Hyppää sisältöön

Järjestöyhteistyö on voimavara elintapaohjauksessa

Kainuun VESOTE-hankkeessa järjestöjen rooli on ollut alusta alkaen merkittävä, sillä jo hankehakemusta tehtäessä mukana olivat yhteistyökumppaneina Kainuun Liikunta ja Kainuun Sydänyhdistys. Hankkeen myötä Kainuun Liikunta ja VESOTE-hanke ovat yhdessä kohdanneet niin nuoria miehiä kutsunnoissa kuin keski-ikäisiä miehiä Korpikansa seikkailee -kiertueella. Sydänyhdistys on ollut yhtenä toteuttajana kolmen kärkihankkeen ja suun terveydenhuollon Hyvää arkea perheille -tempauksissa, joissa kohdattiin perheitä ja jaettiin tietoa liikunnasta, ravitsemuksesta, unesta ja suun terveydestä. 

Järjestöyhteistyö sai jatkoa Sydänviikolla Hyrynsalmen sydänkerhon tapaamisen muodossa. Hyrynsalmi on 2300 asukkaan kunta Ylä-Kainuussa ja Suomen eteläisin poronhoitoalue. Paikalliselle kylätalolle kokoontui 17 hyrynsalmelaista kuulemaan vinkkejä elintapojen muuttamiseen. 

− Pelkästään luennointiin ei tyydytty, vaan lyhyen jutustelun jälkeen pääsimme tositoimiin ja saimme hien pintaan liikkuen. Tanssiaskelten lomassa Nuoruus on seikkailu sai laulunkin kaikumaan salissa, Kainuun VESOTE-hankkeen projektipäällikkö Ulla Parkkila kertoo. 

Liikkumisen jälkeen oli palauttavan välipalan vuoro. 

− Sydänviikon luontoliikuntateemaan liittyen keskustelimme retkieväistä ja jokainen sai koota itselleen eväsleivän Sydänmerkki-tuotteista. Tällä kertaa leivät nautittiin kahvin kanssa pöydän ääressä, mutta eväsleivät voi myös pakata folioon ja lämmittää retkinuotiolla, projektisuunnittelija Laura Heikkilä vinkkaa. 

Iltapäivän päätteeksi osallistujille jaettiin kotitestit omien liikunta-, ravitsemus- ja unitottumusten tarkasteluun. Osallistujamäärä yllätti järjestäjät positiivisesti ja tapahtuma sai osallistujilta kiitosta. 

− Koulutamme parhaillaan noin sataa kainuulaista ammattilaista ja järjestötoimijaa liikunnasta, ravitsemuksesta ja unesta. Elintapaohjauskoulutuksen osallistujista muodostuu verkosto, minkä tarkoituksena on mahdollistaa vastaavan toiminnan jatkuminen Kainuussa myös hankeajan jälkeen, Parkkila sanoo. 

Teksti ja kuva: Kainuun VESOTE-hanke 

Lue lisää: VESOTE-kärkihanke 

8.5.2018 

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan