cohort study

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan