Hyppää sisältöön

Räätälöidysti liikkumaan – työkykyä ja terveyttä edistävä hanke

Räätälöidysti liikkumaan on UKK-instituutin ja Nokian kaupungin yhteinen liikuntaneuvontahanke kuntatyöntekijöiden työkyvyn edistämiseksi ja sairauspoissaolojen vähentämiseksi. Tavoitteena oli selvittää hankkeessa käyttöönotetun liikuntalähetteen ja henkilökohtaisen liikkumissuunnitelman vaikuttavuutta.

Räätälöidysti liikkumaan -hankkeen suunnittelu käynnistyi vuonna 2017, kun Nokian kaupungin työntekijöiden tuki- ja liikuntaelinsairauksista aiheutuneet poissaolot lisääntyivät huomattavasti. Tämän seurauksena Nokian kaupunki kehitti uudenlaisen yhteistyömallin henkilöstöhallinnon, työterveyshuollon (Terveystalo) ja liikuntapalveluiden kanssa.

Käyttöön otettiin liikuntalähete, jolla työntekijät ohjataan työterveyshuollosta liikuntaneuvontaan Nokian kaupungin liikuntapalveluihin. Hankkeen tavoitteena oli selvittää toimintatavan vaikuttavuutta sekä yksilön että yhteiskunnan näkökulmasta.

Hankkeen tavoitteena oli henkilökohtaisesti räätälöidyn liikuntaneuvonnan avulla

  • parantaa työkykyä
  • vähentää tuki- ja liikuntaelinsairauksista aiheutunutta kipua ja rasittuneisuutta
  • vähentää sairauspoissaoloja.

Tutkimuksen toteutus

Satunnaistettuun kontrolloituun interventioon osallistui 185 tuki- ja liikuntaelinoireista kärsivää ja alentuneen työkyvyn omaavaa Nokian kaupungin työtekijää. Vuosina 2018–2021 toteutettuun tutkimukseen osallistuneet arvottiin kahteen ryhmään, liikuntaneuvonta- ja vertailuryhmään.

Intervention kesto oli 6 kuukautta, jonka aikana liikuntaneuvontaryhmäläiset kävivät kaksi kertaa yksilöllisessä neuvonnassa ja saivat lainaksi interaktiivisen ExSed-liikemittarin, joka älypuhelimen avulla mahdollisti oman päivittäisen fyysisen aktiivisuuden seuraamisen. Lisäksi interventioryhmäläiset saivat henkilökohtaisiin kuntotestituloksiin perustuvan liikkumissuunnitelman. Kontrolliryhmä jatkoi liikkumistaan kuten aikaisemminkin.

Tutkimusmittaukset toteutettiin kaikille osallistujille tutkimuksen alussa ja 6 kuukauden jälkeen. Vaikuttavuuden arvioimiseksi mittaukset toistettiin vuoden ja kahden vuoden kuluttua tutkimuksen alkamisesta.

Hyvä kestävyyskunto vähentää kuntatyöntekijöiden sairauspoissaoloja ja parantaa työkykyä

Ennen varsinaisen tutkimuksen alkua poikkileikkaustutkimuksella selvitettiin liikkumisen ja kestävyyskunnon yhteyttä sairauspoissaoloihin, työkykyyn ja elämänlaatuun.

Päätulos: Poikkileikkaustutkimuksen mukaan parhaaseen kestävyyskunnon kolmannekseen kuuluvilla työntekijöillä oli kolme kertaa vähemmän sairauspoissaoloja huonompaan kolmannekseen verrattuna. Vastaavasti hyvä tai keskimääräinen kestävyyskunto oli yhteydessä parempaan työkykyyn.

Euroiksi muutettuna sairauspoissaolojen mediaanikustannus oli parhaaseen kuntokolmannekseen kuuluvilla 67 % pienempi huonompaan kolmannekseen verrattuna. Lisäksi hyvä kestävyyskunto ja runsas reippaan ja rasittavan liikkumisen määrä olivat yhteydessä parempaan fyysiseen elämänlaatuun.

Tiedote: Lue lisää poikkileikkaustutkimuksen keskeisistä tuloksista 15.8.2022 julkaistusta UKK-instituutin tiedotteesta

Alkuperäinen julkaisu: Kolu P, Raitanen J, Sievänen H, Tokola K, Vähä-Ypyä H, Nieminen E, Vasankari T. Cardiorespiratory fitness is associated with sickness absence and work ability. Occup Med (Lond). 2022 Oct 18;72(7):478–485. DOI: 10.1093/occmed/kqac070

Vastaava tutkija

Jaana Suni (2017–2020), Tommi Vasankari (2020–)

Muut hankkeen julkaisut

Kolu, P. Hyvä kestävyyskunto vähentää työntekijöiden sairauspoissaoloja ja parantaa työkykyä. Nokia -Räätälöidysti liikkeelle. Tutkimusuutinen Suomen Olympiakomitean Toimintakykyinen Suomi verkkosivustolla, 2024.

Kolu P. Työntekijän hyvä kestävyyskunto vähentää sairauspoissaoloja. STYLE-tutkimus, blogiteksti, 2022.

13.1.2025

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan