Hyppää sisältöön

Sporttimestari tekee töitä lasten ja nuorten liikuntavammojen vähentämiseksi

Terve urheilija -ohjelman ja Pohjola Terveyden lanseeraama Sporttimestari-toiminta tarjoaa valmentajille maksutonta koulutusta liikuntavammojen ehkäisyyn. 

Valmentajille osaamista vammojenehkäisyyn 

Suomessa sattuu vuosittain noin 420 000 liikuntatapaturmaa. Merkittävä osa lasten ja nuorten liikuntavammoista olisi ehkäistävissä oikeanlaisella ja nykyistä monipuolisemmalla harjoittelulla. 

Tampereen urheilulääkäriaseman ja UKK-instituutin Terve urheilija -ohjelman ja Pohjola Terveyden yhteistyössä rakentaman koulutusmallin tavoitteena on tehdä lasten ja nuorten liikunnasta yhä turvallisempaa. Valmentajien panos lasten ja nuorten aktiivisessa liikkumisessa on keskeinen, ja siksi Sporttimestari kiertää kouluttamassa valmentajia ympäri Suomen. 

Sporttimestari kouluttaa maksutta 

Vammojen ennaltaehkäisy on Sporttimestarin toiminnan tärkein tavoite. Sporttimestarin tarjoaman maksuttoman valmennuksen pohjana on Tampereen urheilulääkäriaseman ja UKK-instituutin tutkimustieto. Sporttimestarin lasten ja nuorten valmentajille suosittelemat harjoitusliikkeet ovat tutkitusti hyödyllisiä ja turvallisia. 

Sporttimestarina toimii Veli-Matti Talonen, joka on erikoistunut urheiluvammojen ehkäisemiseen tähtäävään fysioterapeuttiseen harjoitteluun. Hän on kouluttanut vuosien varrella yli tuhat valmentajaa kiinnittämään huomiota harjoittelun turvallisuuteen. Talosella on monipuolinen urheilutausta, johon kuuluu muun muassa jääkiekkoa nuorten maajoukkuetasolla sekä tennistä ja slalomia. 

Tutkitusti turvallisia harjoitteita eri lajeihin 

– Olen itse selvinnyt melko vähin vammoin, mikä on osittain monipuolisen harjoittelun ansiota. Kukaan urheilija ei halua vammautua, eikä kukaan valmentaja halua näin tapahtuvan urheilijalle. Lasten ja nuorten valmentajat tekevät erittäin tärkeää työtä, ja haluamme auttaa heitä valmentamaan yhä turvallisemmin, Talonen sanoo. 

– Urheiluvamman vuoksi lapsi tai nuori voi joutua olemaan pois harrastuksen parista. Se voi myös häiritä kehittymistä tai joskus jopa päättää koko urheiluharrastuksen. Valmennuksessamme annamme täsmävinkkejä kunkin lajin parissa tyypillisesti sattuvien vammojen vähentämiseksi, Talonen kertoo. 

Sporttimestari on kouluttanut ensimmäisenä toimintavuonna 70 tilaisuudessa yli 600 valmentajaa, jotka valmentavat tuhansia nuoria. Yhteistyötä on tähän mennessä tehty mm. jalkapallon, jääkiekon, koripallon, lentopallon, salibandyn, judon, tanssin ja voimistelun kanssa. 

Lue lisää Sporttimestari-toiminnasta ja tilaa maksuton koulutus omaan seuraasi tai lajiisi. 

lähde: Terve urheilija -ohjelma ja Pohjola Terveys 

18.6.2018 

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan