Liikkumisvarmuuden edistämisessä osana ikääntyneille suunnattuja palveluja löytyy kehittämiskohteita, selviää Ikä-HYTE-hankkeen postikyselystä. Kyselyn tulokset osoittavat, että vaikka monet ikääntyneet ymmärtävät tasapainoharjoittelun tärkeyden, harjoittelun säännöllinen toteuttaminen jää usein puutteelliseksi. Samalla lähes puolet vastaajista kertoi pelkäävänsä kaatumista ulkona liikkuessaan.
Toimintakyvyn edistäminen ja kaatumisten ehkäisy tulisi suunnitella osaksi iäkkäiden palveluja, jotta kaatumisia ja kaatumisvammoja voitaisiin ehkäistä. UKK-instituutin Ikä-HYTE-hankkeen kyselyyn vastanneista iäkkäistä joka kolmas oli kaatunut viimeisen puolen vuoden aikana ja joka viides saanut kaatumisista fyysisiä vammoja.
Iän myötä tasapainon koetaan heikkenevän: nuorimmista, 65–69-vuotiaista, vastaajista yli 90 % koki tasapainonsa hyväksi sekä sisällä että ulkona, mutta 80–85-vuotiaista vastaajista vain 67 % koki tasapainonsa hyväksi ulkona liikkuessaan. Kaatumisen pelko kasvaa myös iän myötä. Lähes puolet vastaajista pelkää kaatumista ulkona ja joka neljäs sisätiloissa.
Apuvälineet edistävät liikkumisen turvallisuutta ja varmuutta. Lisäksi esteettömillä ja turvallisilla liikuntatiloilla ja -paikoilla voidaan tukea ikääntyneiden liikkumista. Säännöllisellä liikuntaharjoittelulla voidaan ehkäistä kaatumisia ja edistää toimintakykyä. Ammattilaisten tulisi ohjata iäkkäitä säännölliseen tasapainoharjoitteluun.
Kyselyn liikkumisvarmuutta käsittelevien kysymysten vastauksista nousi esiin seuraavia havaintoja, joihin ammattilaisten tulisi kiinnittää huomiota:
- Iäkkään kokemus omasta tasapainosta tulisi ottaa puheeksi.
- Iäkkään kaatumisen pelko tulisi tunnistaa.
- Liikuntapaikat ja -tilat tulisi suunnitella turvallisiksi ja esteettömiksi.
- Iäkkäitä tulisi ohjata säännölliseen tasapainoharjoitteluun.
- Kaatumisten ja kaatumisvammojen ehkäisy tulisi ottaa iäkkäiden kanssa puheeksi ja suunnitella osaksi iäkkäiden palveluja.
Kaikki havainnot postikyselystä on koottu esitteeseen, joka on ladattavissa UKK-instituutin Aineistot-sivuilta.
Näin kysely tehtiin
Syksyllä 2023 Ikä-HYTE-hanke toteutti yhdessä hankekumppaninsa Tampereen kaupungin kanssa postikyselyn 65–85-vuotiaille tamperelaisille. Kyselyn tavoitteena oli tuottaa tietoa iäkkäiden liikuntapalveluiden nykytilasta ja tuoda esille iäkkäiden kuntalaisten liikkumistapoja, kokemuksia liikuntapalveluiden käytöstä ja toiveita palveluiden kehittämiseen. Kyselylomake lähetettiin väestötietojärjestelmään pohjautuen satunnaisesti 2 000:lle kohdejoukkoon kuuluvalle Tampereella. Kyselyn vastaanottajien oli mahdollista vastata kyselyyn joko paperisella vastauslomakkeella tai netissä. Kysely toimii Ikä-HYTE-hankkeessa kehitettävän palvelupolun muotoilun apuna.
Ikä-HYTE-hanke rahoitetaan sosiaali- ja terveysministeriön terveyden edistämisen määrärahalla. Postikyselyn postituksen ja tietojen siirtämisen paperilomakkeilta digitaaliseen muotoon rahoitti Tampereen kaupungin liikuntapalvelut. Kysymysten laadinnasta ja aineistojen analysoinneista sekä raportoinnista ovat vastanneet UKK-instituutin asiantuntijat.
Lisätiedot: hankekoordinaattori Julia Ben Khalifa, Ikä-HYTE-hanke / UKK-instituutti
Ikä-HYTE-hankkeen tavoitteena on kehittää kuntaan palvelupolku, joka edistää ikääntyneiden liikkumista ja kaatamisten ehkäisyä. Palvelupolun avulla voidaan selkeyttää ja tukea ikääntyneiden liikuntapalvelujen koordinointia ja toteutusta kunnan, hyvinvointialueen, sote-palveluiden, järjestöjen sekä muiden yhteistyökumppaneiden välillä.
Kuva: UKK-instituutti / Studio Reetta Muranen