Hyppää sisältöön

Elintapaohjauksen kehittäjät jakavat tietoa ja kokemuksia UKK-instituutin koordinoimassa verkostossa

UKK-instituutti koordinoi elintapaohjauksen kehittämisen verkostoa. Verkoston fokuksessa ovat elintapaohjauksen osaamisen kehittäminen, tutkitun tiedon jalkauttaminen sekä toimivien käytäntöjen ja materiaalien jakaminen elintapaohjauksen ammattilaisten kesken.

Kehittämisverkostossa on mukana erilaisissa elintapaohjauksen kehittämisrooleissa toimivia ja ohjausta tai neuvontaa tekeviä ammattilaisia jo lähes kaikilta hyte-alueilta ja alueellisista Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeista. Verkostoon kuuluu myös edustajat sosiaali- ja terveysministeriöstä sekä Liikkuva aikuinen -ohjelmasta. Lisäksi verkostossa on toimijoita erilaisista elintapaohjauksen kehittämishankkeista ja muun muassa kuntien liikuntapalveluista.

Verkostoa vetää UKK-instituutin johtaja Tommi Vasankari ja sitä koordinoi UKK-instituutin pieni verkostotiimi. Verkosto on alun alkaen syntynyt VESOTE-hankkeessa, joka oli STM:n elintapaohjauksen kehittämisen kärkihanke vuosina 2017–2018. Tuossa hankkeessa mukana olleiden 11 sairaanhoitopiirin ja muiden toimijoiden hankekoordinaattoreiden kesken alkaneessa verkostossa on tällä hetkellä yli 40 henkilöä.

Virtuaalinen verkosto tutkitun tiedon ja kokemusten jakokanavana

Kehittämisverkosto on kokoontunut virtuaalisesti noin puolen vuoden välein. Keväällä tehdyn kyselyn myötä verkosto kokoontuu jatkossa verkossa kolmesti vuodessa. Virtuaalitapaamisissa on muutama ennalta sovittu ajankohtainen puheenvuoro ja lyhyesti alueiden ja muiden verkoston toimijoiden uutisia.

Tapaamisissa halutaan kuulla tutkittua tietoa, hyviä kokemuksia ja ajankohtaista tietoa. Tapaamisia pidetään tarpeellisena väylänä käytänteiden, kokemusten ja tiedon vaihtamiseen, joten keskustelulle ja kysymyksille tarvitaan tilaa.

Verkostolla on Teams-työtila, jonka osallistujat näkevät materiaali- ja linkkipankkina sekä kokousmuistioiden ja kyselyiden kanavana. Se voisi verkoston osallistujien mukaan toimia myös keskinäisen asiantuntija-avun paikkana. 

Verkostolta toivotaan myös yhteistä kehittämistä elintapaohjauksen eteenpäin viemiseksi ja keskeisimpien elintapaohjaukseen liittyvien asioiden sopimista mahdollisimman laajalla rintamalla. Myös uudelle hankkeelle nähdään tilausta. 

UKK-instituutin verkostotiimi kokoaa muutaman kerran vuodessa elintapaohjauksen verkostokirjeen, joka tavoittaa noin 1600 vastaanottajaa. Kaikki kehittämisverkoston jäsenet voivat jakaa sähköisen uutiskirjeen kautta tietoa omalta alueeltaan muun muassa hyvistä käytännöistä ja ajankohtaisista teemoista. 

Kiinnostuitko?

Verkostoon ovat lämpimästi tervetulleita Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeissa elintapaohjauksen kehittäjän roolissa työskentelevät, joille verkosto olisi merkityksellinen. Jos tunnistat itsesi kohderyhmään kuuluvaksi, ota yhteyttä viestinta(a)ukkinstituutti.fi ja kerromme lisää.

Kuka tahansa elintapaohjauksen teemoista kiinnostunut, voi tilata elintapaohjauksen verkostokirjeen. Tutustu viimeisimpään uutiskirjeeseen ja ilmoittaudu sähköisellä lomakkeella verkostokirjeen vastaanottajaksi. Seuraava uutiskirje lähtee kesäkuun puolivälissä.

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan