Hyppää sisältöön

Koululaisten kunto heikkenee yhä

UKK-instituutin johtaja Tommi Vasankari kommentoi Move!-mittausten tuoreita tuloksia. 

Tänään julkaistaan valtakunnalliset Move!-mittaustulokset 2017. UKK-instituutin johtaja Tommi Vasankarilla on opetus- ja kulttuuriministeriön tilaisuudessa kommenttipuheenvuoro. Helsingin Sanomat kirjoitti tuloksista tänään jutun, jossa häntä myös haastateltiin. 

Tuoreiden koululaisten fyysisen toimintakyvyn mittaustulosten mukaan viidesluokkalaisten kestävyyskunto on heikentymään päin ja ylipainoisten määrä kääntyi nousuun. Nykyisten viidesluokkalaisten kestävyyskunto on heikompi kuin viidesluokkalaisten kestävyys edellisenä mittausvuonna. 20 metrin viivajuoksussa ero heikompien ja parhaiten selviävien kestävyyskunnossa on suuri. 

Myös liikkuvuudessa on parantamisen varaa, erityisesti pojilla. Tuhannet suomalaiset koululaiset eivät päässeet kunnolla kyykkyyn, eivätkä pystyneet istumaan lattialla selkä suorassa ja jalat eteen ojennettuina. 

Miksi koululaisten olisi hyvä pystyä parempaan? 

– Huono kestävyyskunto on yksi tärkeimmistä ennenaikaista kuolemaa ennustavista tekijöistä, kertaa Vasankari HS:n kirjoituksessa. 

Kansantauteihin, kuten aikuisiän diabetekseen ja verenkiertoelinten sairauksiin sairastutaan tulevaisuudessa useita vuosia nuorempina kuin nykyään, ellei kouluikäisten lasten kunto kohoa. 

Move! tuottaa arvokasta trenditietoa 

Move!-mittaukset tuottavat Vasankarin mukaan vuosien varrella valtavasti arvokasta aineistoa kouluikäisten fyysisestä hyvinvoinnista. Hän ennustaa, että vuonna 2025 Move! on varusmiesten kuntotulosten kaltainen brändi. Tiedon avulla lapsia ja nuoria voidaan myös auttaa. 

Vasankari ehdottaakin Helsingin Sanomissa, että koululaisten terveystarkastuksien yhteydessä voitaisiin ottaa käyttöön aktiivisuusmittarit, jotka kertoisivat, kuinka paljon lapset todella liikkuvat ja istuvat ja kuinka hyvin tai huonosti he nukkuvat. Mittarin tietojen avulla lapsia voitaisiin ongelmatapauksissa auttaa kohentamaan fyysistä hyvinvointiaan täsmällisemmin kuin nykyisin. 

Lue lisää 

  • Move-treenit. UKK-instituutin Terve koululainen -hankkeen, Opetushallituksen, Liikkuvan koulun ja Likes-tutkimuskeskuksen tuottamat harjoitusohjelmat ja -videot liikkuvuuden ja lihaskunnon kehittämisen avuksi. 

26.1.2018 

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan