Hyppää sisältöön

Ikääntyneiden liikkumisen toimijoiden kartoitus systeemikartan avulla

Ikä-HYTE-hankkeessa kartoitettiin ikäihmisten liikuntapalvelujen toimijakenttää Tampereella. Monialaisessa tiimissä laadittu systeemikartta toi näkyväksi toimijoita, näiden välistä vuorovaikutusta ja tulevaisuuden mahdollisuuksia.

Ikä-HYTE-hankkeessa on tavoitteena luoda ikääntyneiden liikkumista edistävä ja kaatumisia ehkäisevä palvelupolku. Erityiseksi kehittämisen kohteeksi on nostettu potentiaalisten toimijoiden esiintuominen palveluverkossa sekä ikääntyneiden liikkumisen palvelujen ekosysteemin mahdollisuuksien hyödyntäminen laajemmin. 

Kohti yhtenäistä toimijaverkkoa systeemikartan avulla

Systeemikartan lähtökohtana on tarkastella organisaatioiden ja niiden ympärillä toimivien muiden organisaatioiden välisiä vuorovaikutussuhteita ja vuorovaikutuksen suuntaan. Se on visuaalinen kuvaus, joka auttaa havaitsemaan toimijoita ja tuo näkyväksi yhteistyörakenteet. Lisäksi systeemikartan avulla voi arvioida yhteistyön ja toiminnan muutoksia. Lue lisää systeemikartan käytöstä terveyden edistämisen osiosta.

Yksi Ikä-HYTE-hankkeen osatavoitteista on kunnan ja muiden toimijoiden yhteistyön kehittäminen. Hankkeelle oli tärkeä saada ajantasainen tieto Tampereella ikääntyneen liikkumisen parissa toimivista tahoista. Systeemikarttaa käytettiin hankkeessa apukeinona saada ikääntyneiden liikkumisen toimijoita ja toimijoiden välistä yhteistyötä näkyväksi Tampereen kaupungin liikuntapalvelujen näkökulmasta.

Miten systeemikartta tehtiin Ikä-HYTE-hankkeessa?

Systeemikartan työvaiheet 

  1. Tavoitteiden määrittely
    Liikkeelle lähdettiin tavoitteiden määrittelystä. Tässä hankkeessa oli tavoitteena mallintaa ikääntyneiden liikuntapalveluiden toimijoiden välinen yhteistyö ja sen mahdollisuudet Tampereen alueella.
  1. Toimijoiden tunnistaminen
    Tämän jälkeen siirryttiin itse toimijoiden tunnistamiseen. Ikä-HYTE-hankkeessa kuvattiin kaikki ikääntyneiden liikuntapalveluihin linkittyvät toimijat Tampereen alueella.​
  1. Yhteistyön määrittely 
    Kun toimijat oli löydetty, siirryttiin yhteistyön ja toimijoiden välisen vuorovaikutuksen määrittelyyn. Ikä-HYTEssä tarkasteltiin yhteistyön suuntaa toimijoiden välillä.​
  1. Kartan laatiminen
    Tässä vaiheessa muodostettiin lopullinen kartta, jossa toimijat on ryhmitelty ja heidän välinen yhteistyönsä havainnollistettu.
  1. Tunnista kehityskohteiden ja mahdollisuuksien 
    Lopuksi karttaa tarkastelemalla pyrittiin tunnistamaan kehityskohteita ja mahdollisuuksia yhteistyölle tulevaisuudessa.

Katso oheisesta videosta, kuinka Ikä-HYTE-hankkeessa systeemikartta toimi erityisesti keinona tunnistaa ikääntyneiden liikkumisen toimijoita ja tuoda heidän välistä vuorovaikutustaan näkyväksi. Keskiössä tämän systeemikartan mallintamisessa oli Tampereen kaupungin liikuntapalvelujen lähtökohta ja ikääntyneiden liikkuminen. Video esittelee lopullisen kartan laatimisen vaihe vaiheelta.

Mitä systeemikartasta saatiin? 

Systeemikartta

  • toi esiin yhteistyön mahdollisuuksia ja teki toimijoiden välisen yhdyspintatuen näkyväksi
  • auttoi määrittämään keiden toimijoiden välistä yhteistyötä halutaan tulevaisuudessa vahvistaa
  • havainnollisti liikuntapalvelujen roolia kokoavana toimijana Tampereella.

Lisäksi Tampereella on käynnistetty ikääntyneiden liikuttajien toimijaverkostoa systeemikartan avulla löydettyjen toimijoiden kesken.

Päivitetty: 28.3.2025

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan