UKK-instituutin ja Metropolia Ammattikorkeakoulun tutkimuksessa päänsäryn konservatiivisena hoitona käytetyt niskan ja hartianseudun harjoitusohjelmat on julkaistu UKK-instituutin verkkosivuilla. Harjoitusohjelmia voi käyttää verkkosivuilta ja katsoa videoina maksutta.
Satunnaistetussa kontrolloidussa tutkimuksessa havaittiin, että niskan ja hartianseudun lihasten terapeuttista harjoitusohjelmaa tehneillä naisilla päänsärkypäivien lukumäärä lähes puolittui ja myös niskan toimintakyky parani. Harjoitusohjelma osoittautui turvalliseksi ja helpoksi toteuttaa ja sitä voi suositella lääkkeettömäksi vaihtoehdoksi kaularankaperäisen päänsäryn, jännityspäänsäryn sekä migreenin hoidossa. Puolen vuoden mittaiseen tutkimukseen osallistui 116 keski-iältään 44-vuotiasta naista, joista noin puolella oli voimakasta kaularankaperäistä ja/tai jännityspäänsärkyä ja noin puolella osallistujista lisäksi migreeni.
Nousujohteinen harjoitusohjelma omatoimiseen harjoitteluun
Kuudesta eri harjoitusohjelmasta koottu kokonaisuus on tarkoitettu pääasiassa omatoimiseen harjoitteluun henkilöille, joilla on kaularankaperäisiä päänsärkyjä, jännityspäänsärkyä sekä niihin liittyviä migreenejä. Tarvittaessa harjoitusten tekemiseen voi hakea ohjausta myös fysioterapeuteilta.
– Nousujohteisista harjoitusohjelmista kolme ensimmäistä on kevyehköjä, kaularangan ja pään asennon ja liikkeiden hallintaan harjaannuttavia. Kolmessa jälkimmäisessä harjoitusohjelmassa käytettävien harjoitusliikkeiden tarkoitus on vahvistaa kaularangan ja hartiaseudun lihaksia, kertoo terveystieteiden tohtori Marjo Rinne.
– Rasittavuutta lisätään ohjeiden mukaan ja osassa harjoitusliikkeitä vastuksena käytetään vastuskumia. Lisäksi ohjelmissa on venytysohjeet hartiaseudun lihasryhmille, täydentää lehtori Sanna Garam Metropolia Ammattikorkeakoulusta.
Tavoitteena on harjoitella säännöllisesti 4–6 kertaa viikossa vähintään kahdesta kolmeen kuukautta.
Alkuperäinen artikkeli:
Rinne M, Garam S, Kukkonen-Harjula K ym. Neck–Shoulder Region Training for Chronic Headache in Women: A Randomized Controlled Trial. Clin Rehabil. 2023. doi: 10.1177/02692155231170687
Lisätietoa:
Marjo Rinne
terveystieteiden tohtori, fysioterapeutti
puh. 040 5715797
marjo.rinne@outlook.com
Sanna Garam
terveystieteiden maisteri, lehtori
puh. 040 6418226
sanna.garam@metropolia.fi
Kuva: Canva