Hyppää sisältöön

Ruotsinkielistä sisältöä opiskelijoiden liikuttamiseksi – tutustu Smart Moves -hankkeen materiaaleihin

UKK-instituutin organisoima ja opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama Smart Moves -hanke on kääntänyt yhteistyössä Prakticum ammattioppilaitoksen kanssa erilaisia liikkumista ja hyvinvointia edistäviä materiaaleja ruotsiksi. Materiaalit ovat vapaasti saatavilla ja käytettävissä Smart Movesin ruotsinkielisillä nettisivuilla.

Ruotsiksi ovat nyt saatavilla breikkikalenterit, erilaisia taukoliikuntaohjeita ammattiin opiskeleville sekä hyvinvoinnin ammattilainen -testi.

Breikkikalenterit tarjoavat helpot vinkit ja ideat päivittäisille taukoliikuntamuodoille eri teemojen, kuten tasapainon, kestävyyden, liikkuvuuden tai lihasvoiman alta. Breikkikalenterit haastavat myös liikkumaan yhdessä kavereiden ja muun yhteisön kanssa.

Taukoliikuntaohjeissa on otettu huomioon istuma- ja seisomatyötä sekä fyysisesti raskasta työtä tekevät. Taukoliikuntaohjeet sopivat tehtäviksi työ- tai opiskelupäivän ohessa.

Hyvinvoinnin ammattilainen -testiä voi käyttää arvioimaan omia hyvinvointiin vaikuttavia elintapoja ja tottumuksia. Testi antaa käyttäjälle palautteen ja vinkkejä oman hyvinvoinnin edistämiseksi.

Nuorten liikuttaminen opiskelupäivien aikana on tärkeää

Opiskelupäivien aikana nuorille kertyy keskimäärin jopa yli 10 tuntia paikallaanoloa ja istumista. Paikallaanolon katkaiseminen ja taukoliikunta edistävät monin tavoin nuorten opiskelupäivän virkeyttä ja oppimiskykyä. Kun paikallaanolo korvataan liikkumisella, saadaan pitkällä aikavälillä myös terveyden kannalta erityisen hyviä vaikutuksia.

Smart Moves -hankkeen tarjoamat valmiit materiaalit ja työkalut mataloittavat kynnystä liikkumisen edistämisen työlle Osana Liikkuva opiskelu -toimintakulttuuria. Opettajien ja oppilaitosten henkilökunnan on helppo ottaa valmiit materiaalit käyttöön oppilaitoksissa ja hyödyntää niitä esimerkiksi oppitunneilla.

Työtä materiaalien kääntämiseksi ruotsiksi on tarkoitus jatkaa oppilaitosten tarpeiden mukaan. Tätä varten Smart Moves -hanke toivoo palautetta ruotsinkielisen materiaalin tarpeesta ja mahdollista yhteistyöapua käännöstöiden toteuttamiseksi. Katso Smart Moves -hankkeen yhteystiedot.

Tutustu hyvinvointia edistäviin materiaaleihin

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan