Vireys ja jaksaminen ovat kaiken hyvinvoinnin perusta. Pirteänä ja valppaana oleminen vähentää tapaturmariskiä liikunnan aikana. Riittävä palautumisaika on tärkeää myös ylikuormituksesta aiheutuvien vammojen välttämiseksi.
Lepo kaiken perustana
Riittävä lepo ja uni auttavat pysymään virkeänä ja valppaana sekä myös palautumaan liikunnasta. Lähde liikkumaan hyvin levänneenä. Hae hyvä vireystila herättelemällä keho ja mieli liikuntaan alkulämmittelyssä. Liikuntasuorituksen aikana keskity liikkumiseen.
Univaje heikentää vireystilaa ja altistaa loukkaantumisille liikunnan aikana. Huonosti nukutun yön jälkeen kannattaa nopeaa reagointia vaativien pallopelien sijaan käydä vaikka rauhallisella kävelyllä tai tehdä jooga- tai liikkuvuusharjoitteita.
Joskus liikunnan ilo vie mukanaan ja levon merkitys unohtuu. Muista kuitenkin, että kunto kohoaa harjoittelun jälkeen vasta levossa ja riittävä lepo on yhtä tärkeää kuin harjoittelukin. Liian vähäinen lepo altistaa erityisesti rasitusvammoille ja ylikuormitukselle. Näistä toipuminen voi aiheuttaa huomattavan pitkän liikuntatauon.
Ravitsemuksella iso rooli vireyden ja jaksamisen myötä
Terveellisellä ja monipuolisella ravinnolla on suuri rooli hyvän vireystilan ylläpitämisessä. Sopiva energiansaanti ja tasainen ateriarytmi päivän aikana auttavat jaksamaan liikunnan aikana. Liian vähäinen syöminen johtaa helposti energiavajeeseen, mikä altistaa loukkaantumisille ja sairastumisille.
Vältä raskasta syömistä juuri ennen liikuntaa. Liikunnan jälkeen kannattaa syödä kunnollinen ateria ja huolehtia riittävästä nesteensaannista, jotta kehon palautuminen harjoituksesta käynnistyy.
Liikunnan aikana janojuomaksi riittää yleensä pelkkä vesi. Tavallinen liikkuja ei tarvitse erityistä nestetankkausta liikunnan aikana, kunhan muistaa juoda riittävästi vettä pitkin päivää.
Pitkäkestoiseen (yli kaksi tuntia) tai erityisen raskaaseen liikuntaan kannattaa varautua ottamalla mukaan vettä sekä urheilujuomaa tai mehua. Myös hiilihydraattipitoista välipalaa – esimerkiksi banaani, kuivatut hedelmät tai energiapatukka – voi haukata tarvittaessa.
Runsaasti hyödyllistä tietoa aktiiviliikkujan ja urheilijan ravitsemuksesta löydät Terve urheilija -ohjelman sivuilta.
Päivitetty: 4.8.2023