Hyppää sisältöön

Järjestöille

Tukea ja työkaluja liikkumisen edistämiseen järjestöissä 

Järjestöportaali kokoaa UKK-instituutin sivustolta tietoa ja menetelmiä liikunnan ja terveyden edistämiseen järjestöissä ja yhdistyksissä. Se tarjoaa muun muassa vinkkejä matalan kynnyksen neuvonta- ja ohjaustoimintaan.  

Portaali on suunnattu erityisesti sosiaali- ja terveysjärjestöjen liikunnan kehittämistyössä mukana oleville ammattilaisille, vapaaehtoisille ja vertaisohjaajille.  

Portaalin rakentamisen rahoitti STEA.

Sukella järjestöportaalin sisältöihin ja hyödynnä järjestössäsi!  

Taukojumpat ja liikkumisvinkit 

Liikuskelua ja paikallaanolon tauottamista tulee tehdä joka päivä – mitä useammin, sen parempi. 

Osio sisältää UKK-instituutissa ja UKK-instituutin hankkeissa tuotettuja taukojumppia sekä muita liikkumisvinkkejä. 

Selän terveys: Oma selkä -ohjelma 

Oma selkä -ohjelma tarjoaa tutkittua tietoa selkävaivoista, vinkkejäselkäkivun omatoimiseen hoitoon ja harjoitusvideoita selän lihaskunto- ja liikkuvuusharjoitteluun. 

Suomalaisten liikkuminen 

Osio kokoaa tutkittua tietoa eri-ikäisten suomalaisten liikkumisesta, paikallaanolosta ja liikkumattomuuden kustannuksista. Hyödynnä tuoretta tietoa esimerkiksi järjestösi suunnittelu- ja vaikuttamistyössä. 

Liikkumisen suositukset 

Liikkumisen suositukset kiteyttävät tutkittuun tietoon perustuen terveyden kannalta tarvittavan viikoittaisen liikkumisen määrän ja antavat esimerkkejä liikkumisen muodoista. Käytä suosituksia apunasi esimerkiksi järjestösi toiminnan ja neuvontamateriaalien suunnittelussa. 

Elintapaohjaus järjestöissä 

Tutustu sosiaali- ja terveysjärjestöissä ja niiden kanssa yhteistyössä tehtävään elintapaohjaukseen. Lue Terveysliikuntauutiset järjestöille -teemalehden kirjoituksia, katso syksyllä 2019 toteutetun elintapapilotin järjestökohtaiset loppuraportit ja poimi ideoita oman järjestösi toimintaan. 

Iäkkäiden kaatumisten ehkäisy 

Kaatumisseula.fi:n järjestöosio tarjoaa kaatumisten ehkäisyyn liittyvää sisältöä ja materiaaleja, jotka ovat hyödynnettävissä yhdistystyössä esimerkiksi erilaisissa ryhmissä, tapahtumissa ja vertaisohjauksessa. 

Kunnon testaaminen järjestötoiminnassa 

Kunnon nykytilan selvittäminen antaa turvallisen perustan liikkumisen lisäämiseen.  

UKK 6 min -kävelytestillä arvioit helposti ja luotettavasti terveiden aikuisten kestävyyskuntoa. Ota avuksesi kävelytestin tukimateriaalit: opas, ohjevideo, testikortti ja tuloslaskuri. 

Katso myös lihasvoiman, notkeuden ja tasapainon perustestien ohjevideot.

Liikunnan ohjaaminen järjestöissä 

Vertaisilla on suuri rooli suomalaisten liikuttajina. Vertaisohjaajan tietopaketti ja liikepankki antavat tietoa, työkaluja ja ideoita yhdistyksissä liikuntaa ohjaaville vertaisille.

Lue ohjaamisesta ja katso liikepankin videoista ideoita kuntojumpan ja kuntopiirin vetämiseen sekä kepin, kuminauhan ja tuolin kanssa jumppaamiseen.

Koulutusta ja koulutusmateriaalia järjestöille 

UKK-instituutti on tarjonnut SOSTEn jäsenjärjestöille maksutonta koulutusta eri muodoissa liikunnan ja terveyden edistämiseen. 

Seuraa UKK-instituutin tarjontaa järjestöille 

Tilaa järjestöjen liikunnanedistäjille suunnattu sähköinen uutiskirje:

Tutustu verkoston edellisiin kirjeisiin: 

Seuraa UKK-instituutin sosiaalisen median kanavia: InstagramFacebookTwitter 

Osallistu portaalin kehittämiseen 

UKK-instituutti haluaa kehittää järjestöportaalista sosiaali- ja terveysjärjestöille toimivan oikopolun liikunnan ja terveydenedistämisen tietoon ja aineistoihin. Kerro oman järjestösi liikkumisen edistämisen aineistoista tai palveluista, joita voisimme täydentää portaaliin. 

Päivitetty: 23.3.2021

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan