Terveyskunnolla tarkoitetaan fyysisen kunnon osa-alueita, jotka ovat yhteydessä terveyteen tai toimintakykyyn ja joihin liikkuminen vaikuttaa myönteisesti.
Terveyskunto koostuu monesta osa-alueesta
Aerobinen eli kestävyyskunto on terveyskunnon osa-alueista tutkituin ja tunnetuin. Kestävyyskunto tarkoittaa hengitys- ja verenkiertoelimistön suorituskykyä, jota voidaan arvioida esimerkiksi UKK 6 min -kävelytestillä tai Cooperin testillä.
Motorinen kunto eli liikehallinta käsittää tasapainon, asennon ja liikkeiden hallinnan, koordinaation, rytmikyvyn ja liikenopeuden eli ketteryyden.
Tuki- ja liikuntaelimistön kunto kattaa lihasvoiman, lihaskestävyyden, notkeuden ja luuston lujuuden.
Kehon koostumuksella tarkoitetaan sopivaa painoa ja rasvakudoksen jakautumista kehossa.
Aineenvaihdunnalla tarkoitetaan etenkin hiilihydraatti(sokeri)- ja rasva-aineenvaihduntaa. Fyysinen aktiivisuus on tapa lisätä yksilön energiankulutusta.
Osa-alueista kokonaisuuteen
Terveyskunnon osa-alueet vaikuttavat toinen toisiinsa. Esimerkiksi aineenvaihdunta vaikuttaa kestävyyskuntoon ja kehon koostumukseen. Lihasvoima ja kestävyyskunto puolestaan vaikuttavat aineenvaihduntaan. Verkkosivuilla tarkastellaan kutakin kunnon osa-aluetta erikseen. Aineenvaihduntaa käsitellään kestävyyskunnon, kehon koostumuksen ja tuki- ja liikuntaelimistön kunnon yhteydessä.
Tutustu
Päivitetty: 16.1.2025