Luistelu on hyvää terveysliikuntaa. Luistellessa kehittyvät erityisesti tasapainotaito ja lihaskunto, useimmiten myös kestävyyskunto. Luistelu on virkistävä harrastus, jossa kunto kohoaa huomaamatta.
Luistelua voi harrastaa monella tavalla ja eri rasitustasoilla, ilman välineitä tai erilaisten välineiden kanssa. Luistelu sopii kaikenikäisille ja luisteluharrastuksen voi aloittaa kuka tahansa ilman aiempaa kokemusta tai kuntovaatimuksia oman taitotasonsa mukaan. Luistelutekniikan perusteet on hyvä opetella, oli luistelumuoto mikä tahansa.
Jääpelit ja taitoluistelu kuntoiluna
Tyypillisesti luistelusta tulevat mieleen jäädytetyt kentät ja kaukalot ja niillä harrastettavat jäälajit. Jääkiekossa, kaukalopallossa ja jääpallossa luistellaan mailan ja pelivälineen kanssa ja pelataan joukkueittain. Näitä kaikkia jääpelejä voi harrastaa myös kuntoilumielessä.
Taitoluistelua pidetään vaativana taitolajina, jossa suoritukseen yhdistyvät tekniikka ja taiteellisuus. Taitoluistelu kehittää tasapainoa, koordinaatiota, liikkuvuutta, lihaskuntoa ja kestävyyttä. Taitoluisteluseurat tarjoavat aikuisluistelijoille erilaisia mahdollisuuksia harrasteluisteluun. Kuntoluistelu on taitoluistelusta, lihaskuntoharjoitteista ja aerobicista sovellettua ohjattua liikuntaa jäällä. Laji soveltuu kaikille luistelusta kiinnostuneille, luistelutaustasta ja kunnosta riippumatta, kunhan turvallisuusnäkökulmat otetaan huomioon. Muodostelmaluistelu on puolestaan taitoluistelun joukkuelaji, jota sitäkin harrastetaan aikuisryhmissä harrastemielessä.
Luistelua luonnonjäillä
Luistelu luonnonjäillä on kasvattanut suosiotaan viime vuosina. Matka- ja retkiluistelu ovatkin nousemassa Suomessa varteenotettaviksi harrastus- ja kuntoilumuodoiksi hiihdon rinnalle. Monipuolisten fyysisen kunnon eri osa-alueiden kehittymisen lisäksi luistelija saa järven tai meren jäällä viilettäessään nauttia talvisesta luonnosta ja vauhdin hurmasta.
Retkiluistelu on vapailla luonnonjäillä tapahtuvaa, elämys- ja retkeilyhenkistä luistelua organisoiduissa ryhmissä. Matkaluisteluksi puolestaan kutsutaan auratuilla luonnonjäillä ja jäädytetyillä jääradoilla tapahtuvaa kuntoluistelua. Puhekielessä monet nimittävät matkaluistelua retkiluisteluksi. Muutamasta kilometristä pariin kymmeneen kilometriin pitkiä luistelureittejä on jo kymmenillä paikkakunnilla Suomessa. Niitä ylläpitävät mm. kunnat, luontomatkailuyritykset ja yksityishenkilöt. Katso sopiva rata luisteluretkellesi alla olevasta Luisteluliiton linkistä.
Riskit haltuun luonnonjäillä asianmukaisin varustein
Ylläpidetyllä luisteluradoilla pärjää perusvarusteilla, joihin kuuluvat luistimet, sopiva vaatetus ja naskalit. Matkaluistelua voi harrastaa tavallisilla hokkareilla tai taitoluistimilla, tarjolla on myös erityisesti retkiluisteluun kehitettyjä retkiluistimia. Hyvät ja omaan jalkaan sopivat luistimet edesauttavat, ettei jalkoihin synny hiertymiä tai rakkoja. Säänmukainen kerrospukeutuminen tekee luistelusta miellyttävää. Päällysvaatteiden olisi hyvä olla tuulelta ja kosteudelta suojaavia. Kelin mukaan valittu päähine ja hansikkaat pitävät osaltaan luistelijan lämpimänä myös purevassa tuulessa ja pakkasella.
Jäällä liikuttaessa jokainen on vastuussa omasta turvallisuudestaan. Luistelijan tärkein turvavaruste luonnonjäillä liikuttaessa ovat vaatteiden päällä kaulasta roikkuvat naskalit. Matkaluistelijalla voi olla lisävarusteena sauvat, jotka tuovat vauhtia ja tehokkuutta luisteluun. Luistelijan vauhti voikin kasvaa hyvällä kelillä melkoiseksi, jolloin kaatumisriski kasvaa. Myös epätasainen jäänpinta voi aiheuttaa kaatumisia mustelmineen ja pahimmillaan murtumineen ja aivotärähdyksineen. Tärkeä suojavaruste on kypärä, joka suojaa päätä mahdollisten kaatumisten varalta. Myös polvi- ja kyynärpääsuojat ovat suositeltavia varusteita luistelijalle.
Turvallisuusasiat ja turvaharjoittelu ovat olennainen osa organisoitua retkiluistelua. Ylläpidettyjen reittien ulkopuolelle ei ole syytä lähteä yksin. Retkivarustukseen kuuluvat tukevat retkikengät tai monot, joihin retkiluistinterät kiinnitetään hihnoilla tai siteellä, jääsauva, naskalit, heittoköysi, vaihtovaatteet vedenpitävässä varusterepussa sekä eväät. Turvallisinta ja järkevintä on liikkua jonossa, jossa letkaa johtaa kokenut ja koulutettu vetäjä, joka toimii tunnustelijana ja tuulenhalkojana. Pitkille luisteluretkille ja haastaviin olosuhteisiin tarvitaan hyvää peruskuntoa ja hyvät luistelutaidot.
Lue lisää luistelusta
Aikuisten luistelutoiminta (Suomen Taitoluisteluliitto)
Retkiluistelu (Suomen Latu)
Matkaluisteluradat (Luisteluliitto)
Päivitetty: 15.2.2022