Hyppää sisältöön

Huikea diginäkyvyys Kirsti Uusi-Rasin artikkelille

Erikoitutkija Kirsti Uusi-Rasin artikkeli Exercise and Vitamin D in Fall Prevention Among Older Women: A Randomized Clinical Trial, joka julkaistiin Yhdysvaltojen lääkärilehdessä JAMA Internal Medicinessä maaliskuun lopulla, on saavuttanut huikean näkyvyyden internetissä. 

Puolentoista kuukauden aikana UKK-instituutin erikoistutkija Kirsti Uusi-Rasin artikkeli on noussut Altmetric-palvelun keräämässä maailmanlaajuisessa näkyvyysseurannassa aivan huipulle, se kuuluu kaikkien seurannassa olevien artikkeleiden 5 prosentin kärkeen. Artikkelin julkaisseen Yhdysvaltain lääkärilehden altmetric-pisteitä keränneiden yli 1400 artikkelin joukossa Uusi-Rasin julkaisu on sijalla 22. 

Erikoitutkija Uusi-Rasin artikkeli on kerännyt 421 altmetric-pistettä, joka koostuu sadoista tviiteistä, kymmenistä Facebook- ja blogimaininnoista ja yli kymmenestä valtamedian artikkelista. Eniten näkyvyyttä on tullut Yhdysvalloissa, Englannissa, Espanjassa ja Kanadassa. 

Altmetriikka-donitsi Uusi-Rasin artikkelista 11.5.

Exercise and Vitamin D in Fall Prevention Among Older Women -artikkeli on pääjulkaisu UKK-instituutin kaksivuotisesta tutkimuksesta, jossa selvitettiin, voidaanko liikuntaharjoittelun ja D-vitamiinilisän avulla vähentää kotona asuvien 70–80-vuotiaiden naisten kaatumisia ja parantaa toimintakykyä ja luuston terveyttä. 

Tampereella tehdyssä tutkimuksessa monipuolinen liikuntaharjoittelu osoittautui tehokkaaksi keinoksi vähentää kaatumisvammoja. Kotona asuvien iäkkäiden naisten kaatumisvammojen määrä väheni puoleen säännöllisen lihasvoimaa ja tasapainoa harjoittaneen liikunnan ansioista. Liikunta paransi myös toimintakykyä. D-vitamiini puolestaan paransi luuntiheyttä, mutta ei toimintakykyä eikä liikunnan tehoa. Lue tutkimuksen tiedote

D-vitamiini kiinnostaa 

Erikoistutkija Kirsti Uusi-Rasi UKK-instituutista arvelee artikkelin keräämän huomion johtuvan suuresta kiinnostuksesta D-vitamiiniin ja sen vaikutuksiin. 
– D-vitamiinin merkityksestä käydään tunnetusti kiivasta keskustelua ympäri maailman. Tässä meidän tutkimuksessa selvitettiin D-vitamiinin vaikutuksia ihmisille tuttuihin tekijöihin, kuten kaatumisiin, luunmurtumiin ja luustoon. Aihepiiri kiinnostaa lääkäreitä ja muita ikääntyvien ihmisten kanssa työskenteleviä vanhustyön ammattilaisia ja ikääntyvien hyvinvoinnista huolehtivia läheisiä. 
– UKK-instituutin tutkimuksen tulokset tukevat voimassa olevia suosituksia D-vitamiinin saantimääristä, kertoo erikoistutkija Uusi-Rasi. 
– Toisaalta ei ole syytä unohtaa kiinnostusta liikuntaan. Tutkimus osoittaa selvästi säännöllisen liikuntaharjoittelun positiiviset vaikutukset ikääntyvien kaatumisvammojen ehkäisyssä. 

Tieteellisten julkaisujen digitaalinen näkyvyys 

Altmetriikka kerää internetistä dataa siitä, kuinka ihmiset jakavat tieteellistä kirjallisuutta ja keskustelevat siitä. Tietoa kerätään useista lähteistä: tieteellisten internetsivujen katselu, artikkelin pdf-lataukset ja tieteelliset viittaukset, kuten kirjanmerkit, jaot, suosittelut. Lisäksi mukaan tulee näkyvyys tiedotusvälineissä ja sosiaalisessa mediassa, kuten Twitter, Facebook ja SlideShare. 

Altmetriikka on 2010-luvun alussa kehitetty tapa mitata tieteellisten artikkeleiden vaikuttavuutta ja näkyvyyttä internetin aikakaudella. Useissa tieteellisissä lehdissä on esillä Altmetric-seurannan tulokset. Sen rinnalla on edelleen käytössä perinteinen bibliometriikka, jossa mitataan viittausten perusteella tieteellisten lehtien tai tutkijoiden vaikuttavuutta. Altmetriikka tarjoaa reaaliaikaista tietoa, kun taas bibliometriset tiedot julkaistaan vuosittain. 

Seurattu artikkeli 

Uusi-Rasi K, Patil R, Karinkanta S, Kannus P, Tokola K, Lamberg-Allardt C, Sievänen H. Exercise and vitamin D in fall prevention among older women: a randomized trial. JAMA Intern Med 2015;175(5):703-11. doi:10.1001/jamainternamed.2015.0225. Published online March 23, 2015 

Seuraa artikkelin altmetriikkatietoja verkossa. 

Altmetric.com  

Altmetric.com on seurantapalvelu, joka on kerännyt tieteellisten julkaisujen reaaliaikaisia näkyvyystietoja heinäkuusta 2011 lähtien.  

Se visualisoi artikkelin tai kirjan saaman huomion värikkääksi donitsiksi, josta voi heti nähdä, minkä tyyppistä näkyvyyttä artikkeli on saanut. 

11.5.2015 

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan