Vaikka monet ikääntyneet ymmärtävät tasapainoharjoittelun tärkeyden, säännöllinen harjoittelu jää usein puutteelliseksi. Lähes puolet vastaajista kertoi pelkäävänsä kaatumista ulkona liikkuessaan. Nämä selvisivät Ikä-HYTE-hankkeen kyselystä iäkkäille tamperelaisille. Kaatumisten ehkäisy tulisi ottaa iäkkäiden kanssa puheeksi ja suunnitella osaksi iäkkäiden palveluja.
Osana Ikä-HYTE-hanketta tehtiin postikysely ikääntyneille kuntalaisille. Tampereen kaupungin kanssa toteutetun kyselyn avulla kerättiin tietoa muun muassa iäkkäiden liikkumisvarmuudesta, joka on tärkeässä roolissa liikkumisen edistämisessä.
Havaintoja liikkumisvarmuudesta
Kyselyn liikkumisvarmuutta käsitelleiden kysymysten vastauksista nousi esiin seuraavia havaintoja, joihin ammattilaisten tulisi kiinnittää huomiota:
- Iäkkään kokemus omasta tasapainosta tulisi ottaa puheeksi.
- Iäkkään kaatumisen pelko tulisi tunnistaa.
- Liikuntapaikat ja -tilat tulisi suunnitella turvallisiksi ja esteettömiksi.
- Iäkkäitä tulisi ohjata säännölliseen tasapainoharjoitteluun.
- Kaatumisten ja kaatumisvammojen ehkäisy tulisi ottaa iäkkäiden kanssa puheeksi ja suunnitella osaksi iäkkäiden palveluja.
Tässä lyhyesti keskeiset tulokset ja niiden pohjalta luodut toimenpidesuositukset:
Iän myötä tasapaino koetaan heikommaksi
Nuorimmassa vastaajaryhmässä (65–69-vuotiaat) yli 90 % koki tasapainonsa hyväksi tai erittäin hyväksi liikkuessaan sisällä ja ulkona. Vanhimmassa ikäryhmässä (80–85-vuotiaat) enää 67 % koki tasapainonsa hyväksi tai erittäin hyväksi ulkona.
Iäkkään kokemus tasapainosta tulisi ottaa puheeksi ja kannustaa tasapainoharjoitteluun. Kotona asuvilla iäkkäillä voima- ja tasapainoharjoittelu on yksi kustannusvaikuttavimmista kaatumisten ehkäisykeinoista.
Pelko kaatua lisääntyy ikääntyessä
Lähes neljäsosa pelkäsi kaatumista sisällä ja lähes puolet pelkäsi kaatumista ulkona.
Iäkkään kaatumisen pelko tulisi tunnistaa. Iäkkäiden kaatumispelon kartoitukseen ja kuntoutuksen seurantaan voidaan suositella kaatumishuolestuneisuutta mittaavaa Falls Efficacy Scale International (FES-I)-kyselyä, jonka löydät UKK-instituutin aineistopankista.
Liikkumisen apuvälineitä käytetään etenkin ulkona
Kolmasosa käytti ulkona liikkumisen apuvälinettä. Sisällä puolestaan apuvälineen käyttö oli vähäisempää (15 %). Suosituin liikkumisen apuväline oli kävelysauvat, joita käytettiin etenkin ulkona liikuttaessa.
Liikuntapaikkojen ja -tilojen suunnittelussa tulisikin perustua turvallisuuteen ja esteettömyyteen, jotta niissä olisi mahdollista liikkua fyysisen toimintakyvyn tasosta ja apuvälineiden käytöstä riippumatta.
Tasapainoharjoittelun tärkeys tiedetään, mutta toteutuminen ontuu
Kyselyyn vastanneista 94 % tiesi, että liikunnalla voidaan ehkäistä kaatumisia. 62 % teki tasapainoharjoittelua vähintään 1–2 kertaa viikossa.
Yli 65-vuotiaiden liikkumisen suosituksen mukaan lihasvoimaa, tasapainoa ja notkeutta sisältävää liikkumista tulisi tehdä ainakin kahdesti viikossa.
Iäkkäitä tulisi ohjata säännölliseen tasapainoharjoitteluun, jotta harjoittelulla voidaan saada aikaan toimintakyvyn muutoksia.
Kaatumiset ovat yleisiä
Vastaajista kolmasosa oli kaatunut viimeisen puolen vuodenaikana vähintään kerran ja lähes viidesosa oli saanut kaatumisista fyysisiä vammoja.
Kaatumisten ja kaatumisvammojen ehkäisy tulisi ottaa iäkkäiden kanssa puheeksi ja suunnitella osaksi iäkkäiden palveluja.
Näin kysely toteutettiin
Kohdejoukko 65–85-vuotiaat tamperelaiset
Ikäryhmät 65–69-, 70–74-, 75–79- ja 80–85-vuotiaat
Ajankohta syys–lokakuu 2023
Toteutus
- kyselylomake väestötietojärjestelmään pohjautuen
satunnaisesti 2 000:lle kohdejoukkoon kuuluvalle - vastaajamäärä 849 (43 %)
- mahdollisuus vastata paperisella lomakkeella
tai nettilomakkeella
Ikä-HYTE-hanke rahoitetaan sosiaali- ja terveysministeriön terveyden edistämisen määrärahalla. Postikyselyn postituksen ja tietojen siirtämisen paperilomakkeilta digitaaliseen muotoon rahoitti Tampereen kaupungin liikuntapalvelut. Kysymysten laadinnasta ja aineistojen analysoinneista sekä raportoinnista ovat vastanneet UKK-instituutin asiantuntijat.
Lisätiedot:
hankekoordinaattori Julia Ben Khalifa, Ikä-HYTE-hanke / UKK-instituutti
Hankeinfo: Ikä-HYTE-hankkeen tavoitteena on kehittää kuntaan palvelupolku, joka edistää ikääntyneiden liikkumista ja kaatamisten ehkäisyä. Palvelupolun avulla voidaan selkeyttää ja tukea ikääntyneiden liikuntapalvelujen koordinointia ja toteutusta kunnan, hyvinvointialueen, sote-palveluiden, järjestöjen sekä muiden yhteistyökumppaneiden välillä.
Kuva: UKK-instituutti / Studio Reetta Muranen
Päivitetty: 7.1.2025