Hyppää sisältöön

Pohjois-Karjalassa panostetaan liikuntaneuvontaan

VESOTE-hankkeessa käynnistetty liikuntaneuvontapalvelu kattaa huhtikuun alusta alkaen kaikki Siun soten terveysasemat. 

Liikuntaneuvontapalvelua on kehitetty ja kokeiltu Siun soten alueella tähän mennessä muutamilla terveysasemilla, ja hyväksi havaittu palvelu laajenee nyt entisestään. Sekä ammattilaiset että asiakkaat ovat olleet erittäin tyytyväisiä palveluun. 

– Jo yli 500 tyypin 2 diabeetikkoa on saanut Pohjois-Karjalassa yksilöllistä liikuntaneuvontaa VESOTE-hankkeessa vuosien 2017–2018 aikana.  Hankkeessa saatujen tulosten perusteella oli selvää, että palvelua kannattaisi jatkaa, kertoo Siunsoten kuntoutuksen palvelupäällikkö Ritva Mönkkönen

Liikuntaneuvonnan kohderyhmänä ovat tyypin 2 diabetekseen tai sepelvaltimotautiin sairastuneet, joille liikunnan lisäämisestä olisi hyötyä ja jotka ovat motivoituneita, mutta tarvitsevat ammattilaisen apua. Liikuntaneuvonta on maksutonta, ja siihen pääsee esimerkiksi oman diabeteshoitajan ohjaamana. 

Liikuntaneuvojina toimivat Siun soten koulutetut fysioterapeutit, jotka auttavat asiakkaita löytämään juuri heidän arkeensa sopivat tavat liikkua. Liikuntaneuvoja laatii asiakkaalle yksilöllisen liikuntasuunnitelman ja tukee asiakasta suunnitelman toteuttamisessa. 

– Tietääksemme ihan vastaavaa ratkaisua, jossa liikuntaneuvonta olisi järjestelmällisesti osa maakunnallisen organisaation perusterveydenhuoltoa, ei ole muualla Suomessa. Kokemustemme mukaan ratkaisu on edistänyt myös koko henkilökunnan ymmärrystä liikunnan merkityksestä osana hoitoa, toteaa kliinisen hoitotyön asiantuntija Eeva Elomäki

Liikuntaneuvonta Siun sotessa 

  • Liikuntaneuvontapalvelu lähti Pohjois-Karjalassa kokeiluna liikkeelle vuonna 2016 sosiaali- ja terveysministeriön rahoittamassa ja UKK-instituutin hallinnoimassa VESOTE-hankkeessa
  • Kokeilu toimi VESOTE-hankkeen aikana vuoteen 2018 saakka Joensuun Siilaisen, Kontiolahden, Lehmon, Polvijärven, Outokummun ja Liperin terveysasemilla. 
  • Yksilöllistä liikuntaneuvontaa on ollut Siun soten omana toimintana tarjolla tammikuusta 2019 lähtien Liperin, Outokummun, Polvijärven ja Heinäveden terveysasemilla. 
  • Huhtikuun 2019 alusta alkaen palvelu laajenee kaikille Siun soten terveysasemille. 

Lue lisää: 

Siun soten tiedote 29.3.2019: Liikuntaneuvontapalvelua saa kaikilta Siun soten terveysasemilta huhtikuun alusta alkaen 
Terveysliikuntauutiset 2018 -artikkeli: Kokemukset liikuntaneuvonnan toteuttamisessa avoterveydenhuollossa 

Kuva: KKI-ohjelma / Jiri Halttunen 

1.4.2019 

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan