Hyppää sisältöön

Testi: Yhden jalan seisonta

Liikehallintakykytestit: staattinen tasapaino

Yhdellä jalalla seisominen on terveyskuntotesti, joka arvioi vartalon pystyasennon hallintaa normaalia seisoma-asentoa kapeammalla tukipinnalla. Tasapaino on tärkeä osa fyysistä kuntoa ja suorituskykyä. Tasapainon heikkeneminen on yksi liikkumisvaikeuksien ja kaatumistapaturmien riskitekijä, erityisesti ikääntyvillä henkilöillä.

Välineet

sekuntikello

Suoritusohjeet

Testi tehdään kengät jalassa. Testattava henkilö valitsee, kummalla jalalla seisoo. Kantapää nostetaan vastakkaisen jalan polvitaipeen (nivelrako) korkeudelle. Jalkaterä lepää säären sisäsivua vasten ja polvi on kiertyneenä ulospäin. Kädet roikkuvat vapaana sivulla ja silmät ovat auki.

Testiohje

”Nosta kantapää vastakkaisen jalan polvitaipeen korkeudelle, nivelraon kohdalle. Jalkaterä lepää säären sisäsivua vasten ja polvi on kiertyneenä ulospäin. Kädet roikkuvat vapaana sivulla.

Seiso mahdollisimman liikkumatta, käytä käsiä tasapainon säilyttämiseen vain tarvittaessa. Älä nosta käsiä hartiatason yläpuolelle.

Ilmoitan, kun testisuorituksen maksimiaika 60 sekuntia on kulunut, jolloin voit lopettaa testin.”

Harjoittelu ja suoritusten lukumäärä

Testaaja näyttää suorituksen. Ennen testiä testattava henkilö totuttelee oikeaan asentoon ja valitsee paremmalta tuntuvan jalan tukijalaksi. Testiin kuuluu kaksi suoritusta, paitsi jos ensimmäisen suorituksen aika on 60 sekuntia, joka jää tulokseksi.

Mittaustekniikka

Testin maksimikesto on 60 sekuntia. Testaaja käynnistää ajanoton, kun testattava on saavuttanut oikean testiasennon. Ajanotto pysäytetään, kun testattava menettää tasapainonsa (jalkaterä irtoaa tukijalan säärestä) tai kun 60 sekuntia on saavutettu.

Katso ohjevideo yhden jalan seisontatestin suorittamisesta.

Testin ohjevideo: yhdellä jalalla seisominen

UKK-terveyskuntotestit-oppaasta (2022) löydät tarkat testiohjeet, testistä pois sulkemisen kriteerit ja viitearvot naisille ja miehille ikäryhmittäin. Tutustu ja tilaa opas UKK-instituutin verkkokaupasta.

Päivitetty: 22.2.2024

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan