Hyppää sisältöön

Musiikin käyttö liikuntaryhmissä

Musiikilla voi olla liikuntaryhmissä monta roolia. Se voi tukea suoritettavien liikkeiden tekemistä ja ohjata tekemään liikkeet tietyssä rytmissä. Se voi myös olla taustamusiikkina luomassa sopivaa tunnelmaa tai rentouttamassa osallistujia. Oikein valittu musiikki voi motivoida sekä ohjaajaa että osallistujia.

Musiikin tempolla on väliä

Musiikin tempo kuvaa musiikin iskujen määrää minuutissa (beats per minute = bpm). Se ohjaa liikkeiden suorittamista ja säätelee liikkeiden nopeutta. Musiikin tempon lisääminen ei kuitenkaan kaikissa liikkeissä lisää tunnin tehokkuutta. Kestävyysliikunnassa näin käy usein, mutta lihaskuntoliikkeissä harvemmin.

Lihaskuntoliikkeissä liian nopea tempo voi jopa haitata liikkeen tekemistä ja tehdä liikkumisestä hätäistä ja hosuvaa, jolloin oikea suoristustekniikkaa kärsii. On tärkeää, että musiikin tempo valitaan harjoitukseen tavoitteen ja osallistujien kunto- ja taitotason suhteen sopivaksi.

Mikä musiikki miellyttää

Ihmisillä on erilaisia musiikkimieltymyksiä. Niihin vaikuttaa mm. tausta ja kiinnostuksen kohteet, mutta osittain myös ikä.

Liikuntaryhmien musiikin valintaa ohjaavatkin

  • osallistujien mieltymykset
  • harjoituksen sisältö ja tavoite
  • kenties vuodenaika
  • ohjaajan musiikin tuntemus.

Ohjaajan omat mieltymyksetkin toki vaikuttavat, mutta ne eivät saisi liikaa ohjata musiikkivalintoja. Ohjaajan suosikkimusiikki saattaa olla jonkun osallistujan inhokkimusiikkia.

Musiikkiluvat kuntoon

Kun musiikkia esitetään julkisesti soittamalla sitä vaikkapa kuntosalilla taustamusiikkina tai liikuntaryhmässä, siihen on hankittava lupa ja siitä on maksettava korvaus musiikin esittäjille (laulajat, soittajat ja levy-yhtiöt) sekä musiikin tekijöille (säveltäjät, sanoittajat, sovittajat ja musiikin kustantajat). Korvaus on musiikin esittäjien ja tekijöiden palkkaa.

Asianmukaisilla luvilla musiikkia voi soittaa levyltä, tietokoneelta tai muulta tallenteelta tai julkiseen esittämiseen tarkoitetuista streaming-palveluista.

Musiikkiluvat

Liikuntaryhmissä tarvittavista musiikkiluvista kannattaa kysyä omasta taustaorganisaatiosta.

Lisätietoa oikeuksista käyttää ja soittaa musiikkia saa Teoston ja Gramexin yhdistetystä lupakaupasta: www.musiikkiluvat.fi

Päivitetty: 15.3.2021

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan