Hyppää sisältöön

Kipu ja lääkitys

Joidenkin lääkkeiden käyttäminen saattaa lisätä kaatumisen riskiä. Lääkeaineet voivat aiheuttaa sivuvaikutuksena esimerkiksi huimausta, väsymystä tai heikentää asennonhallintaa, mikä lisää kaatumisalttiutta. Myös monilääkitys, eli useiden lääkkeiden käyttäminen samanaikaisesti, on kaatumisen vaaratekijä. Lääkityksen ajantasaisuuden säännöllinen tarkistaminen on tärkeä osa iäkkäiden kaatumisten ehkäisyä.

Tälle sivulle on koottu eri järjestöjen ja muiden toimijoiden tuottamaa kivun hoitoon ja lääkitykseen liittyvää materiaalia, jota myös järjestö- ja yhdistystoimijat voivat hyödyntää oman kaatumisten ehkäisytyönsä tukena.

Materiaaleja kivuhoidon ja lääkityksen tueksi 

Alueellinen kaatumisten ehkäisyverkosto AKE

AKE-verkoston julkaisema kaatumisvaaraa lisäävien lääkkeiden -tarkistuslista on päivitetty vuonna 2022. Listalle on koottu lääkeaineita, joilla tiedetään olevan kaatumisvaaraa lisäävä vaikutus. 

Selkäliitto

Selkäkanavalta löydät tietoa selkäkivusta, jumppaohjeita selkäkivun helpottamiseen ja selän vahvitamiseen. Liikkeet sopivat myös iäkkäiden ihmisten liikuntaan. 

Terveyskylän Kivunhallintatalo 

Kivunhallintatalosta löydät tietoa erilaisista kiputilanteista ja kivun hoidosta sekä erilaisista itsehoitomenetelmistä. 

Oppaita ja verkkosivustoja kivun hoitoon ja lääkityksiin liittyen

Päivitetty: 12.2.2024

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan