Hyppää sisältöön

Musiikin käyttö terveysliikunta-alalla – kirjavat käytännöt puhuttavat

Musiikin käyttöön ja tallentamiseen liittyvät lupa-asiat askarruttavat monia terveys- ja liikunta-alan ammattilaisia. Musikkiluvat.fi auttaa näissä kysymyksissä. 

Musiikin rytmi on saanut ihmiset liikkumaan ja tanssimaan jo vuosituhansien ajan. Mitäpä olisi ryhmäliikuntatunti ilman musiikkia? Musiikki ja liikunta tukevat toisiaan ja musiikilla voidaan luoda tunnelmaa. Musiikin avulla esimerkiksi liikkeiden oppiminen tapahtuu helpommin. 

Musiikin käyttöön ja tallentamiseen liittyvät asiat ovat puhuttaneet alalla toimivia terveys- ja liikunta-alan ammattilaisia. Sosiaalisen median ryhmissä käydään vilkasta keskustelua siitä, miten musiikkia saa käyttää, mikä on laillista ja mikä laitonta. Näitä keskusteluja seuranneena olemme havainneet, että mielipiteitä ja tulkintoja aiheesta on paljon. Osa terveysliikunta-alalla toimivista tietää musiikkilupa-asiat. On kuitenkin hämmästyttävän paljon niitä, jotka joko eivät tiedä tai eivät halua tietää musiikin julkiseen esittämiseen tarvittavista luvista. Tyypillinen kommentti näissä keskusteluissa on, että ”soittaa vaan eikä kysele”. 

Musiikin lähteet ovat vuosien varrella lisääntyneet. Nykyisin musiikin lähteenä voi olla radio, televisio, cd-levy, mp3-soitin, tietokone, tabletti, puhelin, vinyylilevy tai streaming-palvelu. Musiikkia on helppo ladata tietokoneelle ja puhelimeen internetistä. Usein ei tulla ajatelleeksi, ettei puhelimeen tai tietokoneelle ostettua musiikkia saa julkisesti soittaa ilman lupaa. Silloin, kun julkisesti käytetään hyväksi toisen työn tulosta, siitä tulee maksaa korvaus tekijöille. Myös musiikin tekijät tarvitsevat palkkion työstään. Esityskorvaus on osa heidän palkkaansa. 

Yksityiskäytössä musiikkia voi soittaa ilman lupia. Yksityiskäyttö tarkoittaa esimerkiksi omaa kotia, kesäasuntoa tai autoa. Työpaikalla järjestettävä pikkujoulujuhla tai liikuntaseuran jumppatunti ei ole yksityistilaisuus, joten musiikkilupa vaaditaan, jos tilaisuudessa soitetaan musiikkia. Terveysliikunta-alalla musiikki on usein olennainen osa toimintaa ja silloin tulisi huolehtia siitä, että palkkiot tekijöille tulee maksettua. Varmasti me kaikki terveysliikunta-alalla toimivat haluamme arvostaa sekä omaa että toisen tekemää työtä. 

Julkisilla paikoilla musiikin soittamiseen tarvitaan siis lupa ja musiikista maksetaan tekijänoikeuskorvaus. Luvan hankkiminen on lakisääteinen velvollisuus. Musiikkilupa tarvitaan musiikin esittämiseen taustamusiikkina, musiikin käyttöön ohjatussa liikunnassa, mahdolliseen musiikin tallentamiseen ja sen esittämiseen joko taustamusiikkina tai ohjatun liikunnan yhteydessä. Lupa tarvitaan myös silloin, kun musiikkia käytetään tapahtumissa tai audiovisuaalisen materiaalin tuottamisessa. Terveysliikunta-alalla useimmiten tarvittavat luvat ovat musiikin esittämislupa ja tallennelupa. Ohjatun musiikkiliikunnan esittämislupa hinnoitellaan musiikkiliikuntatuntien määränä viikossa. Myös erilaiset konseptitunnit kuten LesMills® tai Zumba® tarvitsevat musiikin esittämisluvan. 

Terveysliikunta-alalla epätietoisuutta ja ymmärtämättömyyttä liittyy eniten siihen, milloin musiikista tulee maksaa tallennelupa. Netistä saa ladattua sekä ilmaiseksi että maksusta musiikkia monenlaisista palveluista. Maksullistakaan yksityiskäyttöön tarkoitettua musiikkia ei silti saa soittaa julkisesti ilman asianmukaisia lupia. Tallennelupa tulee maksaa aina, jos kopioi tai tallentaa musiikkia, ja sitä käytetään esimerkiksi ohjatussa liikunnassa tai taustamusiikkina. Tallennelupa tulee maksaa myös siinä tapauksessa, että soittaa musiikkia esimerkiksi tietokoneelta, tabletilta, puhelimesta tai mp3 soittimesta, koska musiikki on nettikaupoista ostettavissa vain yksityiskäyttöön. 

Ainoastaan perusopetuksessa musiikin käyttö on vapaata. Perusopetus on maksutonta yleissivistävää koulutusta, jota annetaan peruskoulussa 7—16-vuotiaille. Jotkut terveysliikunta-alan toimijat tulkitsevat vapaata käyttöä niin, että ryhmäliikuntatunti, josta osallistujat maksavat järjestäjille, on oppitunti ja sivistystyötä. Tästä syystä musiikkia voi heidän mielestään vapaasti käyttää. Näin asia ei kuitenkaan ole. 

Käytännöt ovat kirjavia ja terveysliikunta-alan toimijoilla on erilaisia mielipiteitä musiikin lupa-asioista. Vertaistukea on tarjolla monilla keskustelupalstoilla, mutta käsitykset lupien tarpeellisuudesta vaihtelevat. Oikeaakin tietoa on, mutta keskustelupalstoilta luettavat käytännöt lisäävät harhaanjohtavan ja ristiriitaisen tiedon määrää. 

Omien lupien kuntoon saamiseksi yksinkertaisinta ja varminta on ottaa yhteys musiikkiluvat.fi-palveluun. Palvelun taustalla on kaksi tekijänoikeusjärjestöä Gramex ja Teosto. Gramex edustaa musiikin tuottajia, esittäjiä eli soittajia ja laulajia sekä kapellimestareita. Teosto edustaa puolestaan säveltäjiä, sanoittajia, sovittajia ja musiikkikustantajia. Musikkiluvat.fi ei ole asiaa valvova viranomainen, vaan vastaa näiden tekijänoikeusjärjestöjen musiikkilupien myynnistä, markkinoinnista, laskutuksesta ja asiakaspalvelusta. Heidän asiakaspalvelijansa ja aluevastaavansa auttavat ja neuvovat mielellään. Heiltä saa myös varmasti oikeita vastauksia. 

Kysyvä ei tieltä eksy ja musiikkia on mukava soittaa, kun luvat ovat kunnossa! 

  • www.musiikkiluvat.fi 
  • asiakaspalvelu(a)musiikkiluvat.fi 
  • asiakaspalvelun puhelinnumero 030 6705 030 

Teksti: 
Katriina Ojala ja Pipsa Tuominen, UKK-instituutti 
Leena Pitkänen, Musiikkiluvat.fi 
 
Kuva: Pipsa Tuominen 

17.3.2017 

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan