Hyppää sisältöön

Ikääntyneet liikuntapalvelujen käyttäjinä – havaintoja postikyselystä 

Osana Ikä-HYTE-hanketta tehtiin postikysely ikääntyneille kuntalaisille. Kyselyn avulla kerättiin tietoa iäkkäiden liikuntapalveluiden nykytilasta ja tuodaan kuuluviin iäkkäiden kuntalaisten liikkumistapoja, kokemuksia liikuntapalveluiden käytöstä ja toiveita palveluiden kehittämiseen.

Tässä lyhyesti kyselyn keskeiset, liikuntapalvelujen käyttöä koskevat tulokset ja niiden pohjalta luodut toimenpidesuositukset.

Joka toinen hyödynsi liikuntapalveluja 

Kyselyyn vastasi yhteensä 849 65–85-vuotiasta tamperelaista. Liikuntapalveluja käytti naisista 52 % ja miehistä 45 %. Vähiten (42 %) liikuntapalveluja käytti 80–85-vuotiaat. 

Liikuntapalvelujen piiriin tulisi saada enemmän etenkin yli 80-vuotiaita ikääntyneitä, sillä säännöllisellä liikuntaharjoittelulla on positiivisia vaikutuksia toimintakykyyn. 

Eri ikäiset ikääntyneet käyttivät eri tuottajien liikuntapalveluja 

Vastaajista 65–69-vuotiaat käyttivät eniten yksityisiä liikuntapalveluja (19 %). Yli 70-vuotiaat käyttivät eniten kunnan tuottamia liikuntapalveluja (27 %).  

Liikuntapalvelujen tarjontaa tulisi olla ikääntyneille sekä yksityisellä että julkisella puolella. Kaikkia palvelutarjoajia tarvitaan, jotta ikääntyvälle väestölle on löydettävissä myös tulevaisuudessa riittävästi palveluita. 

Valtaosa ei tiennyt tai tuntenut liikuntapalveluja 

34 % kyselyyn vastanneista oli sitä mieltä, että heillä ei ole riittävästi tietoa ikäryhmälleen suunnatuista liikuntapalveluista. Heikointa palvelujen tunteminen oli nuorimmassa ikäluokassa (56 %). Kuitenkin 43 % arvioi, että ikäryhmälleen tarkoitetut liikuntapalvelut ovat riittäviä omaan tarpeeseen. 

Palveluista tulisi viestiä ja niitä tulisi markkinoida tehokkaammin ikääntyneille. Viestimisessä ja markkinoinnissa olisi hyvä huomioida kohderyhmälähtöisyys. 

Eniten tietoa liikuntapalveluista saatiin esitteiden ja lehtimainosten kautta 

Puolet (51 %) vastaajista sai eniten tietoa lehtimainoksista tai kotiin jaetuista esitteistä. Verkosta eniten tietoa sai vain pieni osa (7 %) ikääntyneistä. 

Esitteet ja lehtimainokset tulisi säilyttää, kun viestitään ikääntyneille liikuntapalveluista. 

Ikääntyneiden keskuudessa omaehtoinen liikkuminen oli suosituinta, mutta myös ohjattua liikuntaa toivotaan 

Yli puolet vastaajista (59 %) kertoi liikkuvansa vain omaehtoisesti. Omaehtoiseen liikkumiseen käytettiin etenkin lähikatuja (60 %), kotia (43 %) ja luontopolkuja (34 %). Ohjattuun liikkumiseen käytti 10 % kaupungin sisäliikuntatiloja ja uimahalleja. Sopivimmiksi paikoiksi liikkumiselle mainittiin itseä lähellä olevia liikkumispaikkoja. Etenkin omaehtoiseen liikkumiseen soveltuvia lähiliikuntapaikkoja tulisi lisätä ja kehittää. 

Mieluisin liikuntapalvelu ikääntyneille olisi kuntosalitoiminta (26 %). Myös ohjattu jumppa (18 %) sekä luontoliikunta ja retkeily (18 %) olisivat mieluisia liikkumisen muotoja ikääntyneille. Erityisesti kuntosalitoiminnalle ja ohjatulle jumpalle olisi enenevissä määrin kysyntää. 

Liikuntakaveri edistäisi erityisesti ikääntyneiden omaehtoista liikkumista 

Liikuntakaveri edistäisi joka neljännen (26 %) omaehtoista liikkumista. Liikuntakaveri edistäisi myös ohjattuun liikuntaan osallistumista 22 %:lla. Ikääntyneille suunnattuja liikuntaluotsipalveluja tai vastaavia tulisi lisätä, jotta vertaisohjaajan kanssa liikkumiseen olisi mahdollisuus enenevissä määrin mahdollisuuksia. 

Näin kysely tehtiin  

Syksyllä 2023 Ikä-HYTE-hanke toteutti yhdessä hankekumppaninsa Tampereen kaupungin kanssa postikyselyn 65–85-vuotiaille tamperelaisille. Kyselyn tavoitteena oli tuottaa tietoa iäkkäiden liikuntapalveluiden nykytilasta ja tuoda kuuluviin iäkkäiden kuntalaisten liikkumistapoja, kokemuksia liikuntapalveluiden käytöstä ja toiveita palveluiden kehittämiseen. Kyselylomake lähetettiin väestötietojärjestelmään pohjautuen satunnaisesti 2 000:lle kohdejoukkoon kuuluvalle Tampereen alueella. Kyselyn vastaanottajien oli mahdollista vastata kyselyyn joko paperisella vastauslomakkeella tai netissä. Kysely toimii Ikä-HYTE-hankkeessa kehitettävän palvelupolun muotoilun apuna. 

Ikä-HYTE-hanke rahoitetaan sosiaali- ja terveysministeriön terveyden edistämisen määrärahalla. Postikyselyn postituksen ja tietojen siirtämisen paperilomakkeilta digitaaliseen muotoon rahoitti Tampereen kaupungin liikuntapalvelut. Kysymysten laadinnasta ja aineistojen analysoinneista sekä raportoinnista ovat vastanneet UKK-instituutin asiantuntijat. 

Lisätiedot: 
hankekoordinaattori Julia Ben Khalifa, Ikä-HYTE-hanke / UKK-instituutti 

Ikä-HYTE-hankkeen tavoitteena on kehittää kuntaan palvelupolku, joka edistää ikääntyneiden liikkumista ja kaatamisten ehkäisyä. Palvelupolun avulla voidaan selkeyttää ja tukea ikääntyneiden liikuntapalvelujen koordinointia ja toteutusta kunnan, hyvinvointialueen, sote-palveluiden, järjestöjen sekä muiden yhteistyökumppaneiden välillä. 

Kuva: UKK-instituutti / Anssi Mäkinen

Päivitetty: 30.9.2024

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan