Hyppää sisältöön

Järjestöille

Tukea ja työkaluja liikkumisen edistämiseen järjestöissä 

Järjestöportaali kokoaa UKK-instituutin sivustolta tietoa ja menetelmiä liikunnan ja terveyden edistämiseen järjestöissä ja yhdistyksissä. Se tarjoaa muun muassa vinkkejä matalan kynnyksen neuvonta- ja ohjaustoimintaan.  

Portaali on suunnattu erityisesti sosiaali- ja terveysjärjestöjen liikunnan kehittämistyössä mukana oleville ammattilaisille, vapaaehtoisille ja vertaisohjaajille.  

Portaalin rakentamisen rahoitti STEA. Portaalin sisällöt täydentyvät viikoittain alkuvuoden 2020 aikana. 

Sukella järjestöportaalin sisältöihin ja hyödynnä järjestössäsi!  

Taukojumpat ja liikkumisvinkit 

Liikuskelua ja paikallaanolon tauottamista tulee tehdä joka päivä – mitä useammin, sen parempi. 

Osio sisältää UKK-instituutissa ja UKK-instituutin hankkeissa tuotettuja taukojumppia sekä muita liikkumisvinkkejä. 

Selän terveys: Oma selkä -ohjelma 

Oma selkä -ohjelma tarjoaa tutkittua tietoa selkävaivoista ja harjoitusvideoita selän omatoimiseen lihaskunto- ja liikkuvuusharjoitteluun. 

Osio täydentyy vuonna 2020 mm. tuomalla selkävaivojen omatoimisen hallinnan avuksi vinkkejä arkeen ja neuvontaa selkävaivoihin. 

Suomalaisten liikkuminen 

Osio kokoaa tutkittua tietoa eri-ikäisten suomalaisten liikkumisesta, paikallaanolosta ja liikkumattomuuden kustannuksista. Hyödynnä tuoretta tietoa esimerkiksi järjestösi suunnittelu- ja vaikuttamistyössä. 

Liikkumisen suositukset 

Liikkumisen suositukset kiteyttävät tutkittuun tietoon perustuen terveyden kannalta tarvittavan viikoittaisen liikkumisen määrän ja antavat esimerkkejä liikkumisen muodoista. Käytä suosituksia apunasi esimerkiksi järjestösi toiminnan ja neuvontamateriaalien suunnittelussa. 

Elintapaohjaus järjestöissä 

Tutustu sosiaali- ja terveysjärjestöissä ja niiden kanssa yhteistyössä tehtävään elintapaohjaukseen. Lue Terveysliikuntauutiset järjestöille -teemalehden kirjoituksia, katso syksyllä 2019 toteutetun elintapapilotin järjestökohtaiset loppuraportit ja poimi ideoita oman järjestösi toimintaan. 

Iäkkäiden kaatumisten ehkäisy 

Kaatumisseula.fi:n järjestöosio tarjoaa kaatumisten ehkäisyyn liittyvää sisältöä ja materiaaleja, jotka ovat hyödynnettävissä yhdistystyössä esimerkiksi erilaisissa ryhmissä, tapahtumissa ja vertaisohjauksessa. 

Kunnon testaaminen järjestötoiminnassa 

Kunnon nykytilan selvittäminen antaa turvallisen perustan liikkumisen lisäämiseen.  

UKK 6 min -kävelytestillä arvioit helposti ja luotettavasti terveiden aikuisten kestävyyskuntoa. Ota avuksesi kävelytestin tukimateriaalit: opas, ohjevideo, testikortti ja tuloslaskuri. 

Osio täydentyy vuonna 2020. 

Liikunnan ohjaaminen järjestöissä 

Vertaisilla on suuri rooli suomalisten liikuttajina. Vertaisohjaajan tietopaketti antaa tietoa ja työkaluja yhdistyksissä liikuntaa ohjaaville vertaisille. Voit hyödyntää kokoamamme paketin ensimmäistä versiota, joka on kommentoitavana muutamilla järjestötoimijoilla. 

Vuonna 2020 täydentyviä sisältöalueita 

  • Kävelyn ja pyöräilyn edistäminen 

Koulutusta ja koulutusmateriaalia järjestöille 

UKK-instituutti tarjoaa SOSTEn jäsenjärjestöille maksutonta koulutusta eri muodoissa liikunnan ja terveyden edistämiseen. 

Seuraa UKK-instituutin tarjontaa järjestöille 

Tilaa järjestöjen liikunnanedistäjille suunnattu sähköinen uutiskirje:

Tutustu verkostokirjeen edellisiin viesteihin: 

Seuraa UKK-instituutin sosiaalisen median kanavia: InstagramFacebookTwitter 

Osallistu portaalin kehittämiseen 

UKK-instituutti haluaa kehittää järjestöportaalista sosiaali- ja terveysjärjestöille toimivan oikopolun liikunnan ja terveydenedistämisen tietoon ja aineistoihin. Voi auttaa meitä kehittämisessä antamalla palautetta nykyisestä portaalista ja kertomalla ideasi portaalin kehittämiseksi järjestöportaalin palautelaariin. 

Päivitetty: 29.10.2020

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan