Hyppää sisältöön

Ikääntyneet liikuntapalvelujen käyttäjinä – havaintoja Ikä-HYTE-hankkeen postikyselystä 

Osana Ikä-HYTE-hanketta tehtiin postikysely ikääntyneille kuntalaisille. Kyselyn toisen osion keskeisimpinä huomioina nousi esiin, että valtaosa ikääntyneistä ei tiennyt tai tuntenut liikuntapalveluja. Kolmasosa vastaajista kertoi, että heillä ei ole riittävästi tietoa ikäryhmälleen suunnatuista liikuntapalveluista. 

Liikuntapalveluja suunniteltaessa tulisi ottaa huomioon asiakas- ja kohderyhmälähtöinen suunnittelu, jotta palvelutarjonta voi kohdata kohderyhmän palvelutarpeen kanssa. Heikkoon palvelujen tuntemiseen saattaa vaikuttaa toinen kyselyssä keskeisenä teemana noussut tekijä – puolet kaikista vastaajista kertoi saavansa eniten tietoa lehtimainoksista tai kotiin jaetuista esitteistä. Verkosta sen sijaan tietoa sai vain alle 10 % vastaajista. 

Ikääntyneille liikuntapalveluja suunniteltaessa tulisikin kiinnittää erityistä huomioita palveluista viestintään juuri kohderyhmälle soveltuvilla tavoilla. Esimerkiksi perinteiset tiedotusvälineet, kuten esitteet ja lehtimainokset, tulisi säilyttää osana viestintää. 

Viestinnän lisäksi liikuntakaverin ja vertaisohjaajan havaittiin edistävän niin ikääntyneiden omaehtoista liikkumista kuin ohjattuun liikuntaan osallistumista. Ikääntyneille suunnattuihin vertaisohjaajapalveluihin tulisikin tulevaisuudessa panostaa.  

Kyselyn toinen osio käsitteli iäkkäitä liikuntapalvelujen käyttäjinä. Annetuista vastauksista nousi esiin seuraavia havaintoja: 

  • Liikuntapalvelujen piiriin tulisi saada enemmän yli 80-vuotiaita ikääntyneitä. 
  • Liikuntapalvelujen tarjontaa tulisi olla ikääntyneille sekä yksityisellä että julkisella puolella. 
  • Palveluista tulisi viestiä ja niitä tulisi markkinoida tehokkaammin ikääntyneille. 
  • Esitteet ja lehtimainokset tulisi säilyttää, kun viestitään ikääntyneille liikuntapalveluista. 
  • Omaehtoisen liikkumisen lähipaikkoja tulee lisätä ja kehittää. 
  • Erityisesti kuntosalitoiminnalle ja ohjatulle jumpalle olisi kysyntää. 
  • Ikääntyneille suunnattuja liikuntaluotsipalveluja tai vastaavia tulisi lisätä. 

Kaikki havainnot postikyselystä on koottu esitteeseen, joka on ladattavissa UKK-instituutin Aineistot-sivuilta. 

Näin kysely tehtiin 

Syksyllä 2023 Ikä-HYTE-hanke toteutti yhdessä hankekumppaninsa Tampereen kaupungin kanssa postikyselyn 65–85-vuotiaille tamperelaisille. Kyselyn tavoitteena oli tuottaa tietoa iäkkäiden liikuntapalveluiden nykytilasta ja tuoda kuuluviin iäkkäiden kuntalaisten liikkumistapoja, kokemuksia liikuntapalveluiden käytöstä ja toiveita palveluiden kehittämiseen. Kyselylomake lähetettiin väestötietojärjestelmään pohjautuen satunnaisesti 2 000:lle kohdejoukkoon kuuluvalle Tampereen alueella. Kyselyn vastaanottajien oli mahdollista vastata kyselyyn joko paperisella vastauslomakkeella tai netissä. Kysely toimii Ikä-HYTE-hankkeessa kehitettävän palvelupolun muotoilun apuna. 

Ikä-HYTE-hanke rahoitetaan sosiaali- ja terveysministeriön terveyden edistämisen määrärahalla. Postikyselyn postituksen ja tietojen siirtämisen paperilomakkeilta digitaaliseen muotoon rahoitti Tampereen kaupungin liikuntapalvelut. Kysymysten laadinnasta ja aineistojen analysoinneista sekä raportoinnista ovat vastanneet UKK-instituutin asiantuntijat. 

Lisätiedot: 
hankekoordinaattori Julia Ben Khalifa, Ikä-HYTE-hanke / UKK-instituutti

Ikä-HYTE-hanke

Hankkeen tavoitteena on kehittää kuntaan palvelupolku, joka edistää ikääntyneiden liikkumista ja kaatumisten ehkäisyä. Palvelupolun avulla voidaan selkeyttää ja tukea ikääntyneiden liikuntapalvelujen koordinointia ja toteutusta kunnan, hyvinvointialueen, sote-palveluiden, järjestöjen sekä muiden yhteistyökumppaneiden välillä.

Kuva: UKK-instituutti / Anssi Mäkinen

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan