UKK-instituutti toteutti yhteistyössä Eläkeliiton, Luustoliiton, Muistiliiton, Omaishoitajat ja läheiset -liiton sekä Reumaliiton kanssa KaatumisSeula®-hankkeen. Hanke toimi valtakunnallisesti ja paikallisesti. Rahoituksesta vastasi Raha-automaattiyhdistys (nykyinen STEA).
Miksi?
- Kaatumisvammat aiheuttavat inhimillistä kärsimystä.
- Kaatumisvammojen hoito ja kuntoutus on kallista.
- Kaatuminen voi aiheuttaa pelkoa ja rajoittaa iäkkään liikkumista, vaikka siitä ei seuraisikaan vammaa.
- Kaatumispelon seurauksena toimintakyky ja elämänlaatu heikkenevät, jolloin avun, hoidon ja kuntoutuksen tarve kasvaa.
Joka kolmas iäkkäiden kaatuminen ja kaatumisvamma voidaan ehkäistä puuttumalla keskeisimpiin kaatumisten vaaratekijöihin.
Hankkeessa
- Lisättiin iäkkäiden ja heidän läheistensä tietämystä kaatumisen vaaratekijöistä.
- Kartoitettiin olemassa olevia vaaratekijöitä.
- Puututtiin vaaratekijöihin tarkoituksenmukaisin keinoin.
Hankkeessa kehitettiin kolmannen sektorin ja kunnan sosiaali-, terveys- ja liikuntatoimen väliseen yhteistyöhön perustuvia toimintamalleja kuntatasolla.
Hankepaikkakuntina toimivat:
- Seinäjoki (2014–2016)
- Kotka (2015–2016).
Kohderyhmä
KaatumisSeula®-hankkeen kohderyhmänä olivat sekä itsenäisesti että erilaisin tukitoimin asuvat iäkkäät ja heidän läheisensä. Hankkeessa haluttiin tavoittaa myös omaishoitosuhteessa olevia iäkkäitä. Lisäksi hanke tavoitti laajasti järjestöjen ja yhdistysten toimijoita sekä sosiaali- ja terveydenhuollon ja liikuntatoimen ammattilaisia.
Lue lisää KaatumisSeula®-hankkeesta Innokylästä. Tutustu myös hankkeen Kaatumatta paras -päätösseminaarin luentotallenteisiin.
Päivitetty: 2.8.2023